5 bevált módszer, ami csökkenti a stresszt, megváltoztatja az életed, és amúgy az ókori görögöknek köszönheted

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A stressz, a kétségek és a félelmek időnként olyan kísérteteknek tűnnek rohanó világunkban, amelyek elől lehetetlen elmenekülni. A munka, a kapcsolatok ápolása és a számtalan kihívás, amit az élet elénk tár, megviselheti a mentális jól-létünket. Azonban az ősi bölcsességek, különösen a sztoikus filozófia, olyan nézőpontot kínál, amely segíthet abban, hogy rugalmasan és nyugodtan eligazodj az élet viszontagságai között.

A sztoicizmus megváltoztatja az életedet, ha ügyesen építed be a karrieredbe
A sztoicizmus megváltoztatja az életedet, ha ügyesen építed be a karrieredbe
Fotó: Getty images/Glamour

Ebben a cikkben olyan sztoikus gyakorlatokat fedezhetsz fel, amelyek segíthetnek a félelmeid legyőzésében, valamint a stressz és a szorongás kezelésében.

Oké, de mi az a sztoicizmus?

A sztoicizmust a Kr. e. 3. század elején az eredetileg ciprusi Zénón alapította Athénban, és egy olyan filozófiai iskola és irányzat, amely az erény, mint a legfőbb jó kifejlesztését tanítja, illetve hangsúlyozza a külső körülményekkel szembeni ellenálló-képesség kialakításának fontosságát.

A sztoikusok abban hisznek, hogy arra kell összpontosítani, ami az irányításod alatt áll, és el kell fogadnod azt, amire nincs ráhatásod. Híres sztoikus gondolkodó volt többek között Epiktétosz, Seneca, de Marcus Aurelius római császár is. A sztoikus gondolkodás azonban nem csak az ókori császárok és filozófusok kiváltsága volt. Napjainkban újra nagy népszerűségnek örvend ez az irányzat, és olyanok is követik a gyakorlatait, mint például Ryan Holiday bestseller író, Tim Ferris vállalkozó vagy Tom Brady, a világ egyik legjobb NFL játékosa.

A kontroll kettőssége vagyis az irányítás dichotómiája

A sztoikus filozófia középpontjában a kontroll dichotómiája áll. Ez azt jelenti, hogy megtanulod megkülönbözteti azokat a dolgokat, amelyeket irányíthatsz, és azokat, amelyeket nem. A sztoikusok szerint a gondolataink, érzelmeink, a cselekedeteink, a motivációnk, a vágyaink a mi ellenőrzési körünkbe tartoznak, míg a külső eseményekre, mások véleményére és az előre nem látható körülményekre nincs ráhatásunk.

A kiegyensúlyozott emberek 12 szokása, ami alapjaiban változtatja meg az életedet

A kiegyensúlyozott emberek 12 szokása, ami alapjaiban változtatja meg az életedet

A sztoikus gyakorlat magában foglalja a tudatos és folyamatos erőfeszítést, hogy megkülönböztesd, mi az, ami az irányításod alatt áll, és mi az, ami nem. Azzal, hogy az energiáidat és a törekvéseidet azokra a szempontokra összpontosítod, amelyeket képes vagy befolyásolni, megszabadulhatsz a rajtad kívül eső dolgokkal kapcsolatos szorongástól és stressztől.

Ha alkalmazod a fenti szemléletmódot, akkor:

  1. jelentősen csökkentheted a stresszt. Azzal, hogy arra koncentrálsz, amit irányítani tudsz és elfogadod a többit, kiküszöbölöd az elkerülhetetlen ellen folytatott hiábavaló küzdelmet. Ez a perspektíva-váltás csökkenti a stresszt és békésebb lelkiállapotot tesz lehetővé.
  2. növelheted a rezilienciádat, vagyis az ellenálló-képességedet: Ahelyett, hogy a külső tényezők nyomasztanának, kifejlesztheted a rugalmasságot és a kihívásokból való kilábalás képességét.
  3. fokozódhat a mentális és érzelmi jól-léted: Ha nem fektetsz többé mentális és érzelmi energiát az ellenőrizhetetlen külső eseményekbe, nagyobb érzelmi stabilitásra teszel szert. Ez a gyakorlat elősegíti a belső nyugalom és békesség érzését.

És most jöhet néhány sztoikus gyakorlat, amit beépíthetsz az életedbe?

Azonosítsd be az aggodalmaidat!

Ahhoz, hogy észrevedd, mi az, ami a hatalmadban áll, és mi az, ami nem, kezdd azzal, hogy felsorolod azokat a dolgokat, helyzeteket, személyeket, amelyek jelenleg stresszt vagy félelmet okoznak. Ezek lehetnek munkával kapcsolatos problémák, személyes kapcsolatok és helyzetek vagy szélesebb körű globális aggodalmak is.

Koncentrálj arra, amit irányítani tudsz!

Talán a kontroll sztoikus megközelítése modern korunkban még aktuálisabb, mint valaha. Lehet, hogy veled is előfordult már, hogy felidegesítetted magad, amikor pár percre a dugóban kellett állnod, vagy amikor a szokásosnál lassabban töltődött be egy weboldal. Ahelyett, hogy hagynád, hogy ezek és ehhez hasonló helyzetek átvegyék az irányítást az életed felett, fordítsd a figyelmedet és erőfeszítéseidet azokra a szempontokra, amelyek felett hatalmad van.

Fejlessz ki stratégiákat a kihívások proaktív kezelésére, és hozz olyan döntéseket, amelyek összhangban vannak az értékeiddel és az elveiddel. Ha szeretnéd erőfeszítéseidet és energiáidat valóban arra fókuszálni, ami felett hatalmad van, akkor végezd el a következő gyakorlatot.

8 élethazugság, ami miatt megrekedtnek érzed magad

8 élethazugság, ami miatt megrekedtnek érzed magad

Menj végig az előző pontban összegyűjtött listán, és sorold be az egyes aggodalmakat a két kategória valamelyikébe:

  1. Az irányításom alatt áll és van rá hatásom.
  2. Nincs az irányításom alatt és nincs rá hatásom. Például, egy kihívást jelentő helyzetre adott reakciódat, szavaidat és érzelmeidet ellenőrizheted és megfigyelheted, de azt már nem tudod befolyásolni, hogy mások mit mondanak vagy tesznek, ahogyan azt sem, milyen az időjárás, és azt sem, milyen váratlan gazdasági vagy globális változások következnek be.

Ne szervezd ki a boldogságodat!

Sok minden, amit teszünk, abból az ősi szükségletünkből fakad, hogy mások kedveljenek és elfogadjanak minket. A társadalmi csoportunktól való rosszallás komoly következményekkel járt a múltban. Valószínűleg száműzetést és végül a pusztában való halált jelentette volna. Ez bizonyos mértékig ma is igaz. De vajon mennyi időt és energiát fordítasz arra, hogy elnyerd mások elismerését? Mibe kerül ez neked?

A karrier- vagy életmód-választásunk középpontjában sokszor az áll, hogyan látnak minket mások. Cato, a római államférfi olyan életet akart élni, amely független mások véleményétől. A legkülönösebb ruhákat viselte, és cipő nélkül sétált az utcán. Így szoktatta magát ahhoz, hogy csak azt szégyellje, ami szégyent érdemel és minden másfajta szégyent megvetett. Csak így tudott szembeszállni Julius Caesarral, akiről felismerte, hogy túlságosan megszilárdította hatalmát.

Mítosz, hogy 21 nap alatt ki tudsz alakítani egy új szokást, valójában ennyire időre van szükséged hozzá

Mítosz, hogy 21 nap alatt ki tudsz alakítani egy új szokást, valójában ennyire időre van szükséged hozzá

Sokat lehet tőle tanulni, például azt, hogy sokkal jobb, ha a saját feltételeid és értékrendszered szerint éled az életedet és figyelmen kívül hagyod mások ítélkezését. A boldogságot soha nem szabad kiszervezni.

Erősítsd meg a fókuszt, ha zavaró tényezőkkel szembesülsz!

A modern kori kapitalizmus számtalan lehetőséget adott nekünk. Legyen szó kulináris élvezetekről, utazásról vagy szórakozásról, sokkal több lehetőségünk van, mint elődeinknek. Mégis, ez nem válik mindig egyértelműen a javunkra. Amikor ennyi lehetőséggel találkozunk, megbéníthat a döntésképtelenség. Ezt hívják a bőség zavarának, vagy pszichológiai kifejezéssel, a választás paradoxonának.

Agyunk nem tudott lépést tartani a modern kor fejlődésével, így túlterheltnek érezheted magadat, amikor ennyi információval és lehetőséggel találkozol. A sok lehetőség mellett sosem kötelezzük el magunkat igazán egy út mellett: vagy halogatjuk a döntést, vagy egyszerre több tevékenységet is folytatunk. Az eredmény az, hogy soha nem jutunk igazán egyről a kettőre. A sztoikusok hangsúlyozták a céltudatos cselekvés szükségességét. Ügyelnünk kell arra, hogy ne csak reagáljunk a körülményeinkre, hanem éljünk a tudatos választással.

A technológia nem az ellenséged, sőt - szakértő segít, hogyan aknázd ki!

A technológia nem az ellenséged, sőt - szakértő segít, hogyan aknázd ki!

Védelmezd az idődet!

A sztoikusok megértették, hogy az idő a legnagyobb kincs. Anyagi javainkkal ellentétben, ha egyszer elveszítjük az időt, azt soha nem lehet visszaszerezni. Ezért arra kell törekednünk, hogy minél kevesebbet pazaroljunk belőle. Azok, akik ezt a szűkös erőforrást apróságokra vagy csupán szórakozásra pazarolják, a végén azt fogják tapasztalni, hogy semmit sem tudnak felmutatni.

A halogatás szokása kísérteni fog. A holnap nem garantált. Másfelől, azok, akik szabadon odaadják az idejüket másoknak, szintén azt fogják tapasztalni, hogy semmivel sem jobbak azoknál, akik elpazarolják. Kötelezettségeket vállalunk anélkül, hogy alaposan átgondolnánk, ez mivel jár. A naptárak és az ütemtervek arra hivatottak, hogy segítsenek téged. Nem szabad a rabszolgájukká válnod.

Az irányítás kettősségének sztoikus gyakorlata mélyreható és az életet megváltoztató megközelítést kínál a félelem és a stressz kezelésére. Ha tudatosan arra összpontosítasz, hogy mi az, amit irányíthatsz, és elfogadod, amit nem, akkor újonnan felfedezett rugalmassággal és nyugalommal igazodhatsz ki az élet kihívásaiban. E sztoikus filozófia elfogadása félelemmentes és stresszmentes léthez vezethet, képessé téve téged arra, hogy a körülötted lévő világ bizonytalanságai ellenére céltudatosabban és örömtelibben élhess.Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Jennifer Aniston arcáról egy kommentelő: „Elvesztette minden bájosságát. Miért nem hagyja békén, hogy természetesen öregedjen?”

Jennifer Aniston arcáról egy kommentelő: „Elvesztette minden bájosságát. Miért nem hagyja békén, hogy természetesen öregedjen?”

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Tudod, mi az a nászutas betegség? Eláruljuk (x)

Tudod, mi az a nászutas betegség? Eláruljuk (x)

PR

Tényleg felmerülhet a gyanú, hogy megcsal a párod, ha hüvelygombád van? (x)

Tényleg felmerülhet a gyanú, hogy megcsal a párod, ha hüvelygombád van? (x)

PR

Ez a valódi oka a felfázásnak (x)

Ez a valódi oka a felfázásnak (x)

PR

Hihetetlen, de ezért nem kívánt a párom (x)

Hihetetlen, de ezért nem kívánt a párom (x)