A tavaszi méregtelenítés csodát tesz a szervezeteddel - szakértő segít, hogyan csináld biztonságosan

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Neked mi jut eszedbe először arról a szóról, hogy méregtelenítés? Megannyi tévhitnek és félinformációnak köszönhetően van egy általános rossz híre még annak a folyamatnak is, ami tulajdonképpen egy tisztítókúra, és egész évben, de különösen tavasszal nagy segítség lehet a szervezetünknek. Tény, hogy sokszor könnyű félreérteni, mi is a jó nekünk valójában, ezért gyakran az a legbiztosabb, ha kifejezetten egy szakértő véleményére is támaszkodunk.

A tavaszi méregtelenítés igazi felfrissülés a szervezetnek, de csak akkor, ha betartunk néhány szabályt - szakértőt kérdeztünk a biztonságos menetről:
A tavaszi méregtelenítés igazi felfrissülés a szervezetnek, de csak akkor, ha betartunk néhány szabályt - szakértőt kérdeztünk a biztonságos menetről:
Fotó: We Are/Getty Images

Amilyen hasznos lehet egy jól kivitelezett tavaszi méregtelenítés, annyira veszélyes lehet az, ha félreértjük, mit hogyan kellene csinálnunk. Pontosan ezért fontos, hogy próbáljunk meg minden alkalommal egy szakértő véleményét is figyelembe venni. Pintér Adrienn funkcionális táplálkozási tanácsadó és természetgyógyász segítségével most te is könnyebben átláthatod a biztonságos méregtelenítés alapjait, és ha kedvet kapsz hozzá, bizonyos dolgok figyelembevétele után nyugodtan ki is próbálhatod.

Tisztítókúraként segítheti a testedet és a lelkedet

Amikor méregtelenítésről van szó, fontos, hogy pontosan tudjuk, mit érthetünk alatta. „A méregtelenítés a hagyományos orvosi területen és az alternatív gyógyászaton belül más-más jelentéssel bír. Az előbbinél gyógyszerek, mérgek, toxikus anyagok a szervezetből való eltávolítását jelenti orvosi felügyelettel, kórházi körülmények között, melyet gyakran életveszélyes állapot kísér. Ettől eltérően az alternatív gyógyászaton belül a méregtelenítés egy komplex tisztítókúrát jelent, mely azt a célt szolgálja, hogy segítsük megtisztítani testünket a felhalmozódott salak- és méreganyagoktól, tehermentesítsük a szervezetünket és a bélrendszert, hogy energikusabbak legyünk, jobb legyen a fizikai és mentális közérzetünk” - árulja el a szakértő.

Inkább támogatás, mint drasztikus kihívás

Sokan egyből egy nagy kihívásra, és nehéz, nélkülözéssel teli napokra gondolnak, amikor meghallják azt a szót, hogy méregtelenítés. Ennek viszont korántsem kellene így lennie, ugyanis jó esetben a szervezetünk támogatásáról van szó. „Az igazság az, hogy az emberi szervezet a nap 24 órájában és az év 365 napján folyamatosan „méregtelenít”, így drasztikus külső beavatkozásra semmiképp nincs szükség méregtelenítés címszó alatt. Inkább arról van szó, hogy a szervezet természetes méregtelenítő folyamatát támogatjuk meg táplálkozásunkkal, gyógynövényekkel, és más szelíd eljárásokkal, módszerekkel.

A szervezet természetes méregtelenítése az emésztő- és kiválasztó szervrendszeren keresztül, valamint a bőr segítségével történik, melyeknek megfelelő működése és állapota önmagában biztosítja a káros anyagok eltávolítását. Ez a folyamat azonban a téli időszakban egy kissé lelassul, mert az emberi szervezet a természethez és a növényekhez hasonlóan alkalmazkodik az évszakok váltakozásához. Ezt a téli, lelassult működést követi gyakran a tavaszi fáradtságnak nevezett állapot, mely hangulatingadozással, fáradtsággal, lomhasággal, alvászavarokkal és más testi tünetekkel is járhat.

Színes, tápláló ételekre vágysz? - Így állítsd össze okostányérodat

Színes, tápláló ételekre vágysz? - Így állítsd össze okostányérodat

Tehát a tavasz beköszönte a legideálisabb időszaka a tisztítókúráknak, hogy felébresszük magunkat a téli álomból, illetve, hogy az anyagcsere és más testi funkciók a megfelelő mértékben és ütemben menjenek végbe. Tisztítókúrát azonban nemcsak tavasszal végezhetünk, hanem az év bármely szakaszában, amikor szükségét érezzük” - mondja Pintér Adrienn. Vagyis egy tisztítókúrába akár most is bátran belekezdhetsz, közben pedig nem kell attól tartanod, hogy egy drasztikus kihívás elé állítanád a testedet.

Csak akkor vágj bele, ha biztos vagy benne

Mielőtt elkezdenéd a tisztítókúrát, mindig vedd figyelembe az aktuális egészségi állapotodat, és szükség esetén az orvosoddal is egyeztess arról, biztonságos-e számodra, ha kipróbálod. „A szervezet természetes méregtelenítési folyamatában a máj és az emésztőrendszer mellett a vesék kapnak kiemelt feladatot. Beszűkült vesefunkció esetén az átlagosnál több folyadékot kell fogyasztani a tisztítókúra során. Ez azért fontos, hogy a vese képes legyen elegendő mennyiségű koncentrált vizeletet szűrni, és távozhassanak a vese által kiválasztott salakanyagok.

Emésztőrendszeri betegségben szenvedőknél körültekintően kell kialakítani a méregtelenítés ideje alatti étrendet, mivel ezidő alatt általában nagyobb mennyiségű zöldség- és gyümölcsfogyasztás javasolt, ami viszont súlyosbíthatja az irritábilis bél-szindrómát, colitis-t vagy Crohn-betegséget. Komolyabb szervi elváltozások, daganatos betegségek, gyógyszeres kezelések, cukorbetegség, várandósság és szoptatás esetén mindenképp szükséges konzultálni kezelőorvossal, ha méregtelenítésbe szeretnénk kezdeni" - hívja fel rá a figyelmet a táplálkozási szakértő.

Így csináld helyesen

Már csak abból is kiindulva, hogy mennyi tévhit terjeng, mindig tájékozódj szakemberektől, hogyan csinálhatod helyesen a tisztítókúrát. „A helyes méregtelenítés több részből épül fel. A vesék és a máj működését támogathatjuk gyógyteák fogyasztásával, mint csalán, aranyvessző, nyírfalevél, de a gyermekláncfű és az ezerjófű is jó választás lehet. A napi ajánlott 2-2,5 liter folyadékbevitelt szűrt vízzel vagy szénsavmentes ásványvízzel biztosítsuk. Jó, ha ezt kiegészítjük frissen préselt zöldség,-vagy gyümölcslevekkel, levesekkel. Egy pohár éhgyomorra elfogyasztott langyos citromos víz kedvezően hat az emésztésre, mert serkenti az epe termelődését és javítja a májfunkciót.

Étrendünkből a méregtelenítés idejére mindenképp száműzzük a finomított szénhidrátokat, cukros, adalékanyagokkal dúsított élelmiszereket, készételeket. Fogyasszunk sovány húsokat, halat és minél több friss vagy párolt zöldséget, gyümölcsöket, bélflórát támogató enzimdús ételeket, fermentált zöldséget, csírákat, mikrozöldeket. Kipróbálhatjuk az időszakos böjtölést is, ami mérsékeli az emésztőszerveinkre háruló terhelést és előnyösen befolyásolja az inzulinszintet.

Tisztítókúránkba beiktathatjuk a szaunázást, mint bőrön keresztül történő méregtelenítési módszert, akár hideg merülőmedencével kombinálva. A fizikai aktivitás és testmozgás serkenti a vérkeringést és a szervek működését, ami segíti a szervezet méregtelenítő munkáját, de ezt sem szabad túlzásba vinni. Napi fél óra gyors séta, biciklizés, kocogás is sokat számít. Ezen felül alkalmazhatunk még aromaterápiát, vagy bizonyos akupresszúrás pontok stimulálásával segíthetjük a máj energiaáramlását. Közérzetünket, mentális jólétünket támogathatjuk meditációval, relaxációval, légzőgyakorlatokkal” - javasolja a szakértő.

Szakember figyelmeztet, miért nem kellene kihagynod a reggelit

Szakember figyelmeztet, miért nem kellene kihagynod a reggelit

Vigyázz a félinformációkkal

Sajnos nem tekinthetünk el attól sem, hogy még a legjobb szándékkal is belefuthatunk félinformációkba, ezért tényleg mindig légy elővigyázatos. „A méregtelenítés nem veszélytelen eljárás, ha tájékozatlanság vagy téves információk miatt helytelen módszereket választunk. Ha bizonytalanok vagyunk, szükséges lehet egy megfelelően kompetens táplálkozási szakember vagy természetgyógyász bevonása a folyamatba.

A legrosszabb módszer, amit választhatunk, ha csodaszerként árult salaktalanító- és fogyasztószereket alkalmazunk, melyek a szervezetet túlzott mértékű vizeletürítésre és hasmenésre ösztönzik, nem véletlenül. Ezeket az anyagokat a szervezet mérgeknek tekinti, és igyekszik tőlük minél hamarabb megszabadulni. Az ebből adódó esetleges súlyvesztés nem a testzsír mennyiségének csökkenéséből származik, csupán vízvesztés. A nagyfokú vízvesztés elektrolitveszteséggel jár, ami az egész szervezetben súlyos károkat okozhat. Az eletrolitvesztés ráadásul kedvez a méreganyagok beépülésének, tehát a fogyasztó csodaszerek hatása sokkal inkább mérgező, mint méregtelenítő.

A léböjt- és vízkúrák szintén divatosak, de ezek is jelentősen megterhelik a szervezetet. Egyrészt a szilárd táplálék több napon át tartó megvonása kellemetlen tüneteket, kínzó éhséget és stresszt okozhat, másrészt a nagy mennyiségű folyadékbevitel miatt a salakanyagokkal együtt fontos vitaminok és ásványi anyagok is ürülnek. Ezen kívül vannak még olyan szélsőséges méregtelenítési módszerek is, mint a vastagbél-irrigáció, vagyis beöntés, amivel kapcsolatban nagyon megoszlanak a vélemények és a tapasztalatok.

Most akkor jó vagy rossz, ha szénsavas vizet iszunk?

Most akkor jó vagy rossz, ha szénsavas vizet iszunk?

Az eljárás maga azért népszerű, mert logikus: átmosással megtisztítani a salakanyagoktól a vastagbél alsó szakaszát, ami szemmel látható és azonnali eredményességet mutat. Azzal viszont számolni kell, hogy az átmosás felboríthatja a vastagbélben található természetes baktériumközösség egyensúlyát, illetve túlzott mennyiségű folyadék bejuttatása esetén a bélfal megrepedhet, rosszabb esetben akár ki is lyukadhat. Valójában a beöntés egy drasztikus, kellemetlen és veszélyes beavatkozás, méregtelenítés céljából, orvosi indoklás nélkül egyáltalán nem ajánlott" - figyelmeztet Pintér Adrienn.

Tényleg nem kell sanyargatnod a testedet

Mindezek után talán benned is felmerült a kérdés, hogy akkor kijelenthetjük, méregteleníteni úgy is lehet, hogy közben nem érezzük azt, hogy a testünket sanyargatnánk, és tulajdonképpen ez is az egészséges? Nos, abszolút igen! Nemcsak, hogy kijelenthetjük, de méregteleníteni csak úgy szabad, ha nem tesszük ki szervezetünket felesleges stressznek és terhelésnek, mint a túlzott kalóriamegvonás, hashajtás vagy egyéb már említett drasztikus módszerek. Méregtelenítő kúrát rövid ideig, 10-12 napon át végezzünk, azonban ha tartósan szeretnénk jobban odafigyelni magunkra, életvitelünkre és táplálkozásunkra, egy-egy tisztítókúra remek alapja és kezdete lehet egy, az egészségünk valamennyi területére kiterjedő, komplex életmódváltásnak” - teszi hozzá a szakértő.

Hogy még jobban támogathasd az egészségedet:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Nem véletlenül ők a világ leggazdagabb emberei: nagyon beszédes a csillagjegyük, borítékolható volt a siker

Nem véletlenül ők a világ leggazdagabb emberei: nagyon beszédes a csillagjegyük, borítékolható volt a siker

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Téged is zavarnak a szemed alatti karikák? Íme 3 tipp, hogy többé ne kelljen aggódnod miattuk (x)

Téged is zavarnak a szemed alatti karikák? Íme 3 tipp, hogy többé ne kelljen aggódnod miattuk (x)

Problémás bőr volt, nincs: így hat az arcápolási rutin, ha rád van szabva (x)

Problémás bőr volt, nincs: így hat az arcápolási rutin, ha rád van szabva (x)

Te is irodai munkát végzel? - Így válassz okosan szemüveget (x)

Te is irodai munkát végzel? - Így válassz okosan szemüveget (x)

4 tuti tipp, hogyan építsd be a mozgást a mindennapjaidba (x)

4 tuti tipp, hogyan építsd be a mozgást a mindennapjaidba (x)