Állandóan fáradt vagy? Ez az oka - és nem vagy vele egyedül

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Nem vagy egyedül az állandó fáradtsággal. Népbetegség lett, mára minden harmadik embert érint a krónikus kimerültség és alvászavar, ami kellő odafigyeléssel leküzdhető, és nem szabad elhanyagolni a vele való foglalkozást.

A krónikus fáradtság napjainkra népbetegséggé vált
A krónikus fáradtság napjainkra népbetegséggé vált
Fotó: nikkimeel/Getty Images

Vitathatatlan, hogy testileg és lelkileg is kimerítő három éven vagyunk túl. Sokunkat megviseltek a koronavírus miatti korlátozások, a szomszédban zajló háború és az infláció, a bizonytalanság. Recseg-ropog körülöttünk a világ. Erre az alaphangulatra erősít rá a Google Trends elemzése, miszerint a „Miért vagyok mindig fáradt?” kérdésre ötszáz százalékkal többen kerestek rá az elmúlt időszakban, mint korábban.

Komoly fizikai tüneteket okoz

A Yougov legutóbbi felméréséből kiderül, hogy az Egyesült Királyságban minden nyolcadik ember érzi magát folyamatosan fáradtnak, többen gyengeségre, alvási zavarokra, koncentráció hiányra, szapora szívverésre, mellkasi fájdalmakra és fejfájásra is panaszkodnak. A jelenség annyira gyakori, hogy a CFS-ként ismert krónikus fáradság szindrómára egy szleng mozaikszó is született, a TATT, azaz Tired All The Time. Nem jobb a helyzet Magyarországon vagy az Egyesült Államokban sem, ahol minden harmadik felnőtt panaszkodik alvásproblémákra élete valamely szakaszában. A hétköznapi kötelezettségek, mint a munka, az iskola, a család vagy barátok között zsonglőrködve könnyű a nyúzottságot az elfoglaltság számlájára írni, ám több alattomos egészségügyi és mentális probléma is befolyással lehet állapotunkra.

Sokunk szervezete és életminősége több mint két éve válságos üzemmódban van. A stressz alvásra gyakorolt hatása bizonyítottan álmatlanságot okozhat, ami hatással lehet a valódi pihenést biztosító REM-alvásra. Ha a szorongás miatt nem alszunk eleget éjszaka, az gyakran nagyobb fáradtsághoz, napközbeni hangulatés figyelemzavarokhoz, kiégéshez, depresszióhoz, gyakori rémálmokhoz vezethet” – jegyzi meg Jasmin Lee, az Everynight alvásszakértője, aki szerint fontos a stabilitás a mentális egészségünkre nézve.

Vigyázz: így jelzi a szervezeted, ha túl sok kávét iszol

Vigyázz: így jelzi a szervezeted, ha túl sok kávét iszol

Van különbség a kimerültség és a fáradtság között

Az extrém fáradtság, ami nincs összefüggésben rendkívüli erőfeszítéssel, a poszt-Covid egyik leggyakoribb tünete, ami általában két-három hétig, de akár hónapokig is fennállhat. Ez az állapot gyakran túlmutat a fáradtságon és jelentősen befolyásolja az életminőséget is. A koronavírushoz köthető fáradtság gyakran más tünetekhez köthető, ilyen például az izom- és ízületi fájdalom, ami jelentősen csökkentheti a mobilitást vagy az életkedvet. A szakértők szerint van különbség a fáradtság és a kimerültség között, mivel az előbbi elegendő pihenéssel javítható, az utóbbi viszont akkor is velünk marad, ha többet pihenünk és alszunk, mint valaha.

A Yougov kutatása szerint a nők sokkal fáradékonyabbak, mint a férfiak. Az éjszakai alvászavarral a nők ötven százaléka, míg a férfiak közel negyven százaléka küzd, de a húsz és negyven év közötti nők körében gyakoribb az előfordulása. Ehhez a statisztikához hozzájárul az is, hogy hiába osztódik már meg egyre gyakrabban a házimunka a nemek között, az oroszlánrésze továbbra is inkább a nőkre marad. Továbbá a nők alvásproblémái mögött állhat az is, hogy minden hónapban hormonális változásokon mennek keresztül, amelyek hatással vannak a napi biológiai ritmusukra. A menopauza alatt pedig kialakulhat a légzési szüneteket okozó alvási apnoe, ami akkor is bezavar az alvás minőségébe, ha nem ébredünk fel rá. Az ilyen tüneteket produkáló nők napközben is fáradtnak, elnyűttnek érezhetik magukat.

Legyél jóban önmagaddal!

A minőségi alvást befolyásoló depresszió és szorongás is gyakoribb a nők esetében, akik több szerepet is betöltenek a nap folyamán, kevesebb időt hagynak magukra, megpróbálnak minél több teendőt belesűríteni a napba, korábban kelnek, hogy másokról gondoskodjanak, ami szintén hatással van az alvás mennyiségére és minőségére. Az sem ritka, hogy a fáradtság tompítására túl sok alkoholt vagy koffeint fogyasztanak, ami ugyancsak negatívan befolyásolja az alvást.

Hogy mit tehetünk a krónikus fáradtság ellen? Térképezzük fel annak okait! A graziadaily.co.uk által megkérdezett szakemberek szerint számos gyógyszermentes trükkel enyhíthetőek a tünetek. Ilyen például a zokniban alvás, ugyanis a láb melegen tartása elősegíti a test belső hőmérsékletének szabályozását, ami gyorsabb elalvást idéz elő. A hálószobai fényforrások is ártalmasak az egészségre, érdemes száműzni a világító kütyüket elalvás előtt, hogy szervezet a sötétség hatására fokozódó melatonint termelhessen. Emellett a természetes napfény mellett töltött idő, az egészséges táplálkozás és a napi tizenöt-harminc perc mozgás, legyen az egy rövid séta, biciklizés vagy lépcsőzés is jó hatással van az alvászavar és a depresszió visszaszorítására.

Ha ezt teszed a telefonoddal, életed legjobb alvása vár rád

Ha ezt teszed a telefonoddal, életed legjobb alvása vár rád

A szakértők hisznek az egész idegrendszerre pozitívan ható helyes légzéstechnikákban, amik bizonyítottan hatékony segítséget nyújthatnak az alvászavarral küzdőknek esténként. A szakaszos légzés például segít nyugalmi állapotba kerülni, ellazulni. Ennek lényege a nagy levegővétel, amit ütemesen, nyolc-tíz kisebb kifújással engedjünk ki a tüdőből, majd újra egyszerre töltsük fel levegővel. A krónikus fáradtság tünetei hasonlóak más betegségekéhez, ezért, ha a kimerültség egyéb testi tünetekkel is társul, mint például a fogyás, ajánlott orvoshoz fordulni és utánajárni, hogy nem szenvedünk-e cukorbetegségben, lisztérzékenységben, vérszegénységben, vitaminhiányban, nem túl alacsony-e a pajzsmirigyhormonszintünk vagy nincs-e egyéb betegségünk. Hosszabb ideig tartó, elhúzódó fáradtság esetén is tanácsos orvosi segítséget kérni. Azt, hogy a fáradtság miatt reggelente alig tudunk kikelni az ágyból, ne vegyük természetesnek!

Ezeket olvastad már?

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: A Halak előtt élete lehetősége áll, az Ikreknek komoly problémát kell megoldania - július 18.

Napi horoszkóp: A Halak előtt élete lehetősége áll, az Ikreknek komoly problémát kell megoldania - július 18.

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Íme! A tökéletes esti arcápolási rutin, amitől másnap is ragyogni fog a bőröd (x)

Íme! A tökéletes esti arcápolási rutin, amitől másnap is ragyogni fog a bőröd (x)

Kocsival mentek nyaralni? Íme néhány tipp, melyekkel csökkenthetitek az utazás költségeit! (x)

Kocsival mentek nyaralni? Íme néhány tipp, melyekkel csökkenthetitek az utazás költségeit! (x)

Kimerültség, idegesség, feszültség - ha neked is ismerős, itt a megoldás (x)

Kimerültség, idegesség, feszültség - ha neked is ismerős, itt a megoldás (x)

5 termék, melyektől smink nélkül is ragyogóan szép lesz a bőröd (x)

5 termék, melyektől smink nélkül is ragyogóan szép lesz a bőröd (x)