3 jel, hogy jóval több rostot eszel, mint amire a szervezetednek szüksége van
A fibermaxxing, vagyis a minél több rost fogyasztására ösztönző trend az utóbbi időben hatalmas népszerűségre tett szert a közösségi médiában. Sokan úgy gondolják, minél több rostot visznek be, annál egészségesebbek lesznek. Pedig a rost is olyan tápanyag, amelyből a hiány és a túlzás egyaránt problémát okozhat.
Ezeket láttad már?
Tény, hogy a legtöbben jócskán kevesebb rostot visznek be az ajánlott napi mennyiségnél, de az sem szerencsés, ha túlzásba esünk vele, ugyanis gyakran jár kellemetlen tünetekkel. Mielőtt tehát nagyobb mennyiségű rostbevitelbe kezdenél, érdemes tudnod, mely jelek utalnak arra, ha többet eszel belőle a kelleténél.
1. Puffadás, gázképződés, székrekedés
A rostbevitel hirtelen megemelése az egyik leggyakoribb oka a kellemetlen emésztési panaszoknak. A puffadás, a hasi fájdalom és a fokozott gázképződés mind gyakori következményei a túl gyors rostnövelésnek – árulta el Dr. Rekha Chaudhary, a Cincinnati Egyetem hematológus-onkológusa a SELF-nek. Ennek hátterében az áll, hogy a bélbaktériumok fermentálni kezdik a rostokat, ami gáztermeléssel jár. Joshua Edwards dietetikus hozzáteszi: „Amikor a rostbevitel nő, de a folyadékfogyasztás nem, a megnövekedett mennyiségű széklet nehezen mozgathatóvá válhat, különösen az oldható rostok esetében, ami székrekedést okozhat”.
Ha pedig valaki hajlamos a lazább székletre, az oldhatatlan rostok túlzásba vitele tovább gyorsíthatja a bélmozgást, így ronthat a hasmenésen. A szakértők szerint a legjobb, ha a napi 25-30 grammos ajánlás körül maradunk, és lassan, 2-4 hét alatt növeljük a bevitelünket. „A nap folyamán rendszeresen fogyasztott víz elősegíti a jó emésztést, és segíti a rostok kényelmesebb áramlását a szervezetben” – mondja Edwards.
2. Fáradtság, töredezett haj, sápadt bőr, lassabb sebgyógyulás
A túl sok rost nemcsak az emésztést terhelheti meg, hanem a tápanyagok felszívódását is akadályozhatja. Edwards szerint a napi 70 grammnál több rost képes megkötni olyan ásványi anyagokat, mint a vas, a kalcium, a magnézium vagy a cink, így azok kiürülnek a szervezetből, mielőtt kellő mennyiségben felszívódhatnának.
Ez történik a májaddal, ha rendszeresen iszol kávét
Mivel ezek az ásványi anyagok létfontosságúak a hormontermeléstől az immunrendszer működéséig, hiányuk látványos tünetekhez vezethet: fáradtsághoz, töredezett hajhoz, törékeny körmökhöz, sápadtsághoz vagy lassú sebgyógyuláshoz. A túlzott rostbevitel ráadásul bizonyos gyógyszerek hatását is ronthatja. Dr. Jesse Bracamonte családorvos szerint ha gyógyszert vagy táplálékkiegészítőt szedsz, érdemes két órás különbséggel bevenni őket a magas rosttartalmú ételekhez képest, így csökken annak az esélye, hogy a rost megköti őket az emésztőrendszerben.
3. Gyorsan eltelítődsz, nem bírod megenni az ételt
A rost lassítja az emésztést és növeli a teltségérzetet – ez a tulajdonsága sokaknak segít a kiegyensúlyozott étkezésben. A gond akkor kezdődik, amikor már túl gyorsan túl jóllakottnak érzed magad, és emiatt kevesebb energiát, fehérjét és egészséges zsírt viszel be, mint amennyire szükséged lenne.
„A rost megtölti a gyomrot, és a szervezet alig vagy egyáltalán nem tud felszívni belőle” – mondja Edwards. Így ha a nap nagy részét rostokkal „töltöd ki”, könnyen előfordulhat, hogy nem marad hely más, létfontosságú tápanyagoknak. A dietetikus szerint a megoldás egyszerű: A rostot érdemes elosztani a nap folyamán. Így elkerülhető a hamar jelentkező túlzott teltségérzet. Ne feledd: a rost fontos, sőt nélkülözhetetlen, de csak akkor támogatja az egészségedet, ha egyensúlyban van a fehérjékkel, az egészséges zsírokkal és más tápanyagokkal.