Tényleg életveszélyes lehet, ha túl sok vizet iszol?

Közel 50 év telt el azóta, hogy Bruce Lee váratlanul elhunyt. Az ikonnak számító színész és harcművész 1973. július 20-án hunyta le a szemét Hongkongban. A hivatalos álláspont akkor az volt, hogy a halálát agyödéma okozta, de mivel mindössze még csak 33 éves volt, rengetegen találgatásba kezdtek, vajon mi is lehet a teljes igazság. A kíváncsiság pedig azóta sem csillapodott le, sőt egy új kutatás szerint Lee halálát az okozta, hogy a veséje képtelen volt a szervezetében lévő nagy mennyiségű felesleges vizet kiválasztani. De tényleg akár számodra is életveszélyes lehet, ha túl sok vizet iszol?

"Légy olyan, mint a víz: kemény és lágy, de tudni kell, mikor kemény és mikor lágy.“ - Bruce Lee.
"Légy olyan, mint a víz: kemény és lágy, de tudni kell, mikor kemény és mikor lágy.“ - Bruce Lee.
Fotó: Michael Ochs Archives/Stringer/Getty Images

Nos, annyi biztos, hogy Bruce Lee története jóval bonyolultabb annál, hogy túl sok vizet ihatott. Amikor ugyanis elhunyt, több olyan kockázati tényező is adott volt nála, amelyek hyponatraemiához, vagyis egy olyan állapothoz vezethetnek, amely a vér abnormálisan alacsony nátriumkoncentrációját jelenti. Lee ugyanis alkoholt és marihuánát is fogyasztott (ami fokozza a szomjúságot), korábban több sérülése is volt, sőt a veseműködését befolyásoló gyógyszereket is szedett. De vajon tényleg előfordulhatna bármelyikünkkel az, hogy az általunk bevitt vízmennyiség életveszélyesen hat ránk?

Ez történhet, ha túl sok vizet iszol

Bár jól tudjuk, hogy a testünk minden sejtjének vízre van szüksége a megfelelő működéshez, mégis fontos, hogy eltaláljunk egy nagyjából ideális mennyiséget, hiszen sem az nem jó, ha túl kevés vizet iszunk, sem az, ha túl sokat. Míg előbbi esetében mindannyian egyből a kiszáradásra gondolunk, utóbbiról jóval kevesebbeknek jut eszébe, hogy bizony az is problémát, nevezetesen túlhidratálást okozhat. Ennek következtében még vízmérgezést is kaphatsz, és az agyműködésedre is rossz hatással lehet, beleértve az agysejteket is, amik a túl sok víztől megduzzadhatnak.

Ha pedig az agy sejtjei megduzzadnak, nyomást okoznak az agyban. Ilyenkor enyhébb esetben zavartságot, álmosságot és fejfájást tapasztalhatsz. Ha viszont ez a nyomás megnő, magas vérnyomás és alacsony pulzusszám is felléphet. Az egész folyamatban kulcsfontosságú szerepe van a nátriumnak is, ugyanis a nagy mennyiségű víz miatt lecsökken a szintje, ezáltal pedig folyadékok juthatnak be a sejtekbe. Ha ez bekövetkezik, fennáll annak a veszélye, hogy görcsrohamok lépnek fel, kómába kerülsz, a legsúlyosabb esetben pedig meg is halhatsz.

Milyen jelekről ismerheted fel, ha baj van?

Az egyik legjobb módszer annak meghatározására, hogy megfelelő mennyiségű vizet iszol-e, ha figyeled a vizeleted színét. A halványsárgától egészen a teaszínű árnyalatokig normálisnak tekinthető, ha azonban túlságosan tisztának látod, nagy valószínűséggel rövid időn belül több vizet fogyasztottál, mint amennyire a szervezetednek valóban szüksége lett volna. Ha ez bekövetkezik, jobb esetben csak többször kell felkeresned a mosdót, súlyosabb esetben viszont hányinger, hányás, egész napos lüktető fejfájás, a kezeid, a lábaid és az ajkaid elszíneződése, izomgörcsök és fáradtság is felléphet.

5 dolog, ami akkor történik a testeddel, ha túl kevés vizet iszol

Mennyi vizet kellene innod naponta?

Hogy pontosan mennyi vizet ajánlott innod naponta, az a fizikai aktivitásod szintjétől, a lakhelyed éghajlatától, a testsúlyodtól és az életkorodtól is függhet. Ha a szervezetednek több vízre van szüksége, azt általában a szomjúságérzettel jelzi, ez azonban nem mindenkinél működik pontosan, különösen sportolás közben, állapotosan vagy idősebb korban. Való igaz, hogy ha túl sokat iszol, az súlyos állapotokhoz, szélsőséges esetekben pedig akár halálhoz is vezethet. Éppen ezért ha nem érzed, nagyjából mennyit kellene innod, próbáld meg az általánosan ajánlott napi 8 pohár vízhez tartani magad.

Forrás: variety.com, webmd.com

Az egészséged kincs, vigyázz rá:

Ez is érdekelhet

A legvadabb szexbalesetek, amiknek sürgősségi lett a vége

A legvadabb szexbalesetek, amiknek sürgősségi lett a vége

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói