Ezért ne hagyj ki egyetlen elalvás előtti fogmosást sem

Biztosan te is jártál már úgy, hogy sokáig nézted a tévét vagy olvastál egy izgalmas könyvet, közben pedig olyan kényelmesen érezted magad, hogy elalvás előtt már egyáltalán nem volt kedved kimenni a fürdőszobáig, és fogat mosni. Ugyanez gyakori akkor is, ha egy buliból vagy hosszúra nyúlt programból hazatérve egyszerűen csak ledőlni van kedvünk – fogmosás nélkül.

Mutatjuk, miért ne hagyj ki egyetlen elalvás előtti fogmosást sem
Mutatjuk, miért ne hagyj ki egyetlen elalvás előtti fogmosást sem
Fotó: Westend61/Getty Images

Hiába tudjuk legbelül, hogy sokkal üdítőbb érzés vár ránk, ha fogat mosunk, mégis túl csábító, ha egyszerűen csak becsukjuk a szemünket, és elalszunk. Egy fogmosás nélkül eltöltött éjszaka után jellemzően kellemetlen lehelettel ébredünk, de valójában sokkal rosszabb folyamatok zajlanak le néhány óra alatt, mint amekkora problémát a kellemetlen szag okoz. Valójában ugyanis minden elmulasztott fogmosással ártunk a fogainknak.

Mennyire rossz, ha fogmosás nélkül alszol el?

Azt hiszem, abban mindannyian egyetértünk, hogy az elalvás előtti fogmosás kihagyása semmiképpen sem ideális, hiszen senki sem szeret az azt követő reggeli lehelettel ébredni. Ekkor persze gondolhatod azt, hogy igen, de reggel gyorsan fogat mosol, és minden rendben lesz. Ez azonban egyáltalán nem olyan egyszerű, ugyanis a fogmosás nélküli elalvás több káros folyamatot is előidézhet.

Nem véletlenül szól úgy az általános ajánlás, hogy naponta legalább kétszer mossunk fogat, ez viszont sokkal többről szól, mint szimplán a friss leheletről. Minden egyes alkalommal, amikor kihagyod a fogmosást, lehetőséget adsz a baktériumoknak, hogy felhalmozódjanak, amelyek aztán lepedék formájában jelentkeznek. A lepedék pedig viszonylag rövid időn belül fogkővé tud keményedni.

Ezzel az itallal őrizheted meg leginkább a fogaid egészségét

Több komoly következménnyel is számolhatsz

Ideális esetben ha úgy látod, hogy fogkő képződött a fogaidon, akkor felkeresed a fogorvosodat, hogy eltávolítsa. Vannak azonban olyan rések is, ahol alaposan el tudnak rejtőzni a különféle lerakódások, ezért azokat akaratunk ellenére is figyelmen kívül hagyjuk, nem is beszélve arról, hogy sokan már csak akkor keresik fel a fogorvosukat, ha nagy fájdalmaik vannak. Na és hogy ez jellemzően mikor következik be?

Ha a lepedék és a fogkő megtapad a fogaidon, az gyulladást, fogínyvérzést és fogszuvasodást okozhat. Az ínybetegségek kialakulása során pedig roncsolódhat a fogaidat helyén tartó fogíny és csont is, ami a fogak elvesztéséhez vezethet. Ennek a folyamatnak már az elején is érezhetsz nagyobb fájdalmakat, és szerencsésebb esetben a fogorvosod minél előbbi felkeresésével megelőzhetőek a további következmények.

Egyetlen fogmosást sem éri meg elmulasztanod

A fogainkon a baktériumok mondhatni állandó jelenléte miatt folyamatosan rakódik le a lepedék, ami körülbelül 24 órát vesz igénybe. A 24 óra pedig könnyen összejöhet, hiszen lehet, hogy korán reggel, mielőtt dolgozni voltál, még mostál fogat, legközelebb viszont már csak akkor jut eszedbe vagy veszed rá magad, amikor ismét egy új napra ébredtél. Ezek alatt az órák alatt viszont konkrétan az történik, hogy „idegenek” tanyáznak a fogaidon.

Ezek a baktériumok savat is termelnek a nap folyamán, különösen az étkezések alatt. A sav melléktermékei pedig fokozatosan roncsolhatják a fogzománcot. Igaz, hogy a napi kétszeri fogmosás nagy valószínűséggel megkíméli a fogaidat ezektől a támadásoktól, de még jobb, ha azt is tudod, hogy mikorra időzítsd a fogmosást. Abban az esetben, ha ez napi kétszeri fogmosásra korlátozódik, akkor azt reggelre és a lefekvés előttre időzítsd.

Amire szintén érdemes odafigyelned

Ha lehetőséged van rá, hogy a reggeli és a lefekvés előtti fogmosás mellett napközben is moss fogat, az még hasznosabb lehet. Így ugyanis több ideje marad a fogkrémben lévő fluoridnak, hogy megerősítse a fogaidat és védőgátat építsen elalvás előtt, amikor a fogaid egyébként is sebezhetőbbé válnak az antibakteriális nyál hiánya miatt. Ez viszont még nem jelenti azt, hogy minden étkezés után egyből fogat kell mosnod.

Evés és ivás után a fogaid sokszor különféle savaknak vannak kitéve, amelyek puhítják a zománc felületi rétegét. Így bármikor is mosol fogat, várj legalább 30 percet fogmosás előtt, addig pedig a nassolást is kerüld. Ha pedig szeretnéd eltávolítani a savak és a cukrok egy részét az étkezések után, de éppen nincs lehetőséged a fogmosásra, öblítsd ki a szádat egy kevés vízzel.

Mi a tanulság?

Noha sokunkkal előfordult már, és nagy valószínűséggel meg is fog még történni, hogy fogmosás nélkül alszunk el, te se hagyd, hogy ez szokássá váljon. Mindig tartsd szem előtt, hogy már egyetlen fogmosás nélküli éjszaka is hatással lehet a fogaidra. A reggeli kellemetlen lehelet pedig a legkisebb probléma, és semmilyen rágógumi, mentolos cukorka vagy szájvíz nem helyettesítheti az alapos fogmosást.

Forrás: kheranidentalataspen.com

Amire az egészséged érdekében szintén megéri odafigyelned:

Ez is érdekelhet

Ettől a 2 hozzávalótól sokkal finomabb lesz a palacsinta

Ettől a 2 hozzávalótól sokkal finomabb lesz a palacsinta

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói