Ez Európa egyik legegészségesebb itala, és valószínűleg még csak nem is hallottál róla
Manapság rengeteg lehetőség közül válogathatunk, ha támogatni szeretnénk az egészségünket, számos étel és ital elfogyasztását is. Jó néhány opció ráadásul kifejezetten az olcsóbb élelmiszerek közé tartozik, mégis sokunk étrendjében nem kapnak rendszeresen helyet, egyeseknek pedig a híre sem jut el. Hallottál már például az ajranról?
Ezeket láttad már?
Az ajrant egyenesen a világ egyik legegészségesebb italaként tartják számon. Törökországban régóta népszerű, ami teljesen érthető is, mivel többek között nagyszerű támogatója a szívünk egészségének, hozzájárul az emésztőrendszerünk megfelelő működéséhez és számos fontos tápanyagban gazdag. Bár idehaza nehéz rálelni, de mi magunk is elkészíthetjük, méghozzá egyszerűen és pénztárcabarát módon.
Hatalmas múltja van
A szlovák Sita nemrégiben arra hívta fel a figyelmet, hogy bár náluk sem közismert, az ajran egy igazán nagyszerű ital, ami komoly múlttal büszkélkedhet, Törökországban és a környező közel-keleti országokban a mindennapi étrend természetes része. Főétkezésekhez, de forró nyári napokon könnyű és frissítő italként is érdemes fogyasztani. Törökországban pedig egyenesen annyira népszerű, hogy még gyorséttermekben, például a McDonald's-ban is kínálják.
Kedvez a szívünk egészségének
Ami az ayran szívre gyakorolt hatását illeti, Dr. Mehmet Oz professzor, szívsebész és az egészséges táplálkozás elismert szakértője szerint rendszeres fogyasztásával egyszerűen és hatékonyan hozzájárulhatunk a különféle szívbetegségek megelőzéséhez. Egész pontosan szerinte ez az egyik legegészségesebb erjesztett tejital, és hosszú időn keresztül fogyasztva segíthet csökkenteni az érelmeszesedés, a szívroham és más, szív- és érrendszerrel kapcsolatos problémák kialakulásának a kockázatát.
Egyszerű, de nagyszerű
Az ajranról bátran kijelenthetjük, hogy egy egyszerű, de nagyszerű ital. Valójában három olyan összetevő kombinációja, amelyek jó eséllyel már most ott vannak a te konyhádban is. Ezek pedig a natúr joghurt, a víz és egy csipetnyi só. Ha ajrant varázsolsz belőlük, akkor kaphatsz egy alacsony kalóriatartalmú, élő baktériumkultúrákat is tartalmazó, az emésztőrendszered egészségét támogató italt.
Az év legmérgezőbb növényének nyilvánították, pedig tonnaszámra fogyasztjuk - akkor most hogy is van ez?
Ami a tápanyagtartalmát illeti, az ajran gazdag fehérjében, kalciumban, A-, D- és B-vitaminban. Ez a kombináció egyrészt a csontok és az izmok egészségét, másrészt az immunrendszer megfelelő működését is elősegíti. Bár nyáron különösen jól eshet, gyakorlatilag egész évben érdemes lehet fogyasztanunk, ráadásul remek alternatívája a klasszikus cukros, szénsavas italoknak.
Ennyire egyszerűen elkészítheted
Ha kedvet kaptál az ajranhoz, és elkészítenéd otthon, nincs más dolgod, mint hogy 200 ml natúr joghurtot alaposan összekeversz 200 ml vízzel és egy csipetnyi sóval (habverőt vagy turmixgépet is használhatsz hozzá). Amikor az ital sima, habos állagú lesz, akkor tedd egy kis időre a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek, utána pedig hidegen már fogyaszthatod is - ajánlja a Sita.
Tetszés szerint feldobhatod különféle fűszernövényekkel, például mentával vagy lime lével, de vannak olyanok is, akik egy kis fekete borssal vagy zúzott fokhagymával készítik el, és különféle főételek mellé fogyasztják. Sokak szerint enyhíti a csípősséget, így ha olyan pikáns finomságot készítenél, aminél jól esne egy kis kompenzáció, érdemes kipróbálnod mellé az ajrant.
A napi rutinod részévé is teheted
A szakértők szerint az ajran napi szintű fogyasztása is jó ötlet lehet, alapvetően felnőttként napi 1-2 pohárral is ihatunk belőle (feltéve, ha ezt semmilyen egészségügyi probléma nem zárja ki, mint amilyen például a tejfehérje-intolerancia), akár reggeli mellé, edzés után, uzsonna gyanánt vagy sós és fűszeres ételek kiegészítőjeként. Végeredményben pedig rendszeres fogyasztásával a szakértői vélemények és tapasztalatok szerint tényleg számos jótékony hatását élvezhetjük.
