Dr. Zacher Gábor: Napi 24 doboz energiaital valóban halálos

Az energiaital nem minőség táplálékkiegészítőnek, sem egészségesnek
Az energiaital nem minőség étrendkiegészítőnek, sem egészségesnek
Fotó: Studiofy / Getty Images

Az energiaitalok ellen és mellett épp egyforma lobbi zajlik Magyarországon, miközben az Európai Unión belül van már olyan ország, ahol 14 év alatti gyerekeknek tiltott a vásárlása. Itthon pedig olyan videók terjednek a közösségi médiában, amiben influenszerek egyenesen gyümölcsfogyasztás helyett javasolnak napi 3-4 doboz energiaitalt.

Vitathatatlan, hogy a legtöbb márkás energiaital összetevői között fellelhető a B-vitamin, de azért semmiképp nem célszerű a délelőtti vagy délutáni szokásos gyümölcsadagot egy doboz cukros, szénsavas energiaitalra cserélni. Azt ugyanis nem a vitamin, hanem sokkal inkább a benne lévő koffein miatt fogyasztják a tömegek. A koffein pedig valóban függőséget okozhat dr. Zacher Gábor toxikológus főorvos szerint, aki azt is hangsúlyozza, hogy az energiaitalokra nem lehet rászokni.

Kávé, kóla, tabletta

„Az orvostudomány mai álláspontja nem ismeri az energiaital-függőséget, viszont a koffeinfüggőség létezik, így nem is értem miért csak az energiaitalokkal kapcsolatban merül fel a betiltás vagy a korlátozás gondolata” - kezdi a beszélgetést a főorvos, aki hangsúlyozta, hogy az energiaital önmagában nem veszélyes.

„Toxiklógiai szempontból az életkornak és a mennyiségnek van jelentősége, de ha a szabályozás alá kerülnek az energiaitalok, akkor a kólát és a kávét, vagy a drogériákban szabadon megvásárolható koffeintablettákat is korlátozni kellene” - hívta fel a figyelmet dr. Zacher Gábor.

Valóban megtörtént az a szomorú eset, amikor egy 18 éves fiatal fiú 24 doboz energiaital elfogyasztása után kritikus állapotba került, és végül nem sikerült az életét megmenteni. Ekkora mennyiségben ugyanis már olyan elváltozások alakulhatnak ki a szervezetben, ami akár halálos következményekkel járhat.

Idézi fel a nemrég történteket a főorvos, aki hozzáteszi, hogy a média számára egy ilyen sztori értelemszerűen lesz felkapott, de erre nem feltétlenül az lesz a jó politikusi reakció, ha betiltásra kerülnek 18 év alatt az energiaitalok, és csak a nemzeti dohányboltokban lehet ezeket beszerezni.

Egy habos kávé jobban mutat az Instán

Ha utolsó óra után a gimnazisták beülnek a legnépszerűbb kávézóláncba egy finom lattéra, azon senki nem húzza fel a szemét, sőt, az még menő is az Instagramon. De ha egy doboz energiaitallal a kezükben várják a villamost, az már kínos. Pedig ugyanazt a koffeinmennyiséget fogyasztják, csak a kávénak jobb a marketingje. De az sem feltűnő, ha valaki naponta megiszik egy 2 literes kólát, vagy bedob pár koffeintablettát.

„Szóval akkor miért épp az energiaitalokon kell pörögni?” - teszi fel a jogos kérdést a szakértő, aki kifejti, hogy 14 éves kor alatt egyáltalán nem ajánlott a koffein fogyasztása, 14-18 éves kor között pedig naponta maximum 100mg-ot tart megengedhetőnek.

Ez az a mennyiség, ami nem jár semmilyen egészségkárosító hatással. Ennyit tartalmaz egy 2,5 decis doboz energiaital, vagy egy csésze kávé.

Magyarázza dr. Zacher Gábor, aki teljesen egyetért a Romániában már bevezetett joggyakorlattal, miszerint 14 éves kor alatt betiltásra került az energiaitalok vásárlása, hiszen semmilyen koffein tartalmú ital, tabletta, vagy szer nem ajánlott gyermekek számára. Azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy 18 év felett sem ajánlott a korlátlan mennyiség fogyasztása.

A hozzászokás nem egyenlő a függőséggel

A 18 év feletti szervezet ugyanis már kicsit másképp reagál a koffeinre a főorvos szerint. Egy egészséges felnőtt ember esetében a napi 400mg koffein sem kiugró, viszont azzal is érdemes számolni, hogy idővel kialakul egy tolerancia, vagyis a szervezet hozzászokik a mennyiséghez.

Ha szétnézünk az ismeretségi körünkben, talán nem is kell túl messzire menni, hogy találjunk valakit, aki naponta 6-7 kávét is elfogyaszt, majd simán alszik az éjszaka, mint a pinty.

Példálózik a toxikológus, aki kifejti, hogy a koffein valódi hatása ilyen esetben már elmarad, a mellékhatások azonban fokozódhatnak. A koffein túlzott fogyasztásával kapcsolatban dr. Zacher Gábor figyelmeztet, hogy a koffeinmérgezés elsődleges tünetei közé tartozik a hányinger, hányás, fejfájás, rossz közérzet, ingerlékenység, álmatlanság, szapora szívverés, legrosszabb esetben pedig epilepsziás roham is kialakulhat.

Enyhe panaszok esetére a szakértő sok folyadékot javasolja, mert így ürül ki leggyorsabban a szervezetből a koffein. Súlyos tünetegyüttes jelentkezésekor azonban elkerülhetetlenné válhat az orvosi beavatkozás.

„Nyilván tudunk szélsőséges esetekről is, de azért ez nem jellemző. Persze, túl lehet adagolni a koffeint, meg lehet inni egy nap több doboz energiaitalt, sőt, rosszabb esetben keveredhet ez tömény alkohollal, például vodkával. Ha valaki ész nélkül iszik, akkor lesznek problémák. Túl lehet adagolni, de ez nem átlagos, nagyon sok koffeinre van szükség ahhoz, hogy abból komolyabb baj legyen.”

Tájékoztat dr. Zacher Gábor, aki arról is beszél, hogy a koffein megvonása is pont olyan erős tüneteket tud produkálni, mint a túlzott bevitel, és ezen is bő folyadékfogyasztással lehet enyhíteni.

Az energiaital nem étrendkiegészítő

Természetesen nem tüntethetnek fel a gyártók valótlan adatokat, így nem kerülhet rá a dobozra hamisan a vitamintartalom, azonban tévedés, hogy az ajánlott napi vitaminfogyasztást energiaitalokkal lenne javasolt fedezni. Mint ahogy a benne lévő cukormennyiséggel is érdemes résen lenni, hiszen az Európai Unió országain belül Magyarország élen jár a fiatalkori elhízások arányában is. Napi 1-2 doboz pedig már bőven meg tudja dobni a kalóriákat.

A cukormentes változatokkal kapcsolatban pedig dr. Zacher Gábor felhívja a figyelmet, hogy elsősorban anyagi okok miatt a legolcsóbb, legegyszerűbb édesítőszereket tartalmazzák, amik túlzott fogyasztása hashajtó hatású lehet. Az energiaitalokra tévedés úgy tekinteni, mint vitaminban ás tápanyagban gazdag étrendkiegészítőre.

Napi egy doboz energiaital nem árt, de 14 éves kor alatt egyáltalán nem javaslom a fogyasztását, idősebb korban is pedig szigorúan mértékkel.