3 kérdés az intim higiéniáról, amit senki nem mer feltenni hangosan, de mindenki tudni akarja a választ

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Kellemetlenséget, égő, viszkető érzést tapasztaltál odalent, de nem tudod, kihez fordulj a gondjaiddal? Ne legyen tabu többé az intim higiénia: olvasóink leveleire reagálva felkerestünk egy szakértőt, aki válaszolt a legégetőbb kérdéseinkre is.

A leggyakoribb kételyek, amit az intim higiéna témakörében felmerülhetnek
Szakértő oszlatja el a leggyakoribb kételyeket, amik az intim higiénia témakörében felmerülhetnek
Fotó: Shutterstock/GLAMOUR
Glamour Napok Banner

Az intim higiénia még mindig tabutémának számít, még a leggyakrabban felmerülő kérdésekkel kapcsolatban is a mai napig jellemző a sötétben tapogatózás ahelyett, hogy nyílt kommunikáció folyna a témáról. Míg a férfiaknál többnyire tünetmentesek az intim problémák, addig a nők azonnal saját bőrükön érzik, ha felborult az egyensúly odalent.

Mi a GLAMOUR-nál fontosnak tartjuk, hogy nyíltan, könnyedén beszéljünk minden női témáról, ezért olvasóink leveleire reagálva felkerestünk egy szakértőt, aki segít eligazodni a rengetegben. Kérdéseitekre Dr. Vörös Anna, az L33 Medical szülész-nőgyógyász szakorvosa válaszolt.

Ez még normális?

Rendszeresen visszatérő tapasztalatom, hogy változik a folyásom mennyisége és színe is. Már többször fordultam nőgyógyászhoz ezzel a problémával, de valahogy az orvosok sosem találtak semmit. Én viszont félek, mi van akkor, ha valamilyen betegség lappang bennem, és nem kezelem időben a dolgot? Találkoztatok már hasonló problémával? A választ előre is köszönöm! Egy aggódó lány (Anna, 25)

Dr. Vörös Anna válasza:

A hüvelyi váladék mennyiségét és minőségét rengeteg tényező befolyásolhatja. Ilyenek például az étkezés, vagy hogy a ciklus melyik szakaszában járunk éppen, de tudja az is befolyásolni, hogy összebújtunk-e előző este a párunkkal, vagy akár még egyes gyógyszerek szedése is hatással lehet rá, tehát minimális különbségek előfordulása teljesen normális. Abban az esetben, amikor a normálistól nagyban eltér a folyás mennyisége, minősége, esetleg kellemetlen az illata, emellett pedig más tüneteket is tapasztalunk, húzódhat a háttérben fertőzés, ilyenkor érdemes ellátogatni szakorvoshoz.

Eddig rosszul ápoltad magad odalent, és még csak nem is tudtál róla - Mindent az intim higiéniáról

Eddig rosszul ápoltad magad odalent, és még csak nem is tudtál róla - Mindent az intim higiéniáról

Frusztráló kérdés

Pár éve elkaptam egy intim fertőzést, ami azóta rendszeresen visszatérő probléma az életemben. Körülbelül három-négy havonta bizonyos ideig kellemetlen illatú a folyásom, csíp a vizeletem és kétszer is meggondolom, mielőtt leülök. Már mindenféle csodakészítményekkel próbálkoztam, még 'belső zuhanyzást' is szoktam alkalmazni, de kis idő elteltével újra visszatér a gondom. Szerintetek mit kellene tennem?” (Imola, 29)

Dr. Vörös Anna válasza:

A jó, úgynevezett tejsav baktériumok felelnek a hüvely egyensúlyának fenntartásáért, de amint nincsenek jelen megfelelő mennyiségben és minőségben, a környezet máris kedvezővé válik a rossz baktériumok elszaporodására. Az intim mosakodással nagyon óvatosan kell bánni, hiszen ha valaki nem megfelelően csinálja, a jó bacilusokat is eltávolíthatja vele, ami kiválthatja az adott problémát.

Én mindenképp azt javasolnám, hogy amennyiben a hüvelyflóra helyreállító készítmények nem válnak be, mindenképp konzultálj nőgyógyász szakértővel, aki a kivizsgálás mellett pontos útmutatást tud adni, illetve érdemes utánajárni, hogy bármilyen más állapot vagy betegség meghúzódik e a háttérben, ami kiváltja a kellemetlenséget.

Szőrösen szebb az élet?

Nem szeretem, ha szőrös vagyok odalent, ezért a tisztálkodási rutinomhoz legalább egy héten kétszer hozzátartozik a borotválkozás, azonban sokszor előfordul, hogy kellemetlenül égető érzést tapasztalok legalább egy napig a szőrtelenítés után. Lehet, hogy teljesen egészségtelen eltávolítani az intim szőrzetem? A borotválkozás kiválthat különféle nemi fertőzéseket, vagy máshol keressem az okokat?” (Tamara, 27)

Dr. Vörös Anna válasza:

Bár a szőrnek régen védekező funkciója volt, az evolúciós fejlődés következtében az ember esetében ez már nem feltétlen van így, tehát szőrteleníteni szabad. Amennyiben az adott szőrtelenítő eszköz tiszta, fertőtlenítve van, nem koszos kézzel nyúlunk az intim területhez, nem lehet gond. Ha a probléma mégis rendszeresen felmerül, érdemes kikérni szakorvos véleményét.

Szerezd be a GLAMOUR-napok alkalmával kedvezményesen az intim higiénia készleted új kedvenc darabjait:


Galéria

2024.04.11.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Az irodalomterápia és a pszichológia szerelemgyereke: ismerd meg az alkotáslélektant

glamour plusz ikon Az irodalomterápia és a pszichológia szerelemgyereke: ismerd meg az alkotáslélektant

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Ezekre a dolgokra figyelj oda, hogy a nyaralás gondtalan legyen! (x)

Ezekre a dolgokra figyelj oda, hogy a nyaralás gondtalan legyen! (x)

Kimerültség, idegesség, feszültség - ha neked is ismerős, itt a megoldás (x)

Kimerültség, idegesség, feszültség - ha neked is ismerős, itt a megoldás (x)

Egyszerű használat és ragyogó végeredmény - Ebben a hajfestékben biztosan nem fogsz csalódni (x)

Egyszerű használat és ragyogó végeredmény - Ebben a hajfestékben biztosan nem fogsz csalódni (x)

Íme! A tökéletes esti arcápolási rutin, amitől másnap is ragyogni fog a bőröd (x)

Íme! A tökéletes esti arcápolási rutin, amitől másnap is ragyogni fog a bőröd (x)