18+

Felnőtt tartalom

Elmúltál már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található!

Itt a tudományos magyarázat, miért akarnak a férfiak több szexuális partnert, mint a nők

Mi a bűvös szám, amire a férfiak vágynak, ha strigulákról van szó, és vajon hány szexpartnerre bólint rá egy nő, hogy köszöni, ezt már boldogan elfogadja, és nem kell több ennél? Hála a tudománynak, az evolúciós pszichológiának és a számos kísérletnek, egészen konkrét válaszaink és adataink vannak a kérdésre.

Az evolúciós pszichológiának megvan a maga magyarázata, miért vágynak a férfiak sokkal több szexuális partnerre, mint a nők
Az evolúciós pszichológiának megvan a maga magyarázata, miért vágynak a férfiak sokkal több szexuális partnerre, mint a nők
Fotó: Shutterstock, Getty Images, Montázs: Herceg Éva

A sztereotípiáknál kevés károsabb dolog van: kollektíven ül rá a tudatunkra, irányít minket, és alakítja ki bennünk, hogy felülírhatatlan véleményt formáljunk a minket körülvevő dolgokról, lehetőleg minél gyorsabban. Így alakult, hogy a „szőke nők buták", hogy a „nők nem tudnak vezetni", de ne feledkezzünk meg „személyes kedvencünkről”, vagyis a „minden sikeres férfi mögött áll egy nő” című combos kliséről sem, ami amúgy semmi másra nem volt jó, minthogy segítsen láthatatlanná tenni a nők munkáját, mint a gyereknevelés, a főzés vagy a takarítás. (Ha bővebben érdekel a téma, olvasd el a feminista közgazdaságtannal foglalkozó korábbi cikkünket.)

Pont ilyen káros klisének hangozhat az a kijelentés is, hogy a férfiaknak jóval több szexuális partnerre van szüksége, mint a nőknek, akik náluk jelentősen kevesebbel is beérik (hangsúlyozom: nem a szex mennyiségéről van szó, hanem a partnerek számáról, szerencsére ebben a témában már sikeresen lemásztunk a fáról.) Viszont ha evolúciós szempontból nézünk rá a történetre, úgy tűnik, a két nem reproduktív érdekei a kezdetektől mást diktálnak, így eltérő viselkedési adaptációkat is hoztak létre, aminek még ma is őrizhetjük nyomait, legalábbis az evolúciós pszichológia szerint. A mentális algoritmusaik révén például jóval több rövid távú kapcsolat kialakítására törekednek a férfiak, aminek az az evolúciós gyökere, hogy minél több utód szülessen.

A kísérletek is azt bizonyítják, hogy a férfiak jóval nyitottabbak az alkalmi kapcsolatokra, mint a nők. Az egyik ilyen kísérletben például az alábbi kérdést tették fel az alanyoknak: „Ha lehetősége volna arra, hogy szexuális kapcsolatot létesítsen egy ismeretlen, másik nemhez tartozó személlyel, aki éppoly vonzó, mint az Ön partnere, de nem vonzóbb, és nincs semmi kockázata annak, hogy a kapcsolatot felfedezzék, hogy abból gyerek szülessen, hogy betegséget kapjon, mit tenne Ön?”

A megkérdezett férfiak 45,5 százaléka válaszolta azt, hogy valószínűleg belemenne a kalandba, míg a nők esetében 17,2 százalék válaszolta ugyanezt. Spoiler: amikor a kérdést úgy módosították, hogy a titokzatos idegen szexuálisan vonzóbb a jelenlegi partnerüknél, akkor a férfiak 57,5 százaléka felelt igennel a kalandra, míg a nők 18,4 százaléka ugrott volna fejest az ágyba. És most csavarjunk tovább a matekon: vajon mi a helyzet akkor, ha a titokzatos két idegen már nem is olyan idegen, és egy ideje ismerik egymást? A vizsgálatokból kiderül, hogy a nők átlagosan 6 hónapnyi ismerkedés után érzik azt, hogy most már szívesen benne lennének egy kis közös lepedőszaggatásban, míg a férfiaknál ugyanez az idő mindössze 1 hét.

Evolúciós oka van, miért vonzódunk az idősebb férfiakhoz

Ugyancsak ebben a kísérletben faggatták a résztvevőket nemek szerint, mégis hány szexuális partnert találnak ideálisnak egész életük során: a férfiak átlagosan 18 nővel lennének boldogok és elégedettek, a nők viszont 4 férfival is beérik. Ami a szexuális fantáziát illeti, szintén kardinális különbségek mutatkoznak a két nemnél: a megkérdezett férfiak 32 százaléka szívesebben menne bele szexuális kapcsolatba idegen nővel, míg a nők többsége inkább a partnerével, egy ismerősével, vagy egy hírességgel bújna szívesen ágyba.

Így vagyunk összerakva?

Ahogy az is bizonyított tény, hogy férfiak sokkal könnyebben jönnek szexuális izgalomba, ha a vizuálisan úgy alakul a helyzet. Értsd: a túl szexi ruha, a csupasz bőrfelületek vagy a meztelen test látványa automatikusabban bikázza be a „hangulatukat”, mint a nőknél, akiknél ugyanez nem igazán működik – utóbbiaknál ugyanis sokkal inkább a személyiség dominál. Bereczki Tamás úgy fogalmaz Evolúciós pszichológia című könyvében, hogy a „döntő különbség tehát az, hogy a férfiak aktívan keresik azokat a környezeti ingereket, amelyek felkeltik, illetve kielégítik szexuális érdeklődésüket a másik nem iránt. A jelenség evolúciós magyarázata szerint a természetes szelekció kedvezett egy olyan képesség kialakulásának a férfiakban, amely az egészséges és fizikailag vonzó, tehát reproduktíve értékes nők látványára fokozza szexuális izgalmi állapotukat, és ennek következtében növeli szexuális kapcsolataik számát.”

De mielőtt fognánk, és ki ki letolná az evolúció által ráosztott kék vagy piros pirulát, jusson eszünkbe a Mátrix nagy tanulsága, vagyis a szabad akarat és a szándék, aminek ér legalább akkora szeletet adni a tortából, mint az ősrégi programjainknak. És attól, ha valaki nőként többre vágyik az átlag 4 partnernél, mint amennyire az evolúció feljogosította, hát hajrá, ahogy az a férfi sem töketlen, akinek 18 szexpartner alatt is kielégítő a szexuális élete.

Nem jövünk zavarba, szóval te se tedd:

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: Csábítás és siker vár rád - február 1.

Napi horoszkóp: Csábítás és siker vár rád - február 1.

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói