Fejleszthető, tanulható, és egész életedben a támaszod lesz - Mindent a rezilienciáról

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Azért indítottuk útjára új sorozatunkat, a Karrier Keddet, mert szeretnénk támogatni a nőket, hogy magabiztosabbak és bátrabbak legyenek a munkájuk során. Szakértőnk, Kertész Lilla szervezetpszichológus és business coach a következő hetekben megtanítja neked, mi az az én-vezetés, hogyan válhatsz magabiztosabbá és kreatívabbá a munkádban. Ezúttal abban segít, hogyan fejleszd magadban az érzelmi rugalmasság, vagyis a reziliencia képességét.

2023 a reziliencia, vagyis az érzelmi rugalmasság éve lesz - ideje fejleszteni magadban ezt a skillt
2023 a reziliencia, vagyis az érzelmi rugalmasság éve lesz - ideje fejleszteni magadban ezt a skillt
Fotó: Getty images/Glamour

2020-ban villámcsapásként ért bennünket a covid járvány, illetve a pandémia miatt bekövetkező hirtelen változások, majd 2022 februárjában kitört az orosz-ukrán háború is. A hirtelen bekövetkező globális változásokat nehéz feldolgozni, követni, majd adaptálódni, alkalmazkodni hozzájuk. A pszichológia tudománya már régóta foglalkozik a biztonság és bizonytalanság, valamint a váratlan környezeti hatásokhoz való adaptálódás kérdéseivel. Az egyik legismertebb pszichológus, Abraham Maslow a híres Maslow-piramisában a biztonságot alapvető szükségletünknek tekintette.

Azért olyan nehéz alkalmazkodni a hirtelen változó környezeti csapásokhoz vagy általában a változáshoz, mert evolúciósan is a biztonság folyamatos keresésére vagyunk berendezkedve. Üzleti és karrier szempontból ezért is van sokkal több alkalmazott, mint vállalkozó. A magyar nyelv kifejezi a különbségeket, hiszen az a személy, akinek állása van - egy helyben áll, egy adott területen “gyökeret ver” és keresi az ismerőset. A vállalkozó ezzel szemben vállalkozik valamire - vagyis nekiveselkedik és mobilizálja magát -, nem egyhelyben áll. A lehetőségeket keresi, amihez szükségszerűen hozzátartozik, hogy új terepeket fedez fel. Az állásban dolgozók hosszú távra terveznek általában és látszólagos biztonságban élnek. A vállalkozóknak azonban nincs meg ez a látszólagos biztonságérzetük, hiszen általában nem érkezik a számlájukra havonta egy fix összeg, amivel kalkulálni tudnak. A vállalkozók bizonytalansággal való megküzdési stratégiája az, hogy előre menekülnek és igyekeznek megjósolva a jövőt, megtervezve előre haladni és dolgozni - például innoválni, új lehetőségeket felkutatni. Mindkét eset egyfajta megküzdési stratégia a bizonytalansággal és küzdelem vagy harc a látszólagos biztonság elérése érdekében.

Maslow és a humanisztikus pszichológiai irányzat a pozitív pszichológiai irányzat előzménye volt. A pozitív pszichológia tovább vitte a humanisztikus pszichológia elméleteit, és elkezdett azon gondolkodni, melyek azok a képességek, készségek, illetve személyiségvonások, amelyekkel nem csak “túléljük” és “végigküzdjük” az életet, hanem meg tudjuk azt élni a maga teljességében, flow-élményben lehet részünk és megélhetjük a pozitív érzéseinket is egy magasabb szinten, ebben pedig jelentős szerepe van a rezilienciának.

A képzeleted sokkal többre képes, mint sejted - Hogyan használd a vizualizációt, hogy sikeresebb legyél?

A képzeleted sokkal többre képes, mint sejted - Hogyan használd a vizualizációt, hogy sikeresebb legyél?

A reziliencia az a képesség, amivel hatékonyan tudsz alkalmazkodni a váratlan, nehéz helyzetekhez, illetve hatékonyan tudsz reagálni a bizonytalan, változó környezeti hatásokhoz, eredményesebben tudsz megküzdeni a stresszel. A reziliencia képessége fejleszthető, tanulható, így gyakorlással te is képessé válsz arra, hogy adaptívan nézz szembe a változással. A reziliencia fejlesztésével:

  • meg tudod védeni magad az olyan mentális kondícióktól, mint a szorongás vagy depresszió
  • növelheted az élettel való elégedettségedet
  • egy olyan kontroll-érzést alakíthatsz ki, miszerint te irányítod az életedet, és képes vagy szembenézni a kihívásokkal, nehézségekkel
  • megtanulod, hogyan kezeld a stresszes helyzeteket és a nyomást
  • új megoldási lehetőséget találsz korábbi, megoldatlan problémákra is

Hogyan fejlesztheted, erősítheted magadban a reziliencia képességét?

  1. Az egyik legfontosabb lépés, ha megtanulod menedzselni a stresszt. Számos stresszkezelési gyakorlat létezik, érdemes ezeket kipróbálni, alkalmazni, tesztelni, hogy megtaláld azokat, melyek a leghatékonyabban működnek számodra. Van, akinek a meditáció vagy a jóga-és légzőgyakorlatok nyújtják a legnagyobb segítséget. Más számára a naplózás vagy a tudatos jelenlét gyakorlása. Számos stresszkezelő tréning vagy workshop elérhető, ahol stresszkezelési módszereket ismerhetsz meg, és építhetsz be az életedbe. Ismerkedj meg ezekkel a módszerekkel, és szabd személyre azokat! De a rendszeres testmozgás - mondjuk egy kiadós futás - is segíthet abban, hogy csökkentsd a stresszt és javíts az érzelmi állapotodon!
  2. A pozitív gondolkodás és az optimizmus fontos szerepet játszik a reziliencia fejlesztésében. Az olyan self-leadership, vagyis én-vezetési stratégiákkal, amelyekkel a Karrier Kedd rovatban eddig is foglalkoztunk, szintén fejleszted a rezilienciádat, így például azzal, hogy pozitív mentális beállítottságot alakítasz ki. Ehhez alkalmazhatod a korábbi cikkekben említett hálanapló-gyakorlatot vagy a pozitív belső monológok technikáját is. Ha képes vagy pozitívan gondolkodni a nehézségekről, akkor könnyebben tudsz alkalmazkodni és megoldani azokat.
  3. Építs ki támogató környezetet! A kapcsolatok és a támogató környezet is fontos szerepet játszik a reziliencia fejlesztésében. A barátok és a család segítsége nagyon fontos lehet a nehézségek kezelésében. A támogató környezet segíthet abban, hogy újra talpra állj, és megtanulj alkalmazkodni a változásokhoz. Sokszor csak annyira van szükséged, hogy figyelmes, empatikus fülekre találj, akiknek elpanaszolhatod a nehézségeidet és kiventillálhatod azokat, és máris jobban érzed magad. Építs olyan szoros emberi kapcsolatokat, ahol kölcsönösen, empatikusan, nyitottan meg tudjátok hallgatni egymást. A legtöbbször te magad is tudod, milyen lépéseket kell tenned a megoldás irányában, és csak annyira van szükséged, hogy megpihenj egy kicsit és meghallgatásra találj.
  4. Priorizáld az öngondoskodást! Az öngondoskodás a reziliencia szerves része, mely magában foglalja a fizikai, érzelmi és mentális jól-léted ápolását, és az általános egészségi állapotod javítását. Időnként tarts egy gyomor-kímélő diétát, amikor tehermentesíted a szervezetedet a káros anyagoktól, mint az alkoholtól, a túlzott csípős és zsíros ételektől és a túlságosan feldolgozott élelmiszerektől. Pihend ki magad, szánj időt arra, hogy megfelelő mennyiségű és minőségi legyen az alvásod - mondjuk kezdd azzal, hogy kialakítasz egy alvási rutint.
  5. Gyakorold az érzelmi szabályozást! Az érzelmeid kontrollálása és menedzselése fontos része a rezilienciának. Segítségével eredményesebben tudod kezelni a felmerülő helyzeteket és a konfliktusokat is. Tanuld meg beazonosítani az érzelmeidet. Tudatosítsd, hogy pontosan milyen érzéseket, érzelmeket tapasztalsz egy konfliktusos helyzetben és akkor is, ha elégedett vagy és jól mennek a dolgok. Állj meg ilyenkor egy pillanatra, és kezdd el beazonosítani, hogy amikor magad alatt vagy, akkor csalódottságot, idegességet, frusztrációt, szorongást, szomorúságot vagy dühöt érzel-e. Ha jól érzed magad, akkor hálás vagy, boldog, örömteli, elégedett, izgatott, lelkes, szenvedélyes? Ha az érzelmi reguláció területén hosszabb ideje tapasztalsz nehézségeket, például hónapok vagy évek óta szorongsz, vagy mindig impulzívan reagálsz stresszes, bizonytalan helyzetekre, akkor érdemes konzultálni egy coach-csal vagy pszichológussal is, aki segíthet olyan módszerek megismerésében, melyekkel képes lehetsz megváltoztatni ezeket a helyzeteket.

Szerzőnk, Kertész Lilla szervezetpszichológusként és business coach-ként dolgozik, hogy startupokat, kis-és középvállalkozásokat, valamint azok vezetőit támogassa a fejlődésben, az üzleti és egyéni hatékonyság növelésében. Fő területe az én-vezetés, vagyis annak kérdése, hogyan tudjuk irányítani saját életünket, illetve hogyan válhatunk csapatok, egész szervezetek, valamint önmagunk eredményes és tudatos vezetőivé.

Ha kedd, akkor önfejlesztés, ha önfejlesztés, akkor Karrier Kedd:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Szomorú hír érkezett Katalin hercegnéről

Szomorú hír érkezett Katalin hercegnéről

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Hogyan tartsuk fenn a kapcsolatot szeretteinkkel, ha nagy változás történt az életünkben? (x)

Hogyan tartsuk fenn a kapcsolatot szeretteinkkel, ha nagy változás történt az életünkben? (x)

Kell egy programötlet a romantikus kikapcsolódáshoz? - Mutatunk egyet! (x)

Kell egy programötlet a romantikus kikapcsolódáshoz? - Mutatunk egyet! (x)

Még nem tudod idén hová menj nyaralni? - Ezt a helyet imádni fogod! (x)

Még nem tudod idén hová menj nyaralni? - Ezt a helyet imádni fogod! (x)

Párkapcsolat, karrier: Hogyan hatnak az életünkre mindennapos döntéseink? (x)

Párkapcsolat, karrier: Hogyan hatnak az életünkre mindennapos döntéseink? (x)