A cukor vagy a só veszélyesebb a szívednek?

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Amikor a szívünk egészségére gondolunk, sokunknak elsőként a vérnyomásunk állapota jut eszünkbe. Hiszen ha magas a vérnyomásunk, az a szívünknek sem tesz jót, ebben az esetben pedig máris azt szokták ajánlani, hogy gondolkodjunk el a sóbevitelünk csökkentésén. A kutatások szerint azonban a szívbetegségeknél és a magas vérnyomásnál is gyakran a cukor a tettes. Kérdés, hogy vajon a cukor vagy a só lehet veszélyesebb a szívünknek?

Azt már tudjuk, hogy sem a cukor, sem pedig a só nem túl egészséges, de most eláruljuk, melyiket érdemes jobban elkerülni
Azt már tudjuk, hogy sem a cukor, sem pedig a só nem túl egészséges, de most eláruljuk, melyiket érdemes jobban elkerülni
Fotó: Dokmaihaeng/Getty Images

Mindegy, hogy a cukor vagy a só kerül jobban előtérbe az étrendünkben, annyi biztos, hogy ha túlzásokba esünk, egyikkel sem kedvezünk a szívünk egészségének. Az elmúlt néhány évtizedben több kutatás is rávilágított arra, hogy a sóban és a cukorban gazdag étrend is megzavarhatja a szívünk megfelelő működését, és számos betegség kialakulásának a kockázatát is növelheti.

Így hat a cukor

Amit elsőként fontos tisztáznunk, hogy a természetes cukrok - például amelyek a gyümölcsökben fordulnak elő - nem feltétlenül okoznak olyan negatív hatásokat, mint a feldolgozott cukrok vagy akár a mesterséges édesítőszerek. Vannak azonban a hozzáadott cukrok, amelyeket már annál jogosabban tekinthetünk veszélyesnek. Ilyenekkel van tele az olyan kedvelt élelmiszerek nagy része, mint az üdítőitalok, a feldolgozott gyümölcslevek, a bolti, csomagolt sütemények és a cukorkák.

Hogy mennyire lehet kockázatos a hozzáadott cukrok bevitele, arra tökéletesen rávilágít egy, a JAMA International Medicine című folyóiratban megjelent tanulmány, mely szerint azok az emberek, akik a kalóriabevitelük nagyjából 17-21%-át hozzáadott cukrokkal viszik be, nagyobb valószínűséggel halhatnak meg szívbetegségekben. Ebben szerepe van annak is, hogy a túlzott cukorbeviteltől meghízhatunk, és elzsírosodhat a májunk, ilyen esetekben pedig a szívünk is erősebb terhelésnek van kitéve. Az már pedig csak a ráadás, hogy a túl sok cukor 2-es típusú cukorbetegségre is hajlamosíthat.

Amit a só tehet a szívünkkel

Ha a sóról és a szívünk egészségéről van szó, elsősorban mindig a nátriumbevitelünkre kell koncentrálnunk. A nátrium ugyanis elengedhetetlen ásványi anyag ahhoz, hogy megőrizzük az általános egészségünket, túl sok belőle azonban a szívünk, sőt az egész testünk számára problémákat okozhat. Napi nagyjából 1500 mg nátrium az, ami elég a szervezetünknek - persze ez a mennyiség egyénenként eltérhet - de ha 5 grammnál több, az már veszélyes is lehet. Ezt azért is nehéz szabályozni, mert közel sem csak akkor juttatjuk sóhoz a szervezetünket, ha megsózunk egy ételt. A legtöbb pizza, felvágott, zacskós leves, sós rágcsálnivaló vagy a sajt is jelentős mennyiségű nátriumot tartalmaz.

Igen! A forró fürdő segíthet megőrizni a szív egészségét

Igen! A forró fürdő segíthet megőrizni a szív egészségét

A nátriumot a veséink szabályozzák, és ha túl sok nátriumot fogyasztunk, akkor több vizet tart vissza a szervezetünk. Ez a teljes vértérfogatunk növekedéséhez vezet, ami megnehezíti a szív munkáját, ezáltal pedig növeli a vérnyomást és az artériákat érő stresszt. Hosszú távon magas vérnyomáshoz vezethet, ami tovább fokozza a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a túl kevés nátriumbevitel is veszélyes, mert ebben az esetben a túl alacsony vérnyomás fennállását kockáztatjuk.

Melyik okozhat nagyobb bajt?

Ha túl sok nátriumot viszünk be, az emelheti a vérnyomásunkat, ugyanakkor a túl sok cukor elhízáshoz vezethet, hajlamosíthat a 2-es típusú cukorbetegségre, sőt az érelmeszesedéshez is hozzájárulhat, amelyek mindegyike jelentősen növelheti a szívbetegségek kialakulásának a kockázatát. A konklúzió, hogy akár túl sok cukrot, akár túl sok sót fogyasztasz, mondhatni ugyanolyan mértékben árthatsz vele a szívednek, ezért mindkettő esetén jobb, ha a mértékletességre törekedsz.

Hogyan csökkentheted a bevitelüket?

A cukrok bevitelének legegyszerűbb csökkentési módja talán az, ha nem fogyasztasz hagyományos üdítőket, hanem nagyrészt vizet és természetes, gyümölcsökkel vagy fűszernövényekkel ízesített italokat iszol. Ha süteményekről van szó, készíts többségében te magad hozzáadott cukortól mentes különféle finomságokat. Ami a sós élelmiszereket illeti, amikor csak teheted, vásárolj natúr vagy alacsony nátriumtartalmú alapanyagokat, és ha szükséges, csak főzés közben adj az ételekhez némi sót. Próbáld meg kerülni a gyorséttermeket, és ha eddig jellemző volt rád, jobb, ha a mirelit pizzákat és a készételek többségét is hanyagolod. Ami mindkét esetben fontos, hogy mindig olvasd el a boltokban az élelmiszerek címkéit, és tényleg tudd, mit viszel be a szervezetedbe.

Forrás: healthshots.com, futureyouhealth.com, samhealth.org

Így vigyázhatsz még jobban az egészségedre:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Károly király olyan dologra készül, amit nehéz lesz könnyek nélkül kibírni

Károly király olyan dologra készül, amit nehéz lesz könnyek nélkül kibírni

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Gondok vannak a hálószobában? Akkor ezekre érdemes odafigyelni (x)

Gondok vannak a hálószobában? Akkor ezekre érdemes odafigyelni (x)

A sok edzéstől lesérültél? Ettől biztosan hamar felépülsz! (x)

A sok edzéstől lesérültél? Ettől biztosan hamar felépülsz! (x)

A Dolce&Gabbana új illatpárosából árad a magabiztosság- Fedezd fel Te is! (x)

A Dolce&Gabbana új illatpárosából árad a magabiztosság- Fedezd fel Te is! (x)

Készülj fel a strandszezonra! Jövünk a leszuperebb alakformálási tippekkel (x)

Készülj fel a strandszezonra! Jövünk a leszuperebb alakformálási tippekkel (x)