5 gyulladáscsökkentő szokás, amit a természetgyógyász szerint minden embernek ismernie kellene
A nyár az utazás, a finom ételek, a naplementés koktélok ideje, ám egy remek hangulatú nyaralást is tönkreteheti, ha megbetegszünk. Néhány aprócska gyulladáscsökkentő szokás bevezetésével azonban csökkenthetünk ezeknek az esélyét.
Ezeket láttad már?
- Nyáron különösen fontos, hogy tegyünk a gyulladások megelőzése érdekében.
- A zöldségek és rostok fogyasztása elősegíti a jó bélmikrobiómot és csökkenti a gyulladást.
A gyulladáscsökkentő szokások bevezetése mindennapjainkba nemcsak a nyaralás alatt fontos. A különféle gyulladások súlyosbíthatják az olyan problémákat, mint a hormonális zavarok, az idegrendszeri fáradtság, az izomfájdalmak, a bőrproblémák és a gyengült immunitás.
Maradjunk következetesek
A párizsi természetgyógyász, Julie Pradines szerint a legfontosabb, hogy következetesek maradjunk, tartsuk fent a szabályozó szokásokat mindig. Ha ezekhez ragaszkodunk, akkor például az ünnepi vagy nem szokványos ételek fogyasztása sem okoz problémát: ezzel támogathatjuk a jó emésztést, megakadályozhatjuk a súlygyarapodást és stabilizálhatjuk a vércukorszintet.
„Ez segít jobban aludni, fenntartani a megfelelő energiaszintet, elkerülni az emésztési vagy keringési kellemetlenségeket, és megőrizni a bélmikrobióm egészségét, amely az immunitás és az érzelmi egyensúly kulcsfontosságú eleme.” - mondta el a Vogue-nak. Nézzük, milyen tippjei vannak még a gyulladások megelőzése érdekében!
1. Minden étkezést rostokkal kezdjünk
Iktassunk be étkezéseinkbe nyers zöldségeket, zöld salátát, párolt vagy sült zöldségeket. „A rostok lassítják a cukrok felszívódását, táplálják a jó bélbaktériumokat és korlátozzák az étkezés utáni gyulladást” – mondta a szakember.
Itt a lista: ezeket az ételeket kerüld, ezeket pedig fogyaszd, ha jól akarsz aludni
2. Rágjunk hosszabb ideig
A szakértő kifejtette, hogy az emésztés a szájban kezdődik. Az alapos rágás elősegíti az emésztőenzimek termelődését, korlátozza az erjedést és enyhíti a máj terhelését. Egyszerű, mégis nagyon hatékony módszer, amit megtehetünk egészségünk érdekében.
3. Minden étkezéshez fogyasszunk minőségi olajat
Részesítsük előnyben az olívaolajat, a dióolajat, a repceolajat és a szezámolajat. „Ezek a zsírok támogatják a bélnyálkahártyát, csökkentik az étkezés glikémiás indexét és elősegítik a sejtek regenerálódását.”
4. Válasszunk meleg, könnyen emészthető vacsorát
A nyers ételek emésztése nem könnyű, ezért a szakember azt ajánlja, este inkább főtt ételeket fogyasszunk. A nem túl kiadós, langyos, növényi alapú étkezés elősegíti a glikémiás szabályozást, megkönnyíti az éjszakai emésztést és javítja az alvás minőségét.
5. Étkezés után sétáljunk 15 percet
Az étkezés utáni séta ismert egészségjavító hatásáról. Ez az egyszerű szokás serkenti a bélmozgást, támogatja az inzulinérzékenységet és hozzájárul a jobb anyagcsere-visszaállításhoz. A szakember hozzáteszi, tudja, hogy utazás alatt hajlamosak vagyunk többet enni a szokásosnál, hiszen ez az élvezet is hozzátartozik a nyaraláshoz, ez teljesen természetes. Mégis érdemes mértéket tartani, hiszen egy-egy túlzott étkezés kellemetlen érzéshez, puffadáshoz, görcsökhöz vezethet.
Ilyenkor segíthet a langyos rozmaring-, borsmenta- vagy édesköménytea, egy lassú, óvatos, negyedórás testmozgás, és a következő étkezésnél már ügyeljünk arra, hogy könnyebb, növényi alapú ételt fogyasszunk.