Van 5 perced, hogy megfékezd a saját összeomlásod? Mutatunk pár hasznos technikát!

glamourplusz stresszcsökkentés 5 perc alatt
Szokj rá, hogy apró szüneteket tartasz két tevékenység között, és ezzel megadod az idegrendszerednek a lehetőséget a pihenésre
Fotó: Getty Images / Yakobchuk Olena

Valahogy mindig az élet legstresszesebb periódusaiban érezzük úgy, hogy semmi időnk a kikapcsolódásra. Ez a nyugtalan állapot azonban könnyedén az állandó aggodalmak ördögi köréhez vezet: amikor már azon stresszelsz, hogy mennyire stresszes vagy, itt az ideje, hogy tarts legalább öt perc szünetet.

Jól olvastad: mindössze öt perc is elég lehet a stressz csökkentésére. Azt azonban le kell szögeznünk, hogy ez a rövid megállás csupán az első lépés a kiegyensúlyozottsághoz, a belső békéd megőrzéséhez hosszú távon ennél több pihenésre lesz szükséged. A leghatásosabb módszer a kortizol nevű stresszhormon csökkentésére, ha megnyomod az újraindítás gombot, és szundítasz tíz-húsz percet. De mivel a csendes pihenő sajnos nem mindig opció (általában nem az), mutatjuk, mi mást tehetsz.

Amikor úgy érzed, hogy a stressz kezd elhatalmasodni feletted, ahelyett, hogy kapkodva megpróbálnál minden problémádra egyszerre megoldást találni, adj magadnak pár perc szünetet, ossz meg egy szeretetteljes ölelést egy számodra kedves emberrel, esetleg hallgasd meg a kedvenc számodat, amiről biztosan tudod, hogy mindig jókedvre derít. Az alábbiakban elhoztunk még pár stratégiát, amelyeknek a bevetésével tisztább elmével térhetsz vissza a teendőidhez.

Mindig legyen időd önmagadra

A stressz napjainkban vett értelmében arra a tartósan fennálló feszültségre utal, amely komoly mentális és fizikális károkat okozhat, amennyiben nem vesszük komolyan a jelenlétét. A rossz közérzet, a visszatérő fejfájás és a testsúly hosszú távú csökkenése vagy gyarapodása mind a szervezet segélykiáltására utaló jelek lehetnek. Ha jelenleg valamiért nem is tudsz változtatni a téged körülvevő stressz kiváltó körülményein, legalább egy röpke kikapcsolódással ajándékozd meg magad.

Mindig legyen magadra öt perced, még a legstresszesebb időszakokban is
Fotó: Oscar Wong/Getty Images

Az első lépés, hogy elismered a stressz jelenlétét. Hatalmas terhet emelhetsz le a saját válladról azzal, ha szembenézel ezzel a kellemetlen érzéssel, a stressz tudatosításával ugyanis lehetőséget adsz magadnak arra, hogy más perspektívából szemléld a helyzetet, és felismerd, hogy valamilyen változásra van szükséged. Gondold végig, mi váltja ki a nyugtalanságot: amennyiben nem köthető azonnal megoldható problémához, azt jelzi, hogy ideje szünetet tartanod.

Hogyan használd ki a pihenést?

  • Tarts magadnál egy kis tárgyat, ami segít földelni a feszültséget, legyen szó egy stresszlabdáról vagy nyugtató kristályról – ezeket bárhol és bármikor elő tudod venni, ha csak pár perced van az ellazulásra.
  • Lélegezz: Öt perc tökéletes időintervallum egy rövid meditáció vagy tudatos légzőgyakorlat elvégzésére: lélegezz be az orrodon 4 másodpercig, tartsd bent a levegőt 7 másodpercig, majd lélegezz ki a szádon 8 másodpercig.
  • Rágj rágógumit: A rágógumizás rendkívül hatékonyan csökkenti a felgyülemlett feszültséget. Válaszd ki a kedvenc ízed, majd egész nyugodtan add ki magadból a túltengő energiát erőteljes, intenzív rágással.
  • Készíts forró, stresszcsökkentő teát: Már a tea elkészítésének rituális jellege is segíthet eltávolodni az aggodalomtól, de bizonyos teafüvek, mint például a levendula, a kamilla és a citromfű, kifejezetten enyhítik a szorongást.
  • Lélegezz be illóolajokat, vagy fektess be egy diffúzorba. Az aromaterápia olyan különleges illatok párologtatásának segítségével nyugtatja meg az elmét, mint például a levendula, a fenyőtömjén és a borsmenta.
  • Nyújtózkodj: Ha semmiképp nem tudod elhagyni az íróasztalod, akkor is nyújtóztasd meg alaposan a hosszas ülés során elgémberedett karjaidat, törzsedet és lábaidat. Hidd el, sokkal könnyebb lesz folytatni a munkát.

glamour plusz ikon A legjobb földelési technikák, ha úgy érzed, a szorongás határozza meg a hétfőidet

A legjobb földelési technikák, ha úgy érzed, a szorongás határozza meg a hétfőidet

Ne érd be ennyivel, fokozd tovább!

Amennyiben több mint öt percet tudsz a kikapcsolódásra szánni, akkor táncolj végre egy jót, menj ki a szabad levegőre sétálni, esetleg végezz el egy tíz-húsz perces jógagyakorlatot. A testmozgás a szorongás egyik legfőbb ellenszere, amely nemcsak segít magad mögött hagyni a mindennapos feszültséget, ráadásul növeli az agyban termelődő endorfinok, vagyis a fájdalom és a stressz csökkentéséért felelős boldogsághormonok számát.

Teaként vagy illóolaj formájában a levendula, a kamilla és a citromfű kifejezetten enyhítik a szorongást
Fotó: Getty Images / 5./15 WEST

Mindig és minden körülmények között priorizáld az önmagadról való gondoskodást, ugyanis bevethetsz bármilyen stresszcsökkentő stratégiát, ha nem figyelsz tudatosan az elméd és a tested szükségleteire, akkor hosszú távon nehezen számíthatsz javulásra. Hidratálj, étkezz rendszeresen és egészségesen, és ne feledkezz meg az elegendő és pihentető alvásról sem. Nyugodtan húzd meg a határaidat, és tarts több szünetet. Semmi nem lehet fontosabb a jóllétednél.

GLAMOUR-tipp: A multitasking dicsőségének ideje lejárt. Amennyiben szeretnéd igazán magas szintre emelni a stressztűrő képességed, itt az ideje, hogy barátkozz single-tasking, vagyis az egyszerre egy dologra koncentrálás gondolatával. Ahhoz, hogy flow-ba kerülj, vagyis gördülékenyen elmerülj egy adott tevékenységben, érdemes hatékonyan beosztani az idődet és minimálisra csökkenteni a téged körülvevő zavaró tényezőket.

glamour plusz ikon „Beszélgetni kell, segítséget kell kérned. Nincs ebben semmi szégyellnivaló”

„Beszélgetni kell, segítséget kell kérned. Nincs ebben semmi szégyellnivaló”