Deák Dániel, a Friss Hús fesztiváligazgatója: „Kinyílt egy ajtó a magyar filmek számára”
Tegnap kezdetét vette a Friss Hús Budapest Rövidfilm Fesztivál, mely idén 12. alkalommal kerül megrendezésre. A legjobb hazai rövidfilmek mellett a nemzetközi versenyprogramban 22 külföldi filmet láthat majd a közönség, melyek olyan fesztiválok versenyprogramjából érkeznek Magyarországra, mint a Berlinale, Cannes, Velence, Clermont-Ferrand, Annecy, Palm Springs, Ottawa vagy Locarno. Deák Dániel fesztiváligazgatóval beszélgettünk az elmúlt 12 évről, a fesztivál „felnövéstörténetéről” és természetesen a jövőről.
Hogy jött létre a Friss Hús?
2013-at írtunk – az ezt megelőző években kevés nagyjátékfilm készült, már harmadik éve nem volt Filmszemle, a Mozgókép Fesztivál még nem jött létre. Viszont rövidfilmek, kisjátékfilmek folyamatosan forogtak akkor is, ha nulla forint volt a költségvetés, hiszen az ifjonti lelkesedés mindent megold – de ezeknek nem volt bemutatkozási fóruma. Így jött létre a Friss Hús egy abszolút alulról jövő kezdeményezésként.
Az első fesztivál egy majdnem spontán, kétnapos rendezvény volt a Toldi moziban, aminek akkora sikere lett, hogy úgy éreztük, ezt muszáj folytatni. Most nosztalgikus élmény visszagondolni a kezdetekre, az akkor bemutatkozó fiatal alkotók mára befutott filmesek lettek: például Schwechtje Mihály Sünvadászat című nagyjátékfilmje most fut a mozikban, Lakos Nóra a Véletlenül írtam egy könyvet című munkájával nemzetközi díjakat nyer, Nagypál Orsi a Hunyadi sorozat egyik vezető rendezője volt. Ők akkor kisjátékfilmes időszakukat élték és nagy hajtóerőt jelentettek az indulásnál.
„Senki nem szent és senki nem ördög” - Interjú Nagypál Orsival, a Hunyadi - Rise of the Raven című sorozat egyik rendezőjével
Mennyit változott a szervező stáb?
Mivel egy baráti társaság vagyunk, a mag még mindig ugyanaz. De időközben céggé alakultunk, és a professzionális működés megkövetelte, hogy bővüljön az alapító csapat: ezért csatlakozott hozzánk Jakab Veronika, aki az operatív vezetőnk és a szakmai programok gazdája az, aki egész évben dolgozik a Friss Húson. Osváth Gábor pedig társszervezőként velem együtt vezeti a céget.
Hogy lett a kétnapos rendezvényből egyhetes nemzetközi fesztivál?
Organikus módon fejlődött: évről évre gyarapodott, mindig egy kicsit nagyobb, kicsit több lett. A második évben a vetítések mellé szerveztünk szakmai programokat, ezekre később hívtunk nemzetközi vendégeket, így lett nemzetközi programunk is. Mindig megtoldottunk egy-egy nappal, míg elértük ezt az egy hetes intervallumot. Közben kinőttük a Toldi mozit, most a Puskinban láthatók a filmjeink és a Városháza parkban vannak szabadtéri vetítéseink is. Idén első alkalommal kilépünk Budapest keretei közül és Veszprémben, Szigetszentmiklóson, Szombathelyen, Pécsen, Szegeden, Debrecenben és Szentendrén is sor kerül a Friss Hús vetítéseire.
Hogy sikerült elérni, hogy – Magyarországon elsőként – felkerültetek az Oscar-kvalifikáló fesztiválok listájára?
Második alkalommal pályáztunk, elsőre az esélytelenek nyugalmával, másodjára már kissé tudatosabban és erősebb elszántsággal. Arra számítottunk, hogy ez egy hosszabb folyamat lesz, mivel ezt a lehetőséget több évtizede futó, magas presztízsű fesztiválok szokták megkapni. A pályázatokat az Amerikai Filmakadémia bírálja el egy nagyon szigorú feltételrendszer alapján, valójában csodaszámba megy, hogy második nekifutásra sikerrel jártunk és ezzel Magyarországon elsőként bekerültünk a fesztiválok szűk körű „elitklubjába”.
Ráadásul két kategóriára is megkaptuk a kvalifikációs jogot: magyar élőszereplős és a magyar animációs film díjára, így egy évben két magyar alkotás már biztosan indulhat az Oscarért – arra nincs garancia, hogy nyerni is fog, de legalább kinyílt egy ajtó a magyar filmek számára.
Az újraindult Magyar Filmszemlén jártunk és elmondjuk, miért fontos, hogy legyen a magyar filmnek ünnepe
Mi lesz a következő lépés?
Tele vagyunk álmokkal és ötletekkel, soha nem fogjuk utolérni magunkat – szerencsére. Ami a közeljövő szempontjából nagyon fontos, hogy szeretnénk erősíteni az országos ismertségünket. Budapesten is van még hova fejlődni, de a fővárosban már van egy stabil, megalapozott jelenlétünk. Idén a fesztivál végeztével indul egy országos roadshow, melyen a legjobb magyar és nemzetközi filmjeinket visszük körbe, de bízunk benne, hogy jövőre még több vidéki mozi lát majd lehetőséget a Friss Hús programjának népszerűsítésében.
A másik fontos irány a nemzetközi ismertség, elismertség növelése. Ebben sokat segített a Friss Hús Oscar-jelölő státusza is, valamint az, hogy idén létrehoztuk az első nemzetközi „piacterünket”, melyre máris sok nemzetközi program és vendég érkezett. Ezen a téren nem lehet egyik évről a másikra nagy ugrással kitörni: fontos a fokozatosság, hogy a fesztivál megalapozza a jó hírét és a jelenlétét a nemzetközi szakmai platformokon.
Kik az idei nemzetközi vendégeitek?
Jönnek a nemzetközi szekcióban szereplő filmek rendezői, de érkeznek filmforgalmazók és producerek is. Nekik külön szakmai programokat szervezünk, szeretnénk őket összehozni a magyar filmszakma szereplőivel, hogy elindulhasson egy együttgondolkodás, majd együttműködés.
Hol tart most a magyar rövidfilmes kultúra?
Elsősorban még mindig az egyetemisták és a fiatal rendezők gyakorlóterepe, ez szerintem sosem fog megváltozni: a rövidfilm a nagyjátékfilm előszobája. Kisebb a tét, kevesebb pénzbe kerül – emiatt kisebbek a vele szemben támasztott elvárások is, így egy sokkal szabadabb közeg, ahol lehet bátornak és kísérletezőnek lenni, amit én nagyon fontosnak tartok.
Ugyanakkor azt is látjuk, hogy egyre több fesztivál ad megjelenési felületet a rövidfilmeknek, emiatt egyre többen látnak benne lehetőséget. Ez különösen igaz az animációkra, mely egy idő- és pénzigényes műfaj, ahol egy befutott alkotó is lassan jut el egy nagyjátékfilm elkészítésének lehetőségéhez.
Szerepel a terveitek között egy online platform létrehozása?
A lehetőség adott a Cinego platformon keresztül: a fesztivál zárását követően limitált intervallumban elérhetővé tesszük a filmeket. Felmerült már a saját site ötlete, de egyelőre nem látunk lehetőséget a megvalósításra.
Hány nézőre számítotok ebben az évben?
Tavaly átléptük a tízezres nézőszámot. Nem elsődleges cél, hogy ezt meghaladjuk, de fontos számunkra, hogy egyre több embert érjünk el és elég nagy az érdeklődés, tehát minden esélyünk megvan rá, hogy újra szintet lépjünk.
A Friss Húsról röviden
A Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál 2013 óta dolgozik azon, hogy inspiráló alkotóközeget teremtsen a magyar filmvilág számára, vetítései mellett workshopokkal, pitchfórummal és egyéb szakmai programokkal támogatva a fiatal filmeseket. Azóta a legnagyobb magyar rövidfilmfesztivállá és az egyik legfontosabb hazai filmes eseménnyé nőtte ki magát, évi több mint tízezer látogatóval.
2024 októberében – Magyarországon elsőként – felkerült az Oscar-kvalifikáló fesztiválok listájára. A programban egyéni hangú, kreatív fiatal filmesek friss és értékes alkotásai tűnnek fel évről évre – például Deák Kristóf Mindenki című Oscar-díjas filmje vagy Buda Flóra Anna Cannes-ban Arany Pálmát nyert animációja, a 27.
A nagyközönség és a szakma mozivásznon nézheti meg az új magyar és nemzetközi rövidfilmeket, amelyek mellett kerekasztal-beszélgetések, koncertek és sok más esemény is várja a fesztiválozókat. Az egy héten át tartó fesztivál évről évre több programmal és helyszínnel gazdagodik, idén Budapest mellett már Veszprémben, Szigetszentmiklóson, Szombathelyen, Pécsen, Szegeden, Debrecenben és Szentendrén is sor kerül a Friss Hús vetítéseire.
A változatos műfajú válogatásban négy tematikus blokkban összesen 22 film látható: kisjátékfilmek, animációk, dokumentumfilmek. A blokkokat Péterfy Bori, Beton.Hofi, Reisz Gábor és Buda Flóra Anna állította össze. A Friss Hús minden évben bemutatja egy-egy ország rövidfilmes kultúráját, idén Németország legjobb rövidfilmjeit ismerhetjük meg egy izgalmas filmválogatáson keresztül, valamint produceri fórumot szerveznek német és magyar producereknek.
A filmfesztivál május 29-én kezdődött és június 4-ig tart a Puskin moziban és a Városházán, ahol szabadtéri vetítésekkel várják a közönséget. A szervezők a legjobb magyar és nemzetközi rövidfilmek mellett inspiráló szakmai programokkal, beszélgetésekkel, előadásokkal és workshopokkal is készülnek.
A versenyprogramok győzteseit a fesztivál utolsó napján, június 4-én hirdetik ki.
előfizetésem
Hírlevél
