Álmatlanná teheti az éjszakáid ennek a tápanyagnak a hiánya

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Van egy nélkülözhetetlen tápanyagunk, amelynek a hiánya világszerte nagyjából több, mint 1,6 milliárd embert érint. Nem másról, mint a vasról van szó, aminek többek közt a szerveztünk fejlődésében van hatalmas szerepe. Ennek a tápanyagnak a hiánya tehát alapvetően is nagy gondot okozhat, de még ha nincsenek is egyértelműen beazonosítható tünetei, akkor is okozhat álmatlan éjszakákat.

A vashiány álmatlanságot okoz, és még csak nem is tudsz róla
A vashiány álmatlanságot okoz, és még csak nem is tudsz róla
Fotó: bit245/Getty Images

Ha rosszul alszol, de egyszerűen nincs meg az oka annak, hogy miért, a vashiányra vagy vérszegénységre is érdemes gondolnod. A vitathatatlanul fontos tápanyagnak a hiánya a szervezetünkben két fontos fehérje, a hemoglobin és a mioglobin megfelelő termelését is veszélyezteti. Így pedig a szervezetünk nem képes olyan fontos hormonokat előállítani, amelyek szükségesek a napi „működésünkhöz”, az alvást is beleértve.

Mikor beszélhetünk vashiányról?

A vashiány vagy vérszegénység egy olyan rendellenesség, amely esetében a vér nem tartalmaz elegendő egészséges vörösvértestet, amelyekre a testszöveteknek szükségük van az egészséges, normális oxigénszállításhoz. Így azok, akik vashiányban szenvednek, gyakran letargikus hangulatban kerülhetnek és légszomjat is tapasztalhatnak. De könnyen előfordulhat a gyakori álmatlanság is, vas nélkül ugyanis a szervezet nem képes alváshormonokat termelni. Vashiány egyébként bárkinél jelentkezhet, de gyakoribb idősebb korban, nőknél, várandósság alatt, menstruáció során vagy akkor, ha nem fogyasztunk elegendő, a szervezetünk számára szükséges tápanyagokban gazdag élelmiszereket.

Így befolyásolja az alvást

Bármilyen hormonális ingadozásról legyen szó, vagy egy olyan fontos tápanyag hiányáról, mint a vas, különféle zavarok jelentkezhetnek, az álmatlanságot is beleértve. Egész pontosan, vashiány esetén periodikus végtag mozgászavar betegség jelentkezhet, ami az alvászavar egyik fajtája. Legfőbb tünete, hogy a betegek általában este és éjjel is lábfájdalmakat tapasztalnak, amely alvás közben jelentkezik, ezzel megnehezítve a nyugodt pihenést.

A lábfájdalom erősen kötődik a cirkadián ritmushoz, éppen ezért van az, hogy csak este és éjszaka jelentkezik, a betegek pedig nappal általában jól érzik magukat. Van, hogy kora reggel felébrednek, és hiába szeretnének, képtelenek visszaaludni. Ez pedig hosszú távon rengeteg kellemetlenséget okozhat, legyen szó tanulásról, munkáról vagy akár a legegyszerűbb hétköznapi teendők elvégzéséről.

5 dolog, amitől megfájdulhat a fejed, és nem is tudsz róla

5 dolog, amitől megfájdulhat a fejed, és nem is tudsz róla

Mit tehetsz, ha téged is érint?

  1. Sokan hajlamosak szinte teljesen figyelmen kívül hagyni a vashiány vagy vérszegénység jeleit. De ha a legapróbb gyanú is felmerül benned, hogy téged is érinthet, érdemes felkeresned a háziorvosodat, és kérni egy beutalót vérvételre. Ez különösen fontos akkor, ha már régóta vannak különféle panaszaid, amelyek nem múlnak el, és nem is vagy biztos abban, mi áll mögöttük. Ezután elsősorban a háziorvosod tanácsait érdemes követned, esetleg további vizsgálatokon részt venned, viszont vannak olyan egyszerű lehetőségek is, amelyek bármikor segíthetnek.
  2. Vashiány és egyébként bármilyen más okból bekövetkezett álmatlanság esetén is segíthet, ha megpróbálod rögzíteni az alvási és az ébredési idődet. Természetesen fontosak az olyan dolgok is, mint hogy estefelé már ne igyál koffeintartalmú italokat, lefekvés előtt két-három órával már kerüld a mobiltelefon, a televízió és a laptop kék fényét, na és persze az is, hogy nyugodt, kellemes környezetben próbálj meg aludni.
  3. Segíthet az is, ha tudatosan étkezel, és kifejezetten ügyelsz arra, hogy több vasban gazdag élelmiszert, például májat, tojást vagy sóskát egyél. De nagyon előnyösek a C-vitaminban és béta-karotinban gazdag élelmiszerek is, ezek ugyanis segítik a vas felszívódását. Lehetőleg kerüld a nehéz és késő esi vacsorákat, napközben pedig igyekezz időt szakítani arra, hogy legalább napi fél óra aktív testmozgás is meglegyen. Ha mindezeket betartod, szinte biztos, hogy hamarosan az éjszakáid is jobban telnek majd.

Forrás: somnustherapy.com, healthshots.com, info.ancsleep.com

Ami szintén segíthet az álmatlanságon:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

„Az apáknak is jólesik, ha néha  megdicsérik őket” - így éli meg Király Viktor az apaságot

„Az apáknak is jólesik, ha néha megdicsérik őket” - így éli meg Király Viktor az apaságot

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Most megmutatjuk, mi az a program, ami nélkül nincs „Girls' night” - Íme! (x)

Most megmutatjuk, mi az a program, ami nélkül nincs „Girls' night” - Íme! (x)

Te is irodai munkát végzel? - Így válassz okosan szemüveget (x)

Te is irodai munkát végzel? - Így válassz okosan szemüveget (x)

Baki a csajos nyaraláson: rossz ötlet volt az intimmosakodó (x)

Baki a csajos nyaraláson: rossz ötlet volt az intimmosakodó (x)

Ezzel a tökéletes esti arcápolási rutinnal másnap is ragyogni fog a bőröd (x)

Ezzel a tökéletes esti arcápolási rutinnal másnap is ragyogni fog a bőröd (x)