7 könnyen betartható módszer, ha szeretnél sokkal hatékonyabb lenni

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A listád végtelen, az időd és az energiád viszont véges, nap végén pedig, főleg így év vége felé, szinte úgy érzed, semmit sem csináltál, mégis kimerült vagy. Szakértőnk segít, hogyan alakíthatsz ki olyan szokásokat és rendszereket az életedben, melyek hatékonyabbá és - nem, ez nem vicc - boldogabbá tesznek!

Nem kell a géped előtt éjszakáznod, elég, ha dolgozol a hatékonyságodon!
Nem kell a géped előtt éjszakáznod, elég, ha dolgozol a hatékonyságodon!
Fotó: Getty images/Glamour

A Karrier Kedd rovat hatékonyság-sorozatában már számos módszert megosztottam azzal kapcsolatban, hogyan tudsz eredményesebbé válni a munkahelyeden, de a megosztott tippeket könnyedén tudod alkalmazni életed valamennyi területén is. Ebben a cikkben most arról lesz szó, hogyan tudod magad a lehető leghatékonyabban menedzselni.

Miért fontos a hatékony önmenedzsment?

 1. Természetesen azért, mert eredményesebbé válhatsz a mindennapok során.
 2. Több célodat elérheted.
 3. Csökkentheted a stresszt és a szorongást.
 4. Jobb döntéseket hozhatsz.
 5. Elégedettebbé válhatsz a munkáddal kapcsolatban,
 6. Rugalmasabbá és nyitottabbá válhatsz.
 7. Növelheted a fizikai és mentális jól-létedet.
 8. Hatékonyabban tudsz gazdálkodni az időddel. 

Nézzünk meg néhány olyan módszert, amit beépíthetsz az életedbe, ha a következő szintre szeretnéd emelni az önmenedzselést.

Egy jó rutin minden!

Alakíts ki az életedben egy olyan napi rutint, ami támogatja a hatékonyságodat, feltölt energiával és erőt ad a napi feladatok végrehajtásához. Bizonyára van egy kialakult napi rutinod, de azzal tényleg kihozod magadból a maximumot? Vitalizál és feltölt életerővel? Ha bizonytalan vagy ezzel kapcsolatban, kezdd azzal, hogy valamit megváltoztatsz a rutinodban, ami egy kicsit jobb kedvre derít vagy segít abban, hogy energikusabb légy. Például hallgass motiváló hangoskönyveket vagy podcastokat ingázás közben, ahelyett, hogy az Instát görgetnéd, vagy iktasd be a rendszeres olvasást vagy pár perc meditációt, esetleg találj ki egy hidratáló, tápláló arcápolási rutint. Az egyetlen szempont az, hogy jobban érezd magad az apró változástól.

13 dolog, ami csak a mentálisan erős emberekre jellemző

13 dolog, ami csak a mentálisan erős emberekre jellemző

Helyén vannak a prioritásaid?

Fontos különbséget tenned a rövid távú és a hosszú távú hatékonyság és eredményesség között. Ha hosszútávon szeretnél eredményessé válni úgy, hogy közben úgy érzed, hogy a helyeden vagy és élvezni is tudod a folyamatot, akkor át kell állítanod a nézőpontodat a hosszútávú perspektívára.

Mit jelent ez a gyakorlatban? A hatékonyság szempontjából azt, hogy megváltoztatod a fontossági sorrendet az életedben, és ahelyett, hogy a fontos és sürgős feladataiddal töltenéd a legtöbb időt, a fontos, de nem sürgős feladataidra fókuszálsz többet. Mi tartozik a fontos és sürgős feladataid közé? Azok a feladatok, célok, projektek amelyek valóban foglalkoztatnak, amelyek valóban abba az irányba mozdítják el az életedet, amire igazán vágysz, és nem abba az irányba, amit csupán kötelességednek érzel külső nyomás hatására.

Például átképzed magad, új készségeket tanulsz, a legfontosabb kapcsolataiddal foglalkozol (magadat is beleszámítva) és teszel valamit azért, hogy megtaláld a szenvedélyedet. Ha pedig már megtaláltad, akkor azon gondolkodom, hogyan bontakoztathatod ki magad abban teljes mértékben.

Nyugalom mindenek felett!

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, különösen az év végi rohanás alatt, mennyire fontos a nyugalom és a jelen pillanat, valamint az élet apró örömeinek élvezete és megélése. Paradoxon, vagyis látszólagos ellentét, de igaz: ha lelassulsz, végül éppen ezzel tudsz hatékonyabbá válni, mivel ilyenkor képes vagy egy pillanatra megállni, körbenézni és megfontolt döntéseket hozni. A lelassulás hatására alaposabban át tudsz látni helyzeteket, és a fókuszodat a megfelelő időben a megfelelő helyre tudod összpontosítani.

Milyen megküzdési mechanizmusaid vannak?

A pszichológiában megküzdési mechanizmusoknak hívjuk azokat a módokat, ahogyan kezelni tudod a stresszt. Alapvetően megkülönböztethetünk érzelem-alapú és probléma-központú megküzdést, de ezeken belül is számos stratégia létezik.

 1. A probléma-központú megküzdési stratégiákat érdemes alkalmaznod abban az esetben, ha aktívan tudsz tenni egy helyzet megoldása/feloldása érdekében.
 2. Míg az érzelem-központú megküzdést akkor érdemes alkalmaznod, ha nem tudod kontrollálni, befolyásolni a stresszes helyzetet (például egy szeretted elvesztése esetén).

Személyiségteszt: most kiderül, mennyire pozitív az életszemléleted

Személyiségteszt: most kiderül, mennyire pozitív az életszemléleted

Ha igazán eredményesen szeretnéd menedzselni önmagad, akkor azonosítsd be, milyen megküzdési stratégáid vannak fokozott stressz esetén.

 • Konfrontáció, vagyis aktív megküzdés és cselekvés?
 • Eltávolodás, hogy energiát gyűjthess és hogy rá tudj nézni a helyzetre?
 • Társas támogatás keresése?
 • Menekülés vagyis kilépés a szituációból?

Minél többféle eszközöd és megküzdési stratégiád van, annál jobban fel vagy vértezve, ha egy stresszes helyzettel nézel szembe.

Önreflexió nélkül nem megy

Számtalan módszer van, amivel hatékonyabbá válhatsz, de mit sem ér akkor, ha úgy érzed, ördögi köröket futsz az életedben, és mindig ugyanazokkal a helyzetekkel találod szembe magad akár a munkádban, akár a magánéletedben. Ilyenkor a legjobb, amit tehetsz, ha leülsz és átgondolod, mik a folyamatosan ismétlődő helyzetek közös jellemzői, és mi az, amit másképpen tehetnél, hogy megszakítsd az ördögi köröket.

Ha úgy érzed, egyedül nem megy, kérj segítséget egy pszichoterapeutától vagy coach-tól ezeknek a negatív sémáknak vagy mintázatoknak az azonosításában, amelyek miatt nem tudsz egyről a kettőre jutni. Ha sikerül beazonosítanod, hol vannak az eladásaid, akkor végre teret tudsz teremteni az életedben valami hasznosabbnak és hatékonyabbnak.

Visszavennéd az irányítást az életed felett? Segítünk, hogyan kezdj hozzá!

Visszavennéd az irányítást az életed felett? Segítünk, hogyan kezdj hozzá!

Tanuld meg menedzselni az érzelmeidet!

Annak érdekében, hogy elmondhasd, magas szinten gyakorlod az önmenedzsmentet, három dolgot kell menedzselned. A gondolataidat, az érzelmeidet és a cselekedeteidet:

 1. A gondolataidat azzal tudod menedzselni, ha beazonosítod, majd behelyettesíted a negatív gondolatai mintázataidat pozitívakkal.
 2. Az érzelmeidet is menedzselheted különböző technikákkal, például légzésgyakorlatokkal vagy azzal, hogy visszalépsz egyet az érzelmileg túlfűtött helyzetekből, és új megközelítésből nézel rá ezekre helyzetekre.
 3. A gondolataid és az érzelmeid menedzselésére érdemes kipróbálnod a korábbi cikkekben már említett én-vezetési stratégiákat, például a pozitív belső monológok stratégiáját.

Vedd észre, hol billensz ki az egyensúlyból!

Te tudod, melyek a legfontosabb életterületeid? A karriered/ hivatásod mellett mennyi időt és energiát fordítasz a fizikai és mentális egészségedre, a tanulásra, a fontos emberi kapcsolataidra és a szabadidődre, hobbijaidra? Mennyire érzed úgy, hogy egyensúlyban vannak ezek a területek? Mivel töltöd a legtöbb időt és milyen eredményeid vannak ezen a területen? Mivel töltöd a legkevesebb időt és milyen eredményeid vannak ezen a területen? Természetesen nem kell minden életterületeddel ugyanannyi időt töltened vagy ugyannyi energiát belefektetned. Az is változik, hogy egy évben vagy egy adott hónapban éppen mi van a középpontban, azonban egy dinamikus egyensúly megteremtése kulcsfontosságú a hatékonyság szempontjából is.

Szerzőnk, Kertész Lilla szervezetpszichológusként és business coach-ként dolgozik, hogy startupokat, kis-és középvállalkozásokat, valamint azok vezetőit támogassa a fejlődésben, az üzleti és egyéni hatékonyság növelésében. Fő területe az én-vezetés, vagyis annak kérdése, hogyan tudjuk irányítani saját életünket, illetve hogyan válhatunk csapatok, egész szervezetek, valamint önmagunk eredményes és tudatos vezetőivé.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

3 bőrápoló, amit minden nőnek érdemes beépítenie a rutinjába

3 bőrápoló, amit minden nőnek érdemes beépítenie a rutinjába

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Tudod, mi az a nászutas betegség? Eláruljuk (x)

Tudod, mi az a nászutas betegség? Eláruljuk (x)

PR

Tényleg felmerülhet a gyanú, hogy megcsal a párod, ha hüvelygombád van? (x)

Tényleg felmerülhet a gyanú, hogy megcsal a párod, ha hüvelygombád van? (x)

PR

Ellenőrizd az állapotod vashiánytesztünk segítségével! (x)

Ellenőrizd az állapotod vashiánytesztünk segítségével! (x)

PR

Így küzdötte le a Szex és New York Samanthája a klimax nehézségeit (x)

Így küzdötte le a Szex és New York Samanthája a klimax nehézségeit (x)