A házimunka csodát tesz a mentális egészségeddel, méghozzá ezért

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Házimunka tekintetében megoszlanak a vélemények: van, aki mumusként tekint rá és legszívesebben örökre megszabadulna tőle, míg más megcsinálja, mert muszáj, de vannak olyanok is, akik egyenesen rajonganak érte. Akármelyik csoportba is tartozol, jó ha tudsz arról, mennyi előnye és jótékony hatása lehet annak, ha rendet, tisztaságot tartasz magad körül. Most pedig tényleg minden adott ahhoz, hogy tisztává varázsold a lakást, ugyanis a közelgő GLAMOUR-napok ideje alatt kedvezményesen vásárolhatod meg a legjobb tisztítószereket!

Nem is gondolnád, mennyit segít a házimunka a mentális egészségeden
Nem is gondolnád, mennyit segít a házimunka a mentális egészségeden
Fotó: Flashvector/Getty Images

Kutatások szerint a takarítás – vagy annak hiánya – gyakran összefüggésbe hozható a mentális egészséggel. Egyrészt a házimunka elvégzése produktív figyelemelterelésként szolgálhat, és legalább átmenetileg segíthet abban, hogy ne aggódj olyan dolgok miatt, amiken nem tudsz változtatni. Másrészt pedig a bevetetlen ágy, a koszos edényekkel teli mosogató, a zsúfolt és rendezetlen íróasztal és a gyűrött ruhákkal teli szekrények azt sugallhatják, hogy hatalmas káosz van körülötted - és nem mellesleg a lelkedben is. Úgyhogy nézzük is, melyek azok a konkrét dolgok, amelyek valódi csodát tesznek a mentális - és nem utolsó sorban a fizikai - egészségeddel.

Tisztaság fél egészség

Nem véletlenül létezik az a közmondás, hogy „rend a lelke mindennek”, hiszen itt nemcsak arról van szó, hogy szalad a lakás, hanem arról is, hogy körülötted lévő rumli és kosz a közérzeteden is nagyon sokat ronthat. Ugyanakkor ez egy ördögi kör, mert aki nem érzi jól magát, az kevésbé motivált arra, hogy takarítson, aki viszont nem takarít, még rosszkedvűbbé válhat. A Florida Állami Egyetem hallgatói és oktatói által végzett 2015-ös tanulmány szerint azoknál a diákoknál, akik rendszeresen mosogattak – és akik a szappan illatára, a víz melegére és az edények tisztulási folyamatára összpontosítottak – 27%-kal csökkent az idegesség érzése, és mentálisan 25%-kal inspiráltabbakká váltak.

Dr. Gregory Scott Brown szerint a házimunka egyik nagy előnye az, hogy csökkenti a stresszt, ezáltal pedig úgy érezhetjük, hogy (újra) a kezünkben van az irányítás. Takarítás után pedig pedig joggal lehetünk büszkék magunkra: „Van valami kézzelfogható, amire ha ránézel, elmondhatod magadról, hogy ma is elértél valamit” - mondja a szakember. „Nem szükséges egy nagy, nyolcórás projektet elvállalni. Vannak olyan apró dolgok, amelyeket minden egyes nap megtehetsz.”

Káosz egyenlő rossz közérzet

Dr Darbe Saxbe kutatása kimutatta, hogy a rendetlenség jelentősen befolyásolhatja a hangulatot és az önbecsülést. Egy 60 család bevonásával végzett vizsgálat során a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy azoknál a nőknél, akik rendetlennek tartották az otthonukat, szomorúbbnak, kialvatlannak és fáradtabbnak érezték magukat, ellenben azokkal a kísérletben résztvevő nőkkel, akik az otthoni környezetüket rendezettnek írták le.

7 tudományosan bizonyított trükk, amitől azonnal jobban érzed magad

7 tudományosan bizonyított trükk, amitől azonnal jobban érzed magad

Most már láthatod, milyen rossz hatással lehet rád az, ha elhanyagolod a környezetedet, de a lényeg, hogy nem kell rögtön "megváltani a világot, hanem nyugodtan haladhatsz apró lépésekben. Van, aki szereti egyszerre letudni a teljes takarítást, de ha motiválatlan, rosszkedvű, esetleg depressziós vagy, akkor még egy szalmaszálat keresztbe tenni is igazi kínlódás lehet. Érthető hát, ha nehezen kelsz ki az ágyból, esetleg munka után annyira fáradt vagy, hogy csak bedőlsz az ágyba, ezért legyél magadra nagyon büszke akkor is, ha csak 10-15 percet szántál a környezeted rendben tartására. Lesz ez még jobb is!

Ítélkezés helyett az együttérzés a kulcs

Amikor Mica Binkley néhány évvel ezelőtt meglátott egy TikTok-videót, amiben egy fiatal fiú a családi konyhában főz, elborzadt azoktól a kommentektől, amelyekben a platform felhasználó keményen kritizálták és bírálták a fiút, amiért rendetlenség van mögötte. Binkley számára az jelenet előhívta belőle azokat az emlékeket, amikor depressziós volt, és semmi motivációja nem volt arra, hogy kitakarítsa vagy rendezze a holmijait.

A depresszió jeleit felismerve Binkley akcióba lendült a közösségi médián keresztül, és felajánlotta, hogy teljesen ingyen elvégzi a házimunkát azoknál az embereknél, akik hasonló mentális problémákkal küzdenek. Ez a nemes cselekedet - amelyet dokumentált is a neten - másokat is arra ösztönzött, hogy kövessék a példáját. Ebből is látszik, mennyire fontos hogy ítélkezés helyett együttérzéssel és megértéssel forduljunk azok felé, akik ilyen nehézségekkel szembesülnek.

Hatékony terápia lehet

A Psycom olyan emberekkel beszélgetett, akik sikeresen alkalmazzák a takarítást szorongásuk enyhítésére, háborgó gondolataik lenyugtatására, és közben még egy kis testmozgást is végeznek.

Amy a vasaláshoz fordult, miután egészségügyi krízisbe került, ugyanis mellrákot diagnosztizáltak nála. „Vasaltam lepedőket, ingeket, szalvétákat, ruhákat. Nagyon kielégítő volt számomra az az érzés, hogy teljesítek egy feladatot, és van valami, amit - ha csak néhány pillanatra is - én kontrollálhatok. Az a ringató mozdulat valahogy hihetetlenül megnyugtató volt” - meséli.

Joanne nemrég nyugdíjba vonult, és ő is a vasalást hívta segítségül, amikor kilátástalannak érezte az életét. „Különösen jól emlékszem az apám halála előtti hétvégére. A bátyám vele volt, így a [gondozásból] való szabadságom napjait arra használtam, hogy az utolsó darabig mindent kivasaljak" - magyarázza. „Azt hiszem, ez a feladat, amely egyszerű és könnyen elvégezhető volt, olyan érzést keltett bennem, hogy képes vagyok kontroll alatt tartani az egyébként kaotikus helyzetet.”

Szomorú vagy depressziós? Magyar fejlesztésű algoritmus döntheti el a beszéded alapján

Szomorú vagy depressziós? Magyar fejlesztésű algoritmus döntheti el a beszéded alapján

Joanne arra is emlékszik, milyen nagy elégedettséget érzett, amikor végzett a házimunkával és épp várta a vendégeit. „Volt egy pillanat, amikor minden teendőt kipipálhattam: a ház kifogástalan lett, a mosás kész volt, valamint az ételvásárlás és az előkészületek is megtörténtek ” – mondja „Ekkor elnyúlhattam nyugágyon, és lazíthattam egy pillanatra, miközben kiélveztem az elégedettséget, amit a sok energiát igénylő, elvégzett munka adott nekem - még ha csak ideiglenesen is” - teszi hozzá.

A fizikai egészségünknek is kedvez

Többen említik, mennyire jól esik számukra a gondolat, hogy valami felett ők rendelkeznek. A házimunka elvégzése során szó szerint a mi kezünkben van az irányítás, nem beszélve arról, hogy a monoton, ritmikus mozdulatok, a bútorok, a padló, a polcok és a koszos tányérok tisztulásának látványa nyugtatóan hat a pszichénkre, miközben fizikailag is aktívak vagyunk. „A testmozgás nagyszerű stresszoldó” – mondja Dr. Brown.

„Azoknál az embereknél, akik több fizikai tevékenységet végeznek, kisebb a depresszió kialakulásának kockázata, függetlenül az életkortól vagy a földrajzi régiótól” – teszi hozzá. „Amikor az emberek meghallják az edzés szót, azt hiszik, hogy edzőterembe járásról vagy maratonfutásról beszélünk. De ha a házban mozogsz, miközben takarítasz, vagy felkelsz, hogy a postaládához menj, az a szervezetednek is jót tesz” – hangsúlyozza. Ezek a cselekvések mind-mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy boldogsághormonok szabaduljanak fel a testünkben, amelyek enyhítik a kellemetlen érzéseket, sőt mi több, egyenesen jókedvűvé tesznek.

Kínos napjainkban terápiára járni? Egyáltalán: hogyan kezdjünk neki a folyamatnak?

Kínos napjainkban terápiára járni? Egyáltalán: hogyan kezdjünk neki a folyamatnak?

Szerezd be kedvezményesen!

Megjött a kedved a takarításhoz? Annak érdekében, hogy a lehető leghatékonyabb lehessen számodra a házimunka, mutatjuk azokat a tisztítószereket, amelyeket az őszi GLAMOUR-napok alatt kedvezményes áron szerezhetsz be. Válaszd ki a neked tetszőt, és teremtsd meg még ma a tisztaságot és rendet az otthonodban!

Glamour Napok Banner

Galéria

2023.09.15.

Forrás: psycom.net, weforum.org

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ez is érdekelhet

Kamilla királyné legnagyobb szenvedélyéről vallott őszintén

Kamilla királyné legnagyobb szenvedélyéről vallott őszintén

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Igen, létezik otthoni arcfiatalítás látványos és tartós eredménnyel - ránckezelő készüléket teszteltünk (x)

Igen, létezik otthoni arcfiatalítás látványos és tartós eredménnyel - ránckezelő készüléket teszteltünk (x)

PR

Ilyen a tökéletes szépség-nap: fűszerezd meg egy kis luxussal! (x)

Ilyen a tökéletes szépség-nap: fűszerezd meg egy kis luxussal! (x)

PR

Így valósíthatod meg a céljainkat néhány lépésben (x)

Így valósíthatod meg a céljainkat néhány lépésben (x)

PR

Ezért is fájhat a mellünk: nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni (x)

Ezért is fájhat a mellünk: nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni (x)