Ez az apró újévi szokás éveket adhat hozzá az életedhez
Neked mi jut eszedbe elsőként, ha a fermentált ételekről van szó? Napjainkban gyakran hallhatunk arról, hogy mennyire kedvezőek az egészségünknek, sokunk tányérján mégsem kapnak rendszeresen helyet. Pedig valójában rengeteg okunk lenne arra, hogy akár napi szinten is fogyasszunk fermentált ételeket, ugyanis tényleg csodásan hathatnak a testünkre.
Ezeket láttad már?
Fermentált vagy más néven erjesztett élelmiszernek számít például a joghurt, de a koreai konyha egyik méltán népszerű étele, a kimchi is. De sokan fogyasztunk más fermentált ételeket is nap mint nap anélkül, hogy tudnánk, valójában azok. Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy milyen fermentáláson esett át egy bizonyos élelmiszer. Az egészségünk érdekében leginkább a probiotikus kultúrákat tartalmazó opciókra érdemes koncentrálni.
Ekkor beszélhetünk fermentálásról
Az ételek fermentálását valójában a szükség szülte, és már évezredek óta alkalmazza az emberiség. Ugyanis mikor még nem léteztek hűtőszekrények, így tartósították a romlandó élelmiszereket - például a zöldségeket -, hogy a lehető legmagasabb maradjon a tápanyagtartalmuk. A tudósok azonban csak az elmúlt évszázadban kezdték el tanulmányozni a fermentált élelmiszerek egészségügyi előnyeit - írja a brit Vogue.
A fermentálás akkor következik be, amikor mikroorganizmusok, például tejsavbaktériumok hatnak az élelmiszerben lévő természetes cukrokra, megváltoztatva azok szerkezetét és ízét. A fermentálás során az élelmiszer alapvetően előemésztődik
- magyarázzák a németországi Max Rubiner Intézet kutatói. Bár ez elsőre furcsán hangozhat, valójában rendkívül hasznos folyamat.
Két fajtáját különböztetjük meg
Alapvetően kétféle fermentált élelmiszer létezik: az egyiket az íz javítása érdekében fermentálják, a másik pedig aktív probiotikus kultúrákat tartalmaz, és csak az egyikről tartják úgy, hogy részei az egészségünkre pozitívan ható probiotikumok. Az előbbi tábort erősíti például a kávé és a kakaó, az utóbbit pedig például a már említett kimchi és a savanyú káposzta.
6 szuperélelmiszer, amitől teljesen új embernek érezheted magad: elképesztően jó hatással van a külsődre
Támogathatja a bélrendszeredet
Az egészségünkre pozitívan ható probiotikumokat tartalmazó fermentált ételeknek rendszeresen ott a helye a tányérunkon a kutatások szerint. Ennek oka például az is, hogy olyan élő mikroorganizmusokat tartalmaznak, amelyek pozitív hatással lehetnek a bélrendszerünkre.
A londoni King's College egyik 2019-es tanulmánya, amely a fermentált élelmiszerek bélrendszerre és bélflórára gyakorolt hatását vizsgálta, például megállapította, hogy a fermentálás során keletkező probiotikumok és úgynevezett bioaktív vegyületek segítik a bélrendszer egészségét.
Immunerősítő hatású
Régóta ismert, hogy a bélrendszerünk szoros kapcsolatban áll az immunrendszerünkkel, olyannyira, hogy a becslések szerint az immunrendszer mintegy 70 százaléka a belekben található. Így ha egészséges a bélflóránk, például a fermentált ételeknek is köszönhetően, akkor azimmunrendszerünkis erősödhet.
Ráadásul a kimchi és más fermentált élelmiszerek nemcsak probiotikumokat, hanem számos vitamint és antioxidánst is tartalmaznak, amelyek szintén támogatják az immunrendszerünket. A kimchiben bőségesen megtalálható C-vitamin például kulcsszerepet játszik az immunrendszer erősítésében. Ennek eredményeként a fermentált élelmiszerek fogyasztása segíthet megelőzni a megfázást és az influenzát, ami a hideg, téli hónapokban különösen sokat számíthat.
Sok más előnyben is részesülhetsz
A brit Vogue még arról is beszámolt, hogy a fermentált ételek egy 2023-as Törökországban végzett kutatás szerint segíthetnek leküzdheti a gyulladást, emellett elősegítik a bélflóra változatosságát, ami az anyagcsere-problémák, a 2-es típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának az alacsonyabb kockázatával hozható összefüggésbe.
Mindent összevetve tehát, ha rendszeresen, akár nap mint nap eszel olyan fermentált ételeket, mint a savanyú káposzta, a kimchi vagy a natúr joghurt, elképesztően sokféleképpen támogathatod az egészségedet.
Keveset eszel belőle, pedig igazi kincs a szervezetednek
Vannak azonban olyan betegségek és állapotok, amelyek esetén még a fermentált ételek fogyasztása sem előnyös (ilyen például az Onlymyhealth szerint a Crohn-betegség vagy a hisztaminintolerancia). A legbiztosabb az, ha előbb beszélsz a háziorvosoddal vagy egy dietetikussal arról, számodra kedvező lehet-e a rendszeres fogyasztásuk, és ha igen, milyen formában.