Mik azok a komfortsorozatok, és miért térünk vissza rendszeresen hozzájuk?

Hányszor láttad már a Szex és New York összes évadát az elmúlt 20 évben?
Te melyik sorozathoz szeretsz visszatérni?
Fotó: Profimedia

Az állandó változással teli hétköznapokban szerető ölelésként vágyunk a stabilitásra, még akkor is, ha ezt épp egy húsz-, vagy negyvenperces epizódtól kapjuk meg. Egyenesen megnyugtató, hogy vannak még kapaszkodók az életben, amelyektől garantáltan jobban érezhetjük magunkat. Ilyenek a komfortsorozatok is.

A komfortsorozatok legjobb barátokként állnak rendelkezésünkre. Hatékonyan enyhítik a magányt, a stresszt és a szorongást, valamint reményt adnak, hogy van még helye a nevetésnek a világban. Nagyszerű lehetőséget biztosítanak a kikapcsolódásra, még akkor is, ha hosszú évek óta nézzük őket újra és újra, és már kívülről fújjuk az összes részt, hiszen a jól megválasztott tartalmak által nyújtott katartikus élmény garantálja a mentális feltöltődésünket.

Szeretjük a megszokott biztonságot

A komfortsorozatok a televíziózással egyidősek, azonban csak az elmúlt években, a streaming-szolgáltatók térnyerésével érkeztek el a népszerűségük csúcsára. Ezeknek a platformoknak köszönhetően ugyanis újra és újra, bárhol és bármikor hozzáférhetünk a számunkra legkedvesebb tartalmakhoz, amelyek minden alkalommal kényelem és a stabilitás kellemes érzésével töltenek el bennünket.

Legyen szó olyan történetekről és szereplőkről, amelyek a gyerekkorunkra vagy az életünk egy örömteli időszakára emlékeztetnek, esetleg olyan műsorokról, amelyeket a szeretteinkkel szoktunk együtt nézni, a komfortsorozatok századjára is megunhatatlanok. Természetesen a kedvelt műfajok is egyénileg eltérőek a szituációs komédiáktól és drámáktól kezdve a rajzfilm- és dokusorozatokig.

Szó szerint komfortérzést nyújtanak

Vannak napok, amelyeknek a végén a kimerültségtől kidőlve semmi kedvünk elveszni a streaming-szolgáltatók által kínált végtelen újdonságok tárházában, csak maradnánk a megszokott műsorainknál. Könnyed és humoros cselekmény, ismerős és szerethető karakterek, kiszámíthatóan kellemes lezárás. A komfortsorozatok varázsa, hogy pontosan tudjuk, mire számíthatunk.

glamour plusz ikon Beleszerettem egy nemlétező karakterbe - Most akkor mentálisan beteg vagyok?

Beleszerettem egy nemlétező karakterbe - Most akkor mentálisan beteg vagyok?

Mintha csak hazatérnénk egy biztonságot nyújtó alternatív univerzumba, magunk mögött hagyva a saját kaotikus valóságunkat: egy szerető családhoz, egy támogató baráti társasághoz vagy egy munkahelyhez, ahová öröm bejárni. Pontosan arról van szó, amire a kifejezés is utal: olyan tartalmak fogyasztásáról, amelyek a kényelem érzésével töltenek el bennünket a legjobb és legrosszabb napjainkon egyaránt.

Biztos, hogy nem menekülsz valami elől?

Eszképizmusnak nevezzük azt a jelenséget, amikor arra használunk bizonyos tevékenységeket, például a szórakozást, hogy a lehető leghatékonyabban eltereljük a figyelmünket a mindennapok kellemetlen aspektusairól. Természetesen semmi gond nincs azzal, ha nyolcadik alkalommal kezded újra a kedvenc sorozatodat, amelynek nyolc évada van – mindaddig, amíg tisztában vagy önmagaddal.

Lehet, hogy szimplán csak nem tudod megunni a sztorit, mert minden alkalommal elképesztően viccesnek vagy megnyugtatónak találod, de az is lehet, hogy a legsötétebb óráidban biztonságot nyújt, hogy létezik valami, ami garantáltan jobb kedvre derít. A lényeg, hogy mindeközben maradj tudatos, és ne feledd, hogy ha kiegyensúlyozott életre vágysz, a valóság elől bizony nem lehet elmenekülni.

glamour plusz ikon Valóban jobbak a japán animációs mesék, mint a Disney?

Valóban jobbak a japán animációs mesék, mint a Disney?

Ha épp komfortsorozatot keresel

Rengeteg oka lehet, miért szeretünk visszatérni a kedvenc történeteinkhez, a komfortsorozatok pedig segítenek felismerni és tisztábban látni az életünkben felmerülő nehézségeket. Személyes önismereti utad során talán már sikerült feltérképezned, milyen jellegű tartalmak képesek enyhíteni a szorongásodat, ez alapján pedig ha eddig nem kerestél, most könnyen találhatsz kedvedre valót.

Te is betéve ismered A pletykafészek összes monológját?
Fotó: Profimedia

Tulajdonképpen bármilyen műfajú komfortsorozatot választhatsz magadnak, az a fontos, hogy öröm legyen visszatérni hozzá. Mivel már láttad, fel leszel készülve, hiszen ismered az összes fordulatot, és pontosan ez fogja kényelmessé tenni az élményt. Az alábbiakban hoztunk néhány inspirációt arra az esetre, ha épp komfortsorozatot keresel. Kellemes sorozatdarálást!

  • Ha barátok társaságára vágysz, a Jóbarátok, az Agymenők, az Így jártam anyátokkal és az Új csaj bármikor feldobják majd a hangulatod, hiszen egy kis időre te is a támogató és vicces társaság tagjává válhatsz.
  • Ha eleged van a munkahelyedből, a Brooklyn 99 – Nemszázas körzet, a Merész csajok, a The Office és A Grace Klinika garantáltan reményt ébresztenek majd benned, hogy vannak még szórakoztató munkahelyek.
  • A szívmelengető pillanatokért a Szívek szállodáját, a Modern családot, A Bridgerton családot, valamint a Ginnie és Georgiát ajánljuk.
  • Ha női energiákra van szükséged, a Szex és New York és a Született feleségek nem fognak csalódást okozni.
  • Ha pedig a gimis drámák hoznak lázba, akkor a Gossip Girl – A pletykafészek és az Én még sosem… azok a sorozatok, amelyekhez érdemes visszatérned.

GLAMOUR-tipp: Nemcsak a sorozatok, a filmek is nyújthatnak komfortérzést, a különbség csupán annyi, hogy a kedvenc filmjeid egyestés szórakozást nyújtanak, míg egy többévados sorozathoz hetekig is visszatérhetsz. Ettől függetlenül komfortfilmeket nézni fantasztikus élmény, amit nem érdemes kihagyni!