5 jel, hogy valójában saját magad szabotálod

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Te tudod pontosan, hogy mikor szabotálod saját magadat? Sokan azonnal a destruktív viselkedések és szokások legsúlyosabb formáira asszociálnak - mint amilyen például a függőség vagy az önsértés -, holott teljesen hétköznapi és jelentéktelennek tűnő dolgok is a boldogságod útjába állhatnak.

Eljött az ideje, hogy félreállj a saját utadból
Eljött az ideje, hogy félreállj a saját utadból
Fotó: Aleksei Morozov/Getty Images

Az önszabotázs olyan önkorlátozó viselkedésmintákban mutatkozik meg, mint például a halogatás, az állandó késés, az egészségtelen életmód, a rendetlen környezet és a komplikált emberi kapcsolatok, azaz minden, amellyel tudatosan vagy tudattalanul magad ellen fordulsz. Ha úgy érzed, bizonyos szokásaid tartósan nehézségeket okoznak a mindennapi életedben, akkor fontos, hogy mielőbb megválj tőlük, és olyan új szokásokat sajátíts el, amelyek nem gátolnak, hanem segítenek téged az önszeretethez vezető utadon. Nézzük, mi az a 5 jel, ami arra utal, hogy önmagadat szabotálod.

HIRDETÉS

Miért állsz a saját utadba?

Számos oka lehet annak, hogy bizonyos cselekedeteiddel a jólétedet károsítod. A legtöbb esetben önbizalomhiány, önutálat, önvád, bűntudat, vagy ezek összessége áll a háttérben. Ilyenkor a működésképtelen és torz hiedelmek felhalmozódhatnak, ami arra késztethet téged, hogy alábecsüld a képességeidet, elfojtsd az érzelmeidet, szabotáld a karriered és/vagy tönkretedd az emberi kapcsolataidat. Előfordult már veled, hogy el akartál érni valamit, de pont az ellenkezőjét tetted, mint amit kellett volna? Ha a válaszod igen, könnyen lehet, hogy változtatnod kell.

1. Úgy érzed, nem érdemled meg a kényeztetést

Lehet, önzőnek érzed magad, amikor valami olyasmit teszel, ami tényleg jó neked, és inkább alárendelődsz másoknak ahelyett, hogy a saját szükségleteidre fókuszálnál. Próbáld meg megtalálni az arany középutat, és odafigyelni másokra és magadra egyaránt. Azt viszont ne felejtsd el, hogy te vagy az, akivel leélsz egy teljes életet, szóval bánj ezzel az emberrel nagyon jól: szeresd, legyél kedves, empatikus és türelmes hozzá, gondoskodj róla, mert megérdemi!

2. Nem bízol magadban

Az önszabotázs akkor kezdődik, amikor kételkedsz a képességeidben, ezért próbáld meg félretenni ezeket a mérgező gondolatokat, és hívj elő olyan emlékeket a múltadból, amikor bátor és kitartó voltál. Érdemes felírni ezeket a sikerélményeket egy papírra, hogy amikor elbizonytalanodsz, erőt tudj meríteni belőlük. Ha már egyszer sikerült elérned a vágyott célt, miért ne sikerülhetne újra? Bármilyen akadályt leküzdhetsz, mert erős, okos és tehetséges vagy!

Így tanulhatod meg szeretni és elfogadni a tested

Így tanulhatod meg szeretni és elfogadni a tested

3. Motiválatlannak érzed magad

A zseniális ötleteid végül sosem látnak napvilágot, egész egyszerűen azért, mert időközben elvesztetted a motivációdat. Találd meg azt a forrást, amiből ihletet meríthetsz, majd tűzz ki reális célokat. Az is sokat segíthet, ha naplót vezetsz, mert így nyomon követheted a haladásodat. Hidd el, szenvedéllyel és elszántsággal bármit elérhetsz.

4. Állandóan halogatsz

Szeretnéd tudni, hogyan hagyhatod abba az önszabotálást? Kezdd azzal, hogy befejezed a halogatást, ugyanis ha folyamatosan halogatod a fontos feladataidat, egyre nehezebb lesz elérni a kitűzött célt. Próbálj meg kis lépésekben haladni, és ne vállalj magadra többet, mint amit biztosan elbírsz. A halogatás hátterében általában félelem és aggodalom áll, mert úgy érzed, túl nagy fába vágtad a fejszédet.

5. Nincs egyensúly az életedben

A stabilitás szintén egy kulcs az önszabotázs elkerüléséhez. Vigyázz magadra életed minden területén: óvd a testi épségedet, a mentális egészségedet, a kapcsolataidat, bánj okosan a pénzeddel és törekedj arra, hogy megteremtsd magadnak a biztonságot. Mindezek segíthetnek abban, hogy kialakuljon az egyensúly az életedben, ezáltal pedig harmonikusabban, boldogabban teljenek a mindennapjaid - nem beszélve az önbizalmad növekedéséről, amiért végre nem bántod, hanem jól bánsz azzal, aki vagy.

Forrás: glamour.mx, psychologytoday.com

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Dr. Zacher Gábor: Napi 24 doboz energiaital valóban halálos

glamour plusz ikon Dr. Zacher Gábor: Napi 24 doboz energiaital valóban halálos

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

A tengervíztől töredezett lett a hajad? Ez a hajápoló olaj segít, hogy újra egészségtől ragyogóak legyenek fürtjeid! (x)

A tengervíztől töredezett lett a hajad? Ez a hajápoló olaj segít, hogy újra egészségtől ragyogóak legyenek fürtjeid! (x)

Ha ezt a terméket választod, nem kell többet a sötét karikák miatt aggódnod (x)

Ha ezt a terméket választod, nem kell többet a sötét karikák miatt aggódnod (x)

Tegyél jót a gyerekeknek egy ingyenes szavazattal: most 2,5 millió forintot kaphatnak! (x)

Tegyél jót a gyerekeknek egy ingyenes szavazattal: most 2,5 millió forintot kaphatnak! (x)

Egy isteni, frissítő illat, ami a fülledt nyári napokra is tökéletes (x)

Egy isteni, frissítő illat, ami a fülledt nyári napokra is tökéletes (x)