18+

Felnőtt tartalom

Elmúltál már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található!

Szülés utáni szex: mikor és hogyan történjen az első?

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Friss anyukaként valószínűleg már nem lesz olyan a szex, mint előtte volt. Szülés után átalakul, és máshogy is működik a tested. PoliLili elárulja, mire érdemes figyelned ebben az átmeneti időben.

Hát héttel a szülés után már összebújhatsz a pároddal, de az is rendben van, ha hat hónapra van szüksége a testednek
Hat héttel a szülés után már összebújhatsz a pároddal, de az is rendben van, ha hat hónapra van szüksége a testednek
Fotó: Getty Images /Westend61

A gyerek születésével fenekestül fordul fel a világunk – és vele együtt a szexuális életünk is. Az, hogy mi várható ebben a folyamatban, teljesen egyedi. A fő tanácsom az, hogy figyelj oda, mit kíván a tested, legyél elfogadó saját magaddal kapcsolatban, és persze kommunikálj a pároddal! A szülés utáni szex felől te döntesz, legyen szó a mikorról és a hogyanról, és a legfontosabb, hogy ezt minél előbb tudatosítsd magadban.

Megállja a helyét a mágikus hat hét?

Sok helyen azt tanácsolják, hogy a szülés után hat hétig nem érdemes belecsapni a lecsóba, de ez nem biztos, hogy pontosan és mindenkinél negyvenkét napot jelent. Sem a testünk, sem a vágyunk nem alakul határidőre. Van, akinek gyorsabb a gyógyulása, van, akinek sokkal tovább tart. Ha már a javasolt határidő előtt úgy érzed, hogy nagyon vágysz a szeretkezésre, egyeztess az orvosoddal, jelezd, hogy a tested már késznek érzi magát a dologra, kérd ki a véleményét - és persze ne felejtsd el, hogy nem csak behatolásos szex létezik!

HIRDETÉS

Fontosnak tartom kiemelni, hogy az is rendben van, ha fizikailag teljesen rendbejött a tested, de te még nem vágysz a párodra. Sokan küzdenek azzal a belső (vagy külső) elvárással, hogy hat hét után már muszáj a lovak közé csapni, hiszen nagy baj lesz, ha ennél hosszabb ideig éheztetik a párjukat. A szex lényege a gyönyör és az örömteliség, ami vágy híján nem fog megtörténni, sőt: valószínűleg még falakat is emel közétek. Szeresd, kényeztesd a párodat, ha szívesen teszed, de ne add oda a tested, ha ellenállást érzel.

Miért nem vágysz a szexre szülés után?

A vajúdás, a szülés, majd a gyermekágy és a szoptatás is mind nagyon megterhelő folyamat. Visszarendeződik a tested, vérzel, táncot járnak benned a hormonok – bár ezt talán már meg is szoktad a várandósság alatt. Könnyen lehet, hogy úgy érzed magad, mint akit cafatokra téptek szét mind testileg, mind lelkileg. Nem mindenkinek ilyen a megélése, de ha te nem a szerencsésebbek közé tartozol, nem csoda, ha nem a szeretkezés az, amire vágysz, hanem mondjuk öt perc egyedül töltött idő.

Van, akinek ilyenkor jól esik az erotika: érezni a gyönyört, az extázist, a régi élete szerinti kapcsolódást a párjához, megélni a felnőtt intimitást. Van, akit ez energizál, feltölt, és van, akinek ez most a legkevésbé sem hiányzik. Ezek között pedig nincs sem jó, sem rossz. Jó vagy úgy, ahogy vagy: akkor is, ha egy „szexmániásnak” érzed magad, és akkor is, ha a szex gondolatára legszívesebben üvöltenél, hogy „Normális vagy?”. Mindenféle érzés helyénvaló. A lényeg, hogy figyeld meg, mire vágyik a tested és a lelked, és annak megfelelően közelíts a párodhoz, vagy engedj teret az ő kezdeményezésének.

Ezeknek a pároknak nagyon nem ajánlott a feszültségoldó szex

Ezeknek a pároknak nagyon nem ajánlott a feszültségoldó szex

Szülés után a hüvely is kitágulhat

Aki természetes úton szült, megtapasztalhatja azt is, hogy tágabbá válik a hüvelye, ami más érzetet kelt a párja számára. Ebben az esetben se hibáztasd magad - tested valószínűleg mindenképp változásokon fog átmenni. Keresd meg, hogyan tudod szeretni azt, és hogyan tudjátok jól „használni” a szex során. Érdemes lehet Kegel gyakorlatokat is kitanulni, hogy rá tudj szorítani a péniszre (és hogy az egészséged is megőrizd).

Mire valók a mellek? Szexre vagy szoptatásra?

A melleid mérete, formája, működése és funkciója is változik. Ha feszül, kisebesedett, lehet, hogy nem akarod, hogy hozzáérjen a párod. Ez is teljesen normális, mint ahogy az is, ha ebben a megterhelt állapotban pont jól esne a kényeztetés. Lehetséges az is, hogy átalakul a melleid érzékenysége, és más érintést fog szeretni: erősebbet, gyengédebbet, jobban a mellbimbóra fókuszálva, vagy inkább azt elkerülve. Előfordulhat, hogy úgy érzed, nem lenne helyénvaló ugyanazt a testrészedet gyönyörszerzésre használni, mint ahonnan a gyermekedet táplálod. Nyugodtan kerülheted is ezt az erogén zónádat, amíg így szeretnéd, de tudd, hogy ha továbbra is vágysz a mell-kényeztetésre, bátran merülj el a kéjben. Ha jól elkülöníted a szexet és a pici etetését, nem fogsz neki ártani.

Beszéljétek meg!

Nagyon fontos, hogy bármit is érzel, azt igyekezzetek megbeszélni a pároddal. Sokszor „csupán” annyi zajlik bennünk, nőkben, hogy épp semmi kedvünk a szexhez, de ez nem jelenti azt, hogy a párunkkal bármi bajunk lenne. Ha így érzel, tisztázd vele, hogy nem őt kerülöd, hanem a tested/lelked nem áll készen a szexre. Ilyenkor figyelhetsz arra, hogy újra meg újra kifejezd felé a szeretetedet és a vonzalmadat, hogy érezze: nem őt utasítod el, hanem a szeretkezést. Persze az is előfordulhat, hogy őt nem kívánod, például, mert nagyon követelőző, mert megbántott valamivel, vagy mert nem érzed magad támogatva általa. Ezek is teljesen jogos érzések. Amit szerintem mindenképp kerülj, az az, hogy belekényszeríted a tested egy olyan aktusba, ami ellen tiltakozik.

Nem csak a behatolás létezik!

Ugyanúgy átélhető a gyönyör és az intimitás, ha hanyagoljátok a hüvelyed. Kezdhetitek azzal is, hogy összebújva simogatjátok egymást és feltérképezitek, mi esik jól ebben a megváltozott állapotban. Lehet, hogy most a bőröd átsimogatása, átpuszilgatása a legjobb választás. Lehet, hogy örömmel elégíted ki őt a száddal vagy a kezeddel. Játszhattok azzal is, hogy föléd térdel, és végig nézed, ahogy kielégíti magát. Előfordulhat, hogy a hüvelyed még nem nyitott, de a csikló kényeztetésének már nagyon örülnél. Használhattok sok síkosítót is, vagy egy tápláló olajos masszázst. Adhat neked talpmasszázst, majd hozzádörzsölheti a péniszét a lábadhoz. Számtalan izgalmas módja létezik az erotikus kapcsolódásnak!

6 nem is buta kérdés a várandósság alatti szexről

6 nem is buta kérdés a várandósság alatti szexről

Felfoghatjátok ezt az egészet egy lehetőségnek is arra, hogy a behatoláson túl új módokat fedezzetek fel a gyönyörszerzésre. És ezzel csak gazdagodhat a kapcsolatotok!

PoliLili felnőtteknek szóló szexedukációs tevékenységével már nem csak az Ébredő Szexualitás blogon és YouTube csatornán találkozhatsz, hanem itt, a Glamourban is!

Őszintén és bátran a legmeredekebb témákról is:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

A TikTok szerint toxikus szülők neveltek - de tényleg jó ötlet diagnózist felállítani egy videó alapján?

glamour plusz ikon A TikTok szerint toxikus szülők neveltek - de tényleg jó ötlet diagnózist felállítani egy videó alapján?

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Te tudod, melyik nyári arcápolási rutin a legmegfelelőbb a bőrtípusodnak? - Mutatjuk! (x)

Te tudod, melyik nyári arcápolási rutin a legmegfelelőbb a bőrtípusodnak? - Mutatjuk! (x)

Tegyél jót a gyerekeknek egy ingyenes szavazattal: most 2,5 millió forintot kaphatnak! (x)

Tegyél jót a gyerekeknek egy ingyenes szavazattal: most 2,5 millió forintot kaphatnak! (x)

Egy isteni, frissítő illat, ami a fülledt nyári napokra is tökéletes (x)

Egy isteni, frissítő illat, ami a fülledt nyári napokra is tökéletes (x)

Nem alszol jól? Lehet, hogy a ciklusod az oka - így függ össze a kettő (x)

Nem alszol jól? Lehet, hogy a ciklusod az oka - így függ össze a kettő (x)