Ennél egészségesebb zöldséget nem is ehetnél: olyan a szervezeted számára, mint a legerősebb védőpajzs
Különféle zöldségekkel gazdagítani az étrendünket alapvetően is kulcsfontosságú lépés az egészségünk támogatásához, de vannak bizonyos opciók, amelyek különösen sokoldalú segítséget jelenthetnek a testünknek. Ilyen a brokkoli is, amelyet méltán tartanak az egyik legegészségesebb zöldségnek.
Ezeket láttad már?
Vannak, akik rajonganak érte, mások alkalmanként megeszik, de nem a kedvencük, és persze olyanok is akadnak, akiknek egyáltalán nem ízlik. Bármelyik is igaz rád, érdemes szem előtt tartanod, hogy a brokkoli elképesztő egészségügyi előnyökkel bír, nem mellesleg az elkészítési módját tekintve is jóval sokoldalúbb, mint ahogyan azt a legtöbben hiszik, így szinte biztos, hogy te is be tudod illeszteni az étrendedbe úgy, hogy jól is essen. Mutatjuk, milyen sok okod van erre!
Elképesztően egészséges választás
Rengeteg okunk lehet arra, hogy azt mondjuk, a brokkoli az egyik legegészségesebb zöldség. Az amerikai Vogue azt írja, nemcsak magas a rosttartalma, de gazdag létfontosságú, betegségmegelőző tápanyagokban, antioxidánsokban és ásványi anyagokban. Többek közt egy olyan nemrég készült tudományos áttekintésre is felhívták a figyelmet, amely szerint a brokkolit „számos egészségügyi előnye és tápanyagsűrűsége miatt gyakran tartják táplálkozási erőműnek”.
Az áttekintés rávilágított arra is, hogy a brokkoli kiváló C-, K- és A-vitamin forrás, emellett több fontos ásványi anyagot, például káliumot, kalciumot és vasat tartalmaz. De számos antioxidáns is fellelhető benne, köztük C- és E-vitamin, béta-karotin és különböző flavonoidok. Tulajdonképpen egy olyan zöldségről van szó, amelyről kijelenthetjük, hogy gazdag a szervezetünk optimális működéséhez szükséges tápanyagokban, és az immunrendszerünk támogatásától kezdve a bőrünk ragyogásának fokozásáig mindenben segíthet.
Lenyűgöző, mi mindenre lehet képes
A brokkoli tulajdonságait már sok kutatás vizsgálta, és fény derült rá, hogy az egészségre gyakorolt előnyeinek listája egész egyszerűen lenyűgöző. „A szív egészségének elősegítésétől az emésztés és a csontok egészségének támogatásáig ez a keresztesvirágú zöldség sokoldalú és ízletes módot kínál az általános jólét javítására” - áll a fent említett tudományos áttekintésben, kiemelve a zöldség gyulladáscsökkentő, antioxidáns, rákellenes és antibakteriális hatását.
Az év legmérgezőbb növényének nyilvánították, pedig tonnaszámra fogyasztjuk - akkor most hogy is van ez?
A brokkoliban található tápanyagok és fitokemikáliák ráadásul támogatják az általános egészséget és jólétet, beleértve a rákmegelőzést és a gyulladáscsökkentést. Továbbá olyan előnyökkel is büszkélkedhet, mint hogy segít csökkenteni a gyakran rossz koleszterinként emlegetett LDL-koleszterin szintjét, támogatja a vörösvértestek termelődését és az idegrendszer egészségét, magas antioxidáns-tartalma pedig véd a szabad gyökök és a sejtkárosodás ellen.
Aranyat érhet, de csak mértékkel
Bármennyire is egészséges a brokkoli, sok más élelmiszerhez hasonlóan fontos, hogy tudatosan tervezz vele, megfontoltan adj neki helyet az étrendedben. Az USDA napi 2 és fél csészényi zöldség fogyasztását ajánlja, ami beletartozhat a brokkoli is nagyjából maximum napi fél-egy csészényi mennyiségig. De 2-3 csészényinél többet semmiképp nem érdemes enni belőle, ugyanis goitrogéneket tartalmaz, olyan anyagokat, amelyek zavarhatják a pajzsmirigy működését.
Ha eddig nem ettél rendszeresen brokkolit, érdemes számolnod azzal is, hogy bélpanaszokat, például puffadást okozhat, különösen, ha nagy mennyiségben fogyasztod. Ez a magas rosttartalma és a benne lévő összetett cukrok miatt van, amelyek erjedhetnek a belekben. Így a gyomor-bélrendszeri rendellenességekben, például irritábilis bél szindrómában szenvedőknél a bélrendszerben történő rostos erjedés miatt súlyosbodhatnak a tünetek.
Továbbá érdemes kerülni a brokkolit annak is, aki véralvadási problémáktól szenved, mivel a benne található jelentős mennyiségű K-vitamin zavarhatja a véralvadásgátló kezeléseket – különösen várandós kismamáknál. Ha viszont semmilyen akadályát nem látod annak, hogy brokkolit egyél (ha bizonytalan vagy, mindenképp egyeztess a háziorvosoddal vagy egy dietetikussal), akkor heti két-három alkalommal fél-egy csésze brokkolit nyugodtan beilleszthetsz az étrendedbe.
Minél „színesebben” fogyasztod, annál jobb
Ahhoz, hogy minél hatékonyabban támogatni tudd az egészségedet, a brokkolit egy kiegyensúlyozott étrend részeként érdemes fogyasztanod – más színes zöldségekkel, gyümölcsökkel, teljes kiőrlésű gabonafélékkel, hüvelyesekkel, sovány fehérjékkel és egészséges zsírokkal együtt. Vagyis minél „színesebben”, változatosabban fogyasztod, annál jobb! Jó ötlet lehet például, ha rakott ételként készíted el, de hozzáadhatod számos körethez vagy zöldséges szószokhoz is.
Végül, de nem utolsó sorban, annak érdekében, hogy a brokkoli tápanyagtartalmát a lehető legjobban megőrizd, fontos, hogy olyan főzési módszereket válassz, amelyek minimalizálják a vitaminok és ásványi anyagok elvesztését. A legegészségesebb módszer az enyhe párolás, de sütőben vagy serpenyőben is megsütheted, csak a túlzott hőkezelést vagy a túl hosszú ideig tartó főzést kerüld el, hogy ne menjenek tönkre a benne található értékes tápanyagok!
