György herceg: „Az apám lesz a király, úgyhogy jobb, ha vigyázol”

2022.szeptember.29.

Mit teszel, ha második vagy a brit trónutódlásban, és konfliktusod akad az iskolában? Nyilván azt, amit a kis György herceg is tett. Bedobod az „apám egy nap király lesz” kártyát, és győztesként teszel pontot a történet végére.

György herceget nem kell félteni, pontosan tudja, mivel vágjon vissza az iskolában
György herceget nem kell félteni, pontosan tudja, mivel vágjon vissza az iskolában
Fotó: Getty Images /Karwai Tang

Még csak 9 éves, de már 2 éve tudja, hogy – tetszik vagy sem – egy nap, egészen pontosan édesapja, Vilmos herceg után ő kerül trónra. Katalin hercegné és Vilmos herceg különösen nagy figyelmet szentelnek annak, hogy gyerekeik úgy nőjenek fel, hogy legyen terük, ne az egész életüket a nyilvánosság előtt éljék, ugyanakkor kellően átlássák a monarchia működését is, elvégre egy nap legidősebb fiuk kerül majd az élére.

A nyilvánosság előtt gyakran – és teljesen érthetően – megszeppent György herceg pedig úgy tűnik, minden visszafogottsága ellenére tisztában van azzal, mekkora hatalommal jár mindez. Olyannyira, hogy még az iskolában is szívesen dobja be a kártyát. Katie Nicholl The New Royals című könyvében például felidéz egy iskolai jelenetet, melyben György herceg a következő mondattal teszi helyre az egyik osztálytársát, miután konfliktusba keveredtek: „Az apám lesz a király, úgyhogy jobb, ha vigyázol”. A szerző szerint György pontosan tudja, mekkora előnyt élvez, még akkor is, ha szülei mindent elkövetnek, hogy ne tegyék rá túl korán az elvárások terhét.

Ahogy nőnek, úgy vannak egyre többet a reflektorfényben

Vilmos herceg szinte az egész gyerekkorát a média kereszttüzében töltötte, így fontos számára, hogy a saját gyerekeinek egészségesebb gyerekkora legyen. De még így sem kerülheti el, hogy a gyerekek ne legyenek egyre gyakrabban a reprezentáció részei. György herceg például idén nyáron életében először (tetőtől talpig ötlönyben) kísérte el szüleit a wimbledoni tenisztorna döntőjére. A mindössze 7 éves Sarolta hercegnőt pedig bátyjával együtt elég idősnek találták, hogy jelen legyen dédnagymamája, Erzsébet királynő temetésén. Mindezt – életében először – kalapban, brossban, apró felnőttnek öltözve.

7 fotó, amin György herceg kísértetiesen hasonlít Vilmos hercegre

Még a 4 éves Lajos herceg sem jelent kivételt, akiből a királynő platinajubileumi ünnepségén igazi internetes sztár lett grimaszolásának köszönhetően. Mivel Katalin hercegné és Vilmos herceg igyekeznek kézben tartani a gyerekek nyilvános szereplését, itt pedig valósággal kicsúszott az irányítás a kezükből, kifejezetten félelmetesnek találták, hogy kisfiukból egyik pillanatról a másikra lett szenzáció.

Mit gondol a gyermekvédő György herceg helyzetéről?

Dr. Gyurkó Szilvia a Hintalovon Alapítvány alapítója arra a kérdésünkre, hogy mennyire nehéz György herceg helyzete, a következőket válaszolta: „Felnőttként sem könnyű a nyilvánossággal járó előnyöket és terheket jól kezelni, hát még gyerekként. Akár a királyi családba születik valaki, akár celebek gyermeke, a közszereplői léttel járó előjogokat (és felelősséget) helyén kezelni, és csak a szülők segítségével és támogatásával lehet. Ez már akkor is igaz volt, amikor még nem létezett közösségi média, se bulvár nyilvánosság. Ma meg már egyenesen közhely számba megy, hogy a gyerek számára a legjobb nyilvánosság az, ami nem létezik. És az igazán felelős szülői magatartás az, ami a lehető legnagyobb mértékű védettséget igyekszik biztosítani a gyerek számára. Amennyiben ez nem megvalósítható (mint például az angol királyi család esetében), a nyilvánosság (külső elvárásoknak megfelelés) kezelésében és a másoktól nem függő elég jó önértékelés kialakításában a szülőknek komoly erőfeszítéseket kell majd tenni. Ami - valljuk be - cseppet sem irigylésre méltó helyzet.”

Ha szívesen olvasol az angol királyi családról:

Ez is érdekelhet

Hogyan juthatsz újra szexhez, ha szülő vagy?

Hogyan juthatsz újra szexhez, ha szülő vagy?

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói