10 étel, ami a tojásnál is több fehérjét tartalmaz, mégsem eszel belőle eleget
A tojás sokunk számára a fehérjebevitel szinonimája: gyors, megfizethető, tápláló és szinte minden konyhában megtalálható. De mit szólnál ahhoz, ha azt mondanánk, hogy a hűtődben vagy a kamrádban már most is ott lehet néhány olyan étel, amely még több fehérjét rejt magában, mint a tojás?
Ezeket láttad már?
Legyen szó diétáról, izomépítésről vagy egyszerűen csak kiegyensúlyozott táplálkozásról, érdemes változatosan összeállítanunk az étrendünket! Ami a fehérjebevitelt illeti, a brit Vogue tíz olyan élelmiszerre is felhívta a figyelmet, amelyek 100 grammonként magasabb fehérjetartalommal bírnak, mint a tojás. Ezek az alternatívák ráadásul nemcsak táplálóak, de ízletesek és könnyen beilleszthetők a mindennapokba is.
Túró
A friss, enyhén sós túró 100 grammonként körülbelül 13 g fehérjét tartalmaz, miközben zsírtartalma alacsony (1–4 g között), és kalciumot is biztosít egy egészséges mennyiségben (kb. 100 mg). Könnyű, frissítő nasi lehet két étkezés között, de salátákra szórva is tökéletes választás.
Sovány krémtúró
A krémtúró körülbelül 12,2 g fehérjét kínál 100 grammonként – épphogy alulmarad a sima túróhoz képest. Viszont a zsírtartalma szinte elenyésző, több kalciumot tartalmaz (nagyjából 120 mg), ráadásul alacsony a laktóztartalma is. Ha önmagában nem ízlik, készíts belőle frissítő uborkás-fűszeres mártogatóst, vagy reggelire keverd ki kevés vízzel krémesre, majd szórd meg fahéjjal és bogyós gyümölcsökkel.
Szejtán
Ha nem vagy gluténérzékeny, a szejtán remek növényi alapú húspótló lehet. A búzasikérből készült étel fajtától függően 25–29 g fehérjét tartalmaz 100 grammonként, ezzel pedig nemcsak a tojást, de a marhahúst is lekörözi. Zsír- és szénhidráttartalma elenyésző. Kiváló választás lehet wokban sütve, salátára téve vagy kenyérfeltétként.
8 ijesztő jel, hogy nem eszel elég fehérjét, pedig a szervezeted éhezik rá
Földimogyoró
Tudtad, hogy a földimogyoró valójában hüvelyes? Ráadásul remek fehérjeforrás, 100 grammjában körülbelül 25 g található. Szórhatod salátára, önmagában rágcsálhatod, vagy krémes mogyoróvaj formájában smoothiekba, mártogatósokba is keverheted.
Harzer sajt
Ez a német eredetű savanyú tejből készült sajt 100 grammonként mintegy 30 g fehérjét rejt – miközben a zsírtartalma alacsony. Karakteres ízvilága miatt viszonylag megosztónak mondható, de aki szereti, annak igazi fehérjebomba.
Csillagfürt
A csillagfürt hazánkban még kevésbé ismert, de igazi titkos fegyver a növényi fehérjék között: 100 grammonként 36–42 g fehérjét tartalmaz, és a rosttartalma is kiemelkedő. Használható sütéshez liszt helyett, vagy vegán hamburgerpogácsa alapanyagaként.
Parmezán sajt
A parmezán 100 grammjában 38 g fehérje található! Emellett kiváló kalciumforrás is, így a csontjaid is hálásak lesznek érte. Reszeld tésztára, szórd salátára, vagy nassolj belőle egy kis dióval és szőlővel! A só- és zsírtartalma viszont viszonylag magas, ezért érdemes belőle egyszerre csak kis mennyiséget fogyasztani.
Tonhal (konzerv)
A konzerves tonhal körülbelül 27 g fehérjét rejt 100 grammonként, emellett omega-3 zsírsavakban is gazdag, és alacsony a zsírtartalma. A benne található fehérje biológiai értéke is magas, vagyis a szervezet különösen jól tudja hasznosítani.
Csirkemell és pulykamell
Végül, de nem utolsósorban ezek a sovány húsfélék 24–31 g fehérjét tartalmaznak 100 grammonként, ráadásul a fehérje-zsír arányuk is remek. Ha szeretnél izmot építeni, miközben minimalizálod a zsírfelhalmozást, ezek a húsfélék biztos pontot jelenthetnek az étrendedben.