Vivienne Westwood 25 évvel fiatalabb férje viszi tovább a divatházat - Ismerd meg Andreas Kronthalert!

Ki folytatja Vivienne Westwood divatforradalmát, ami aktív kiállást jelent a klímaválság, a háborúk, a fegyverkezés ellen? Ki veszi át a stafétát a Dame után? Ha azt gondolod, hogy ez egy kegyeletsértő kérdés közvetlenül a divat királynőjének, Vivienne Westwoodnak a halála után, akkor nagyon nem ismered a punk megteremtőjének stílusát és világlátását.

Az Andreas Kronthaler for Vivienne Westwood 2020 tavasz-nyári kollekciójának bemutatójának backstagében a két tervező Bella Hadid topmodellel pózól
Az Andreas Kronthaler for Vivienne Westwood 2020 tavasz-nyári kollekciójának bemutatójának backstagében a két tervező Bella Hadid topmodellel pózól
Fotó: Getty Images

Ő pontosan úgy állt a dolgokhoz, ahogy kell, és jó előre átgondolt mindent, hogy az eltávozása ugyanolyan teremtés legyen, mint az egész karrierje. Ismerd meg a férfit, aki Vivienne jóváhagyásával átveszi a stafétát a divatháznál!

Az, hogy Vivienne Westwood meghalt 81 évesen, teljesen letaglózta a divatvilágot. Helena Christensen dán topmodell azt írta a divattervezőt búcsúztató posztjában, hogy valahogy úgy képzelte, Westwood megéri majd a százat, mert annyi fontos, világot megváltó ügye volt. Úgy tűnik azonban, hogy Vivienne nem látta magát matuzsálemként, hiszen évek óta tudatosan készíti elő az elválását a saját maga alapította divatháztól, és állítja egyre inkább a középpontba férjét és alkotótársát. Andreas Kronthaler az a férfit, akit a punk királynője méltónak talált arra, hogy továbbvigye az örökségét!

Vivienne Westwood és férje, Andreas Kronthaler 2011-ben, Salzburgban
Fotó: Getty Images

Ki az az Andreas Kronthaler?

Tette fel a kérdést maga Andreas a 2022-23-as őszi-téli Andreas Kronhaler for Vivienne Westwood kapszulakollekciójának sajtóanyagában, majd így folytatja: „Ezúttal arra koncentráltam, hogy ki vagyok én. Megpróbáltam megtalálni a bennem lévő múzsát. Nem Vivienne-re vagy más kiemelkedő nőre vagy férfira támaszkodtam. Csak annyit tudok mondani: Ez vagyok én!”

Andreas Kronthaler, Vivienne Westwood férje Tirolban, Ausztriában született 1966 január 26-án, azaz huszonöt évvel fiatalabb Westwoodnál. 1980-ban az Ortwein művészeti iskolába ment Grazba, ahol öt éven át ékszerésznek tanult. Ez idő alatt kezdett el kísérletezni a divattal, otthon készített ruhákat, amelyeket barátainak és a helyi boltokban adott el. A bécsi Iparművészeti Egyetemen ipari formatervezést tanult, majd divattervezésre váltott.

1988-ban ismerkedett meg Vivienne Westwooddal, amikor Westwood a bécsi Iparművészeti Iskolában divattervezést tanított. 1989-ben Londonba költözött, hogy Vivienne cégének dolgozzon. Első közös kollekciójuk az 1991-es tavaszi-nyári kollekció volt, a Cut and Slash. Ebben a kollekcióban Kronthaler reneszánsz ihletésű ruhákat mutatott be. Kronthaler és Westwood 1992-ben házasodtak össze, és továbbra is közösen alkottak.

25 év korkülönbség? Kit érdekel?

Kronthaler Instagram-oldalán nap mint nap betekintést nyerhettünk a cseppet sem konvencionális szerelmeespár és alkotópáros életébe. Westwood sok időt töltött Ausztriában is, és Andreas hatására megismerte és megszerette az osztrák hagyományokat, a nemzeti viselet is, a földművelést.

Andreas nem véletlenül esett szerelembe a punk nagyasszonyával, ő maga is szereti feszegetni a határokat, és magasról tesz a társadalmi konvenciókra. Rendszeresen posztolt képet Vivienne-ről is, akinek nem volt privát közösségi média profilja, de szívesen pózolt Andreasnak, ahogy a saját kollekcióinak reklámkampányaiban is rendszeresen modellkedett. Felszabadító, hogy korunk nyomasztó fiatalságkultuszában sosem takargatta öregedő testét, és nem hitt abban, amit a társadalom diktál, hogy csak a fiatalok és szépek szerepeljenek. Westwood abban sem hitt, hogy csak a fiatalok lehetnek szerelmesek. A társadalom elképzelse ellenére szerelmben élt a nála huszonöt évvel fiatalabb férfiaval. Nőként! Mert ugye fordítva ez majdnem jóváhagyott a társadalom szerint is, de nyilván anyagi érdekek húzódnak mögötte az előítéletek szerint.

Andreas egy szeretnivaló bohém, aki privát Instagram profilján meztelenkedik, virágokat posztol, de eddig legfőképpen Vivienne Westwood társaságát élvezte. Figyelemre és tiszteletre méltó az a szerelem, ami a két tervezőt összekötötte.

Míg Kronthaler kezdetben csendes tervezőpartner és kreatív igazgató volt a Vivienne Westwood-nál, 2016-ban Westwood elismerte a Gold Label kollekcióra gyakorolt 25 éves befolyását azzal, hogy átnevezte a kollekciót Andreas Kronthaler for Vivienne Westwood-ra, és azóta tudatosan átadja neki a stafétabotot.

Andreas Kronthaler és Vivienne Westwood szerelmét nem akadályozhatták meg a társadalmi konvenciók. 25 év korkülönbséggel is tökéletesen boldogok voltak
Fotó: Getty Images

2022-23-as őszi-téli Andreas Kronthaler for Vivienne Westwood kollekció

Erre a mostani szezonra készült el, és került bemutatásra az utolsó olyan kollekciója, melyet még Vivienne is láthatott. Andreas a következőket írta a divatbemutató és a ruhadarabok koncepciójról a sajtóanyagukban: „A kiindulásom egy szent ikon volt, a tökéletes szépségű, koronás Szűzanya, akinek haja egy nagy brokátvirágokkal teli aranyköpenyre omlik; kezében a pólyába kötött gyermekkel. És a másik inspiráció? Vajon hányféle anyagba lehet valakit öltöztetni, hogy ragyogást és szépséget sugározzon? Arany, vörös, kék, türkizkék, lila, sárga szatén hímzett és csipkével díszített köpeny. Íme Szent Sára, a cigányok védőszentje. Karácsonykor megnéztük Jean Renoir filmjét, Az arany hintó címűt Anna Magnani főszereplésével. Ő volt Columbine egy utcaszínházi csoportban. És nézegettem az egyik művészeti könyvemet, a világ leghíresebb festményét, Watteau Gersaint zászlós című képét. Ez adta a 18. századnak az élet tükrét. Vivienne ezt értelmezte néhány grafikán - a Holdra nézve és azt mondva: ó, de szép vagy, mint a felhőből született virág, fent csupa feneketlen azúrkék: lent tiszta víz, csupa hullám. Megkértem Vivienne-t, hogy díszítse fel a kollekció néhány darabját a régi karácsonyi dekorációinkkal. Köszönöm, drágám! És még egy nagy köszönet a csapatunknak, akik mindent lehetővé tettek ezekben az időkben.”

Olvass inspiráló divatmárkákról, melyek szintén jobbá akarják tenni a világot:

Ez is érdekelhet

Ez a boldog párkapcsolat titka, ha Bika, Szűz vagy Bak a partnered

Ez a boldog párkapcsolat titka, ha Bika, Szűz vagy Bak a partnered

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

PR

Ilyen következményekkel járhat egy drasztikus fogyókúra (x)

Ilyen következményekkel járhat egy drasztikus fogyókúra (x)

PR

Mi jelzi, ha túl sokat stresszelünk? Így üzen a lélek és a test (x)

Mi jelzi, ha túl sokat stresszelünk? Így üzen a lélek és a test (x)

PR

Így élték meg ezek a hírességek a menopauzát (x)

Így élték meg ezek a hírességek a menopauzát (x)

PR

Lehet, hogy ezért utasítja el a közeledésünket a párunk (x)

Lehet, hogy ezért utasítja el a közeledésünket a párunk (x)