Szabó Doris: Mindenkinek meg kell találnia azt az új nőt, akivé a szülés után vált

szabodorisanyasagglamour+
Szabó Doris szerint teljesen rendben van, ha néha anyaként, néha pedig szakemberként, a munkádban vagy sikeresebb
Fotó: GLAMOUR Hungary

Szabó Doris szépségmentor sikeres vállalkozást épített fel az elmúlt évek során. Tette mindezt úgy, hogy a kezdetek kezdetén egy másfél éves kislányról is gondoskodott. Férjére azonban mindenben számíthatott, aki az utolsó percig maximálisan kivette a részét az apai teendőkből.

Ez pedig a mai napig nincs másként, a tökéletes családi élet mindennapos körforgásába pedig már Doris 10 éves kislánya, Emma is bekapcsolódott, akinek édesanyja mellett az apukája épp oly fontos és meghatározó szülő a gyermekkorában, hiszen születése első percétől fogva számíthatnak egymásra. Így Doris számára még kezdő sminkesként sem volt kérdés, hogy választania kell-e az anyaság és a karrier között.

Soha nem engedhettem meg magamnak azt, hogy ne dolgozzak, a férjemmel közösen építettük fel az életünket, és ebbe érkezett Emma viszonylag hamar, de ezt cseppet sem bánom.

Doris arról is őszintén mesélt nekünk, hogy mindenben igyekszik a lehető legjobban teljesíteni, legyen szó egy hirtelen érkezett felkérésről, vagy épp a váratlan anyai feladatokról, és így próbál helyt állni a mindennapok adta kihívásokban, amióta a munka mellett anyává vált.

„Nem tartom magam klasszikus értelemben vett karrierista nőnek, de mindig is vágytam egyfajta önállóságra, és nagyon hálás vagyok a sorsnak, hogy Emma mellett lett egy második gyermekem, ez pedig a saját vállalkozásom. Küldetésként tekintek rá, és boldog vagyok, hogy olyan hivatásom lehet, amit imádok.” - magyarázza Doris, aki még nagyon kezdő sminkesnek számított szakmai berkekben, amikor megszületett a kislánya, így szülés után komoly lelki válságba került, ami nagyon elbizonytalanította.

glamour plusz ikon „Minden áldott nap, amikor lefekszem hálás vagyok" - interjú Borbély Alexandrával

„Minden áldott nap, amikor lefekszem hálás vagyok" - interjú Borbély Alexandrával

Nem kell választani a gyerek és a karrier között

„Nem egy befutott karriert hagytam ott, így attól féltem, hogy semmilyen módon nem tudok majd visszanyúlni a még gyakorlatilag el sem indított karrieremhez. Így a lehető legjobbkor kaptam egy váratlan telefont, ami gyakorlatilag elindított az utamon.” Dorist felkereste ugyanis egykori sminkmestere, méghozzá azzal a hírrel, hogy ő lett az egyik kereskedelmi televízió beauty részlegének a vezetője, és megkérdezte, lenne-e kedve csatlakozni a csapathoz.

„Emma ekkor másfél éves volt. Nagy rágódás után végül úgy döntöttem, hogy ezt a lehetőséget nem hagyhatom ki. Nem a karrier, vagy a sikerélmény miatt, hanem amiatt is, mert én is felelősséget éreztem azért, hogy a családunk egzisztenciája folyamatosan épüljön.”

Szabó Doris sikeres vállalkozóként és édesanyaként is megállja a helyét, de nem felejt el közben nőnek maradni
Fotó: GLAMOUR Hungary

Szerencsére Doris mellett ott állt a férje, András, aki mindenben támogatta feleségét. Ugyan a családapa is főállásban dolgozott, mégsem a bölcsi mellett döntött a fiatal pár, hanem egy dadust hívtak segítségül. „Nagy szerencsémre találtam egy hölgyet, aki vigyázott Emmára, én hajnalban indultam a forgatásokra, így a férjem vitte a reggeleket, majd érkezett Erika néni, ebédidőre pedig hazaértem, és utána folytattam az otthoni műszakot anyuka üzemmódban.”

Doris elmondása szerint a mai napig komoly logisztikát igényelnek a mindennapok, de a családi összetartással a férjével közösen mindketten sikeres karriert tudtak építeni a saját szakmájukban. Egyébként a szépségmentor véleménye szerint egyszerre nem lehet minden területen megfelelni, hol anyaként, hol a szakmájában érzi magát sikeresebbnek, ez pedig napról napra változó.

Priorizálni, összetartani

„Szerintem nekünk a férjemmel az a titkunk, hogy tényleg mindent meg tudunk beszélni. Volt, amikor az ő munkája került előtérben, így én vállaltam többet otthon, de előrfordult, hogy nekem jött be egy jól fizető munka, amire nem mondhattam nemet. Olyankor Andris maradt Emmával, és tartotta a frontot.” - hangsúlyozza a szakember. Ez egy csapatmunka, így tudunk együtt előre haladni az életben.

A csapatmunkából pedig ma már a 10 éves Emma is kiveszi a részét, van, hogy tolerálja a szülei elfoglaltságait, de már vannak önálló igényei, aminek hangot is ad.

„Nem győzöm eleget hangsúlyozni, hogy ha nem lenne olyan férjem, aki olyan édesapja a lányunknak, mint amilyen, akkor én nem tudtam volna könyvet írni, terméket fejleszteni, és úgy általában ezt a küldetés jellegű hivatást űzni. Ma már Emma is részese a mindennapi folyamatoknak, neki is vannak már fontos eseményei, akkor mi teszünk félre mindent, és ő is tolerálja, hogy a szülei bizony dolgos emberek.”

Doris arról is őszintén beszél, hogy ezt a kiegyensúlyozott életet csak úgy tudja megőrizni, ha elegendő időt szakít önmagára, bár elmondása szerint ez a mai napig a leggyengébb pontja. Saját bevallása szerint nem engedheti meg magának, hogy rossz formában legyen, de a családjától sem szeretne sok időt elvenni, mégis szüksége van néha az egyedüllétre.

„Tudom, hogy muszáj magamra is időt fordítani, ezért én is elmegyek masszázsra vagy fodrászhoz, de nehezen kapcsolok ki. A férjemmel viszont nagyon törekszünk arra, hogy legyenek közös programjaink. Simán feldobunk egy átlag kedd estét egy klassz étteremmel, és igyekszünk megélni a hétköznapokat párként is.” - ezt egyébként nem győzi hangsúlyozni Szabó Doris, aki szerint nagy hibát követnek el a párok, amikor apának és anyának hívják egymást.

glamour plusz ikon Steiner Kristóf: „Az is jó, ha nincs minden jól, és vannak rossz napok, hetek”

Steiner Kristóf: „Az is jó, ha nincs minden jól, és vannak rossz napok, hetek”

Ők a férjével mindig is nagyon figyeltek arra, hogy ne csak szülők legyenek, hanem megmaradjanak férjnek és feleségnek is, és arról is nyíltan beszélt, hogy fontosnak tartja az egészséges szexualitást is.

„Úgy gondolom, mindenkinek meg kell találnia azt az új nőt, akivé a szülés után vált. Nem az a cél, hogy visszataláljunk az egykori önmagunkhoz, hiszen a gyermekszülés előtti ént már nem lehet, és nem is szerencsés visszahozni. Nagyon fontos a szexualitás egy párkapcsolatban, és szerintem mindig egy kicsit versenyben kell lenni, és meg kell őrizni a nőiesség tüzét ahhoz, hogy a párkapcsolat tüze is fenn tudjon maradni.”

Szabó Doris és férje az egyértelmű, őszinte kommunikáció hívei, akik mindig megbeszélik egymással a problémáikat
Fotó: GLAMOUR Hungary

Párterápia megelőző jelleggel? Miért ne?

Szabó Doris a munkája által rengeteg nővel van kapcsolatban, és tapasztalatai szerint sajnos nagyon könnyen el tud laposodni a párkapcsolat, főleg ,amikor megszületik a baba. Sok nő veszíti el önmagát, a nőiességét, és a gyereken kívül semmi másra nem koncentrál. Így fordulnak elő sok esetben félrelépések is, amivel még jobban megindul egy párkapcsolat a lejtőn.

„Nekem nagyon nagy szerencsém volt, pedig én is elhanyagoltam a férjemet, de őszintén odaállt elém, és humorral megfűszerezett megfelelő komolysággal jelezte, hogy baj van. Ezt nyilván pofonként éltem meg, de a szókimondásának hála mi nem jutottunk el a megcsalásokig.”

Doris szerint a férfiak túlnyomó többsége nem elég bátor, nem elég felnőtt, hogy ezt szóvá merje tenni a feleségének. Vagy ha mégis, akkor sok esetben a nők pedig megsértődnek.

Nagyon nem könnyű, de fontos a nyílt kommunikáció. Én például hiszek a párterápiában megelőző jelleggel is. Beszélgetni kell. Ez a kulcs mindenhez.