Így hat az alkohol a mentális egészségre
A világ számos pontján az alkohol nem csupán a gasztronómia része, hanem kulturálisan is fontos szerepet tölt be. Társasági eseményeink mozgatórugója, látszólag segít feloldódni, beilleszkedni és kapcsolódni másokkal. Itthon ez az állapot fokozott, hisz az alkoholizmus széles körben elterjedt probléma. Ezek után feltettük már magunknak a kérdést: Mégis, milyen hatással van az alkohol az agyunkra, mentális egészségünkre?
Mindenki családjában fellelhető legalább egy közeli vagy távoli rokon, akinek szilvapálinkája legendás, vagy éppen kerítésszaggató, jelentsen ez bármit is. Ezzel kínáljuk gyanútlan külföldi barátaink, és faluszéli legenda miszerint a jó negyven fokos ital egy kupicával a legjobb orvosság.
Valójában segíti a szorongás csökkentését egy-két pohár bor, vagy csupán hátráltat minket a valódi érzelmeink megélésében? Hogyan érezzük jól magunkat szombat este józanul, a szokásos koktélunk nélkül? Erre keressük a választ Dr. Daniel Amen amerikai pszichiáter Change Your Brain Every Day című műsorának segítségével.
Az alkohol, a társadalmi szorongás legnagyobb mítosza - beszélgetés dr. Schwab Richárddal és Sztankovics Mártával
Az orvos hetven évesen korát meghazudtoló szellemi állapotban van, azt állítja mindezt annak köszönheti tudatosan kerüli az alkoholt és egyéb tudatmódosító szereket valamint olyan táplálékokat fogyaszt amik támogatják, hogy kora ellenére is friss maradjon szellemileg. Nézzük mit mond a szakember aki már több mint kétszáz-ötvenezer ember agyát vizsgálta.
Az agy-bél kapcsolat
Személyes élményén keresztül sokan fel tudják idézni az alkohol rövid távú hatásait, mint a beszéd zavarossága, a bizonytalan koordináció, homályos látás vagy rosszullét. Nem az italok száma, hanem azok alkohol százaléka fokozza az egyénre gyakorolt hatását. Az alkohol mondhatni egy legális tudatmódosító, mely az Állami Egészségügyi Ellátó Központ szerint is olyan- „legális drog, amely lassú öngyilkossághoz vezet.” Mint a fenti tünetek is mutatják, az alkohol közvetlen hatással van agyunk működésére, már rövid távon is. Márpedig ez a szervünk roppant érzékeny a változásokra.
A kifinomult kémiai anyagok, avagy neurotranszmitterek játékának eredménye egész testünk irányítása, gondolataink gazdagsága, de érzelmeink megélése is. Így felmerülhet a kérdés, mennyire valósak azok az érzések, amit a bormámoros állapotban éltünk meg egy kocsma karaoke színpadán szombat hajnalban? Vagy vallottunk szerelmet, sírtuk ki magunkat egy lakás teraszán. Nyilvánvalóan érzelmeink nem csupán az alkohol hatására születnek, mégis jó lenne az ebben az állapotban történteket egy lépéssel távolabbról kritikusan megszemlélni.
A neurotranszmitterek, azaz ingerületátvivő anyagok olyan kémiai hírvivő molekulák, amik feladata, hogy egyik ideg-, izom- vagy mirigy-sejttől a másikig üzenetet közvetítsenek. Túlnyomó többségben az idegrendszerben termelődnek és ott is fejtik ki hatásukat. Az alkohol rövid távon zavart okoz az ingerületátvitelben, ezzel egyidejűleg pedig serkenti egy GABA nevű neurotranszmittert, aminek hatására a relaxált állapot fokozódik – fogalmazza meg Kendra Cherry rehabilitációs szakember.
Az öt leggyakoribb ok, a PTSD, azaz a poszttraumás stressz zavar kialakulásának hátterében
Így lehet az adott pillanatban segít feloldódni, későbbiek folyamán azonban fokozza a szorongást és negatívan befolyásolja közérzetünket, mentális egészségünket az alkoholhoz való kötődésünk. Rövid távon gátolja a glutamát termelését, ami szintén egy neurotranszmitter, ennek következtében pedig kognitív funkcióink sérülnek, döntéshozatalunk pedig megkérdőjelezhetővé válik. Így már össze is áll a kép, miért hozunk olyan sok rossz döntést három pohár Mai Tai után.
Hosszú távú hatások
Koponyánkban található szervünk idegsejtek komplex hálózatából áll, de még így is nehéz elhinni, hogy egy átlagos ember agyában körülbelül nyolcvanhat milliárd neuron található. A rendszeres alkoholfogyasztás (heti két-három alkalom vagy annál több) akadályozza a neuronok létrejöttét, ez hatással van memóriánk épségére, valamint tanulási képességünk csökkenésére.
Az agy térfogata, szürke és fehér állományának tömege csökken. Hosszú távon pedig segítheti az Alzheimer-, a demencia, vagy a Parkinson-kór kialakulását is – olvashatjuk az amerikai tudományos folyóirat a Verywellmind hasábjaiban. Dr. Amen úgy véli nincs az alkoholnak olyan mennyisége ami pozitív hatással bírna szervezetünkre.
Azonban az új készségek elsajátítása, a szex vagy a kurkuma fogyasztása is támogatja ezen idegsejtek létrejöttét. Így elég széles a skála, amivel támogathatjuk agyunk egészségét. Amennyiben a bor vagy sör szerves részét képezi a munka utáni kikapcsolódásnak, érdemes elgondolkodni, tényleg ad-e annyit, hogy szépen lassan gyilkolva agysejtjeinket, éveket öregítsünk elménken.
Ugyanakkor ez nem csupán arról szólhat, hogy a Pina Colada sokkal finomabb négy centiliter fehér rummal, vagy meccset nézni ne lenne izgalmas egy rekesz sör nélkül, hanem attól félünk, szembenézni szociális szorongásainkkal. Megkérdőjelezni az oly régóta fennálló tradiciókat amiben mint generációs traumát adjuk tovább az üveget. Mit árul el rólunk, hogy alkohol nélkül elfelejtettünk önfeledten szórakozni vagy éppen önmagunkat adni?
Lébényi Anna, a VUUV Works alapítója: „Nem elég a szép kirakat, annak igazinak is kell lennie, valós emberi értékeket kell közvetítenie”
Felszabadult józanság
A józanság mellett voksolni bátor, ugyanakkor nagyon is nehéz döntés. Hisz családtagjaink és barátaink meg lehet, hogy figyelmen kívül hagyják kérésünket, és kezünkbe nyomják a szokásos italt, magyaránt koccintani csaknem vízzel fogunk. Olyan nyomást téve ránk, ami könnyen visszakerget azokba a szokásokba, amiktől tudatosan menekültünk. Ott van az a tény is, miszerint nem túl szórakoztató egyedül józannak lenni egy buliban, miközben környezetünkben mindenki már kicsit spicces. Így joggal érezzük kihívásnak, alkohol nélkül átvészelni az ilyen összejöveteleket.
Ahhoz, hogy kevesebb eséllyel forduljon elő, hogy rögtön másnaposan ébredünk, találjunk olyan programokat, amik nem igénylik az alkoholfogyasztást, még társadalmi vonatkozásban sem. Persze a fröccs mindig és mindenhol megállja a helyét, azonban az erdő közepén minden bizonnyal kevesebb rá az esély, mint egy belvárosi szórakozóhelyen. Így jó ötlet lehet a közös kirándulás, társasjáték, főzés és alkotás is. Valljuk be, akkor vagyunk igazán jó helyen, ha barátaink társaságát józanul is élvezzük.
Ha mégis olyan szituációkban találjuk magunkat, ahol környezetünk elengedhetetlen kelléke a felespohár, próbáljunk tudatosan kommunikálni erről, miközben megőrizzük határainkat. Feltehetjük magunknak is a kérdést: Ők miért is járnak jól, ha én iszom? A „nem” nem mindig minden kontextusban.
Manapság a mocktailok, azaz alkoholmentes koktélok is egyre inkább előtérbe kerülnek. Amellett, hogy a klasszikus koktélok ízvilágát továbbra is élvezhetjük, nemegyszer ezen italok olyan összetevőket tartalmaznak, mint például a kombucha vagy kókuszvíz, amik pluszban támogatják egészségünket. Ezek jó alternatívát jelenthetnek, ha úgy ítéljük, egy pohár víz nem illeszkedik bele kellőképp az ünnepi hangulatba. Figyeljük meg, miként hat a szervezetünkre, ha akár egy hónapig nem iszunk alkoholt, milyen érzések és gondolatok nyernek így teret?
Dr. Daniel Amen pszichiáter prakszisa mellet agyi rendellenességekre specializálódott orvos elmondása szerint számos olyan páciensének szorongása látványosan csökkent már egy hónap után, akik eddig az italt a frusztrációjuk csökkentése reményében fogyasztották. Mégis, mikor jön el az a pont, amikor mi is szívesen nyúlnánk az üveg után? Hisz az alkohol dopamin fokozó hatása révén szemünkben kiváló megküzdési mechanizmusnak tűnhet, amennyiben rossz a kedvünk, magányosak, dühösek vagy szomorúak vagyunk.
Így ha elhatározzuk, nem szeretnénk része lenni többé ennek a körforgásnak, úgy más stratégiák után kell néznünk. Ha úgy érezzük, ez nem a mi napunk, vagy vigasztalásra lenne szükségünk, a pohár bor helyett egy barát, családtag vagy terapeuta jobb hallgatóság lehet. A magány közrejátszik függőségeink kialakulásában, így jó, ha ezzel időben szembe tudunk nézni, még ha ez azt is jelenti, hogy kénytelenek vagyunk újra értelmezni kapcsolatainkat.
Megtérülő befektetés
Amikor abbahagyjuk az ivást, elsőként a bőrünkön tapasztalhatunk változást. A kollagén az alkohol hatására csökken a szervezetünkben, így ennek elhagyása segíthet, hogy arcbőrünk rugalmasabbá váljon. Bármi fájó, a Margarita elhagyása többet érhet, mint mellette szedni a kollagénes étrendkiegészítőket. A bőrünkön tapasztalt változás után a meglehet, súlyunkat is jobban tudjuk kontrollálni. A koktélok és egyéb alkoholos italok ugyanis rengeteg üres kalóriát tartalmaznak, hisz sokszor tele vannak cukorral.
Ezeket észrevétlenül visszük be, anélkül, hogy bármi pluszt adnánk testünknek. Az alkohol emellett úgymond elrabolja a tápanyagokat a szervezettől és megnehezíti az anyagcsere dolgát. Nem is beszélve arról, hogy sokszor ez váltja ki a valódi étkezést, így a szervezetet megvonjuk szükséges ásványi anyagoktól és zsíroktól. Így ha minimálisra korlátozzuk, vagy teljesen kivezetjük életünkből az alkoholt, és helyette figyelünk a teljesértékű étkezésre, akkor nemcsak bélflóránk egészségét, hanem immunrendszerünket is támogatjuk.
A délszláv háború okozta traumáit is kidolgozza magából alkotásaival Dukai István képzőművész
Emellett egy hatalmas plusz, hogy mentális egészségünk már az alkohol elhagyását követő második-harmadik hétben javulhat. Az általa okozott szellemi kár pedig visszafordítható bizonyos mértékben. Így akár visszanyerhetjük kognitív funkcióink többek között a fókuszunk, memóriánk és problémamegoldó képességünk eredeti állapotát. Nem foghatunk rá mindent a korra, életmódunknak is hatalmas szerepe van abban, hogy mennyire érezzük magunkat testileg és szellemileg frissnek.
A frissességhez elengedhetetlen a jó alvási rutin, aminek optimális kialakításában az alkohol elhagyása szintén nagyon sokat tud segíteni. Jó, ha átgondoljuk alkoholhoz fűződő viszonyunkat, mivel akár kis mértékű fogyasztása is jelentheti azt, hogy nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, vagy éppen környezetünkben, esetleg a múlt sebeit próbáljuk begyógyítani.
Erre világít rá Dr. Máté Gábor is a Sóvárgás démonai című könyvében, ahol az alkohol mellett más függőségek kialakulásának érzelmi hátterével is foglalkozik. Ne féljünk segítséget kérni a leszokáshoz! Amennyiben a téma mélyebben is érdekelne Dr. Daniel Amen youtube csatornáján további információhoz juthatunk agyunk egészségét illetően.
előfizetésem
Hírlevél
