Tényleg okozhat gyulladást a gyümölcsökben lévő cukor?

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ha egy egészséges, kiegyensúlyozott étrendet szeretnénk követni, általában elsők közt találkozhatunk azzal az ajánlással, hogy ne fogyasszunk rendszeresen hozzáadott cukrokat tartalmazó élelmiszereket, mert sok szempontból árthatnak az egészségünkre. Önmagában cukor viszont rengeteg ételben és italban is megtalálható, a rengeteg vitamint és egyéb tápanyagokat tartalmazó gyümölcsöket is beleértve.

ananasz
Mennyire egészségesek bizonyos gyümölcsök?
Fotó: Pineapple Supply Co. / Pexels

A cukor gyakran az egyik legkedvezőtlenebb összetevő hírében áll, legyen szó gyakorlatilag bármilyen ételről vagy italról. Már csak azért is, mert gyakran hozzák kapcsolatba a krónikus gyulladással, amely az Egészségügyi Világszervezet szerint is az egyik legnagyobb veszélyforrás az egészségünkre nézve. Így gyakran ajánlják akár a teljes kizárását is az étrendünkből. De vajon a gyümölcsök is ide tartoznak?

Ezért olyan veszélyes a túl sok cukor

A túl sok cukor fogyasztása több szempontból is veszélyes az egészségünkre nézve. Egyrészt - ami miatt sokan tartunk tőle - elhízáshoz vezethet, de például a fogaink és a szívünk egészségére is rendkívül rossz hatással lehet. Egyes kutatások pedig arra is rávilágítanak, hogy a túlzott cukorbevitel és a krónikus gyulladás között is kapcsolat lehet. Bár nem minden gyulladás rossz, ha krónikus gyulladásról van szó, azzal feltétlenül foglalkoznunk kell, ugyanis rengeteget árthat az egészségünknek.

Amit biztosan tudunk, hogy a krónikus gyulladásban szenvedőknek folyamatosan több gyulladásos marker van a vérében. A kutatók pedig többször tapasztalták ezt olyan embereknél, akiknek az étrendje cukorban gazdag. Erre számos magyarázat lehet, kezdve a már említett súlygyarapodással, illetve számolnunk kell azzal is, hogy ha a cukor belép a véráramunkba, fehérjével vagy zsírral egyesül, és káros vegyületeket termel, amelyek az oxidatív stresszhez és a krónikus gyulladáshoz is kapcsolódnak.

Ha folyamatosan magas a vércukorszintünk, a szervezetünk inzulinrezisztenssé válhat, és zsírt kezd el raktározni a hasunknál. Ez a fajta testzsír pedig széles körben összefügg az elhízott embereknél jelen lévő krónikus gyulladással. Sőt, a magasabb vércukorszint hatására a szervezetünk gyulladásos molekulákat termel a központi idegrendszerben. Cukor viszont a gyümölcsökben is van, amelyek híresen alapvető összetevői egy egészséges és változatos étrendek.

Nem mindegy, milyen cukorról van szó

Fontos leszögezni, hogy sok élelmiszer tartalmaz hozzáadott vagy természetes cukrot, esetleg mindkettőt. Bár a hozzáadott és a természetes cukrok is glükózzá bomlanak le az emésztés során, egy kicsit másként emésztjük meg őket, főként a tápanyagösszetételük miatt. A természetes cukrok esetén - amelyek természetes módon találhatóak meg az élelmiszerekben, a gyümölcsöket és a zöldségeket is beleértve - jellemzően jótékony tápanyagokhoz kötődnek.

Tényleg rosszabb kedved lesz a kávétól? Íme a hivatalos válasz

Tényleg rosszabb kedved lesz a kávétól? Íme a hivatalos válasz

Erin Palinski-Wade dietetikus szerint ezek a cukrok ezért általában lassabban emésztődnek meg, és kevésbé befolyásolják a vércukorszintünket. A hozzáadott cukrok ezzel szemben olyan cukrok, amelyeket a feldolgozás vagy az előkészítés során adnak az élelmiszerekhez. Nem biztosítanak plusz tápértéket, és gyorsabban is emésztődnek, mint a természetes cukrok, ezáltal pedig jobban megterhelik a vércukorszintünket.

Ahogyan a gyümölcsben lévő cukrok hatnak

Cara Harbstreet dietetikus szerint a gyümölcsben lévő természetes cukrok bár elméletileg hozzájárulhatnak a krónikus gyulladáshoz, a valóságban ez nem valószínű, méghozzá azért, mert rostokat, ásványi anyagokat, vitaminokat, fitonutrienseket és antioxidánsokat is tartalmaznak. Sőt, több tanulmány egyenesen arra a következtetésre jutott, hogy a gyümölcsökben lévő aktív vegyületek, például az antioxidánsok erősen gyulladáscsökkentő hatásúak, és határozottan ott a helyük az étrendünkben.

Egyes betegségek esetén viszont mind a gyümölcsöknél, mind más élelmiszereknél kiemelten fontos, hogy vegyük figyelembe a glikémiás indexüket is, vagyis hogy milyen gyorsan szívódnak fel a véráramba, illetve azt, hogy milyen egyéb ételekkel, italokkal együtt fogyasztjuk őket (a gyümölcsöket egészséges zsír- vagy fehérjeforrásokkal, például diófélékkel, magvakkal kifejezetten jó ötlet párosítani).

Összességében tehát nyugodtan fogyaszthatunk nap mint nap gyümölcsöket. Annak érdekében viszont, hogy a szervezetünknek valóban folyamatosan jót tegyünk, fontos, hogy általában véve is figyelünk a vércukorszintünkre, és fogyasszuk úgy az egyes ételeket, hogy ne emeljék meg túlzottan. Illetve mindig vegyük figyelembe, kifejezetten a mi testünk hogy reagál egyes gyümölcsökre, és ha bármelyik nem esik jól, akkor válogassunk inkább más értékes opciók közül.

Forrás: eatingwell.com, suprodirect.com

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Katalin hercegné és Vilmos herceg testbeszéde mindent elárul, szakértő elemezte a friss fotóikat

Katalin hercegné és Vilmos herceg testbeszéde mindent elárul, szakértő elemezte a friss fotóikat

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Te tudod, mi a ránctalan bőr titka? - Most eláruljuk! (x)

Te tudod, mi a ránctalan bőr titka? - Most eláruljuk! (x)

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)

Tegyél jót a gyerekeknek egy ingyenes szavazattal: most 2,5 millió forintot kaphatnak! (x)

Tegyél jót a gyerekeknek egy ingyenes szavazattal: most 2,5 millió forintot kaphatnak! (x)

5 fürdőruha nyárra, amivel biztosan nem nyúlhatsz mellé! (x)

5 fürdőruha nyárra, amivel biztosan nem nyúlhatsz mellé! (x)