„Az írás biztonságos tér, ahol bátran lehetünk őszinték bármiféle szűrő nélkül" - Tényleg az írásterápia lehet a kulcs a mentális egészségünkhöz?

Biztosan veled is előfordult már, hogy azt érezted, egyszerűen nem jönnek szavak, sem pedig a könnyek. Ilyenkor érdemes elővenni egy tollat és egy papírt, és megpróbálni írásban kifejezni a legfájdalmasabb gondolataidat és érzéseidet. Szakértők szerint az írásterápia lehet a kulcs a mentális egészségünkhöz 2023-ban, úgyhogy mindenképpen érdemes komolyabban elmélyülni a témában. Lássuk is, hogyan képesek gyógyítani lelkünket a leírt szavak.

Szakemberek szerint az írás segítségével ki tudod fejezni azokat a nehéz érzéseket is, amelyeket szóban kimondva nem sikerül
Szakemberek szerint az írás segítségével ki tudod fejezni azokat a nehéz érzéseket is, amelyeket szóban kimondva nem sikerül
Fotó: Westend61/Getty Images

Az írásterápia - akár egyéni gyakorlat formájában, akár mentálhigiénés szakemberrel együttműködve - régóta hatékony eszköze annak, hogy „gondolatainkat és érzéseinket kibonthassuk és értelmezhessük” – mondja Rebecca Hendrix, New York államban végzett házasság- és családterapeuta. Néha úgy tűnik, hogy a mentálhigiénés kezelések legújabb eszközei túlnyomórészt technikai vagy kísérleti jellegűek – gondoljunk például az ingyenes online terápiákra vagy a pszichedelikus szerek alkalmazására szülés utáni depresszió vagy PTSD esetén –, de a közelmúltban megnövekedett az írásterápia iránti érdeklődés, ami azért nagy örömhír, mert számos kutatás bizonyította már, hogy az írás segít a szorongás, a depresszió és a stressz tüneteinek enyhítésében.

Mi is az az írásterápia?

Az írásterápia egy adott trauma vagy érzés írásban való kifejezése egy mentális szakember irányítása alatt. Fontos kiemelni, hogy nem azonos a naplóírással. Bár mindkét tevékenység jótékony hatással van a lélekre, azonban az írás terápiás mivolta egy magasabb szinten kezeli és gyógyítja a mentális problémákat. „Segítheti a klienseket a feldolgozásban, az elmélyülésben és a javulásban egy-egy ülés között” – mondja Charlotte Haigh, kaliforniai házasság- és családterapeuta. „Ha képesek vagyunk leírni a gondolatainkat és az érzéseinket, majd szóban feldolgozni azokat egy terapeutával, akkor agyunk több területét is bevonjuk a gyógyulási folyamatba” – magyarázza Haigh. „Még ha a kliens és a terapeuta között ki is alakult a bizalom, gondolataink, érzéseink szóbeli kifejezése egy érzékeny terület. Az írás biztonságos teret jelenthet, ahol bátran lehetünk őszinték bármiféle szűrő nélkül.”

Mi a különbség az írásterápia és a naplóírás között?

LaNail R. Plummer, klinikai szaktanácsadó és az Onyx Therapy Group vezérigazgatója hangsúlyozza, hogy az írásterápia nem egyenlő a naplóírással. Az, hogy valaki miként vezet naplót, személyenként változó lehet: írhat a nap részleteiről, elmerenghet a múltbeli eseményeken vagy írásos formában kitűzheti azokat a célokat, amiket a jövőben meg szeretne valósítani. „Néha az emberek csak elmélkedés céljából írnak naplót” – mondja Plummer. Az írásterápia azonban egy terápiás folyamat, amelynek középpontjában a mentális jólét elérése áll, a stresszes élmények papírra vetése révén.

„Az írásterápia célzottabb, és életünk olyan elemeit tárja fel, amelyek nagyobb hatással voltak ránk. Amikor felnyitunk egy érzelmi sebet, valakinek ott kell lennie gyógyítóként. Ezért különbözik az írásterápia a naplóírástól – mi, orvosok nem engedhetjük haza a beteget ezzel a nyílt sebbel” – hangsúlyozza a szakember.

Milyen előnyökkel jár?

„Az írás segíthet abban, hogy abbahagyjuk a szorongató eseményekről vagy helyzetekről való elmélkedést azáltal, hogy engedjük azokat kitörni. A kutatások azt mutatják, hogy az írás csökkentheti az amigdala aktivitását, amely az agy azon része, amely részt vesz a félelemmel kapcsolatos érzelmek és emlékek feldolgozásában" - mondja Haigh.

Másképpen fogalmazva: az írás segít az agynak a negatív élmények által kiváltott nyers érzést racionális gondolatokká formálni.Amikor megtapasztalunk valamit, azt agyunk hátsó részében tapasztaljuk meg a limbikus rendszeren keresztül. Aztán továbbvisszük az amigdalába, ahol meghúzódnak az érzelmeink. Az írásterápia ezt az élményt a frontális kéregbe helyezi át, ahol a vezetői gondolkodásunk, a működésünk és a feldolgozásunk van. Ha lejegyezzük a velünk történteket, akkor elkezdhetjük meghatározni a mögöttük rejlő jelentést” – magyarázza Haigh. „Ez egy nagyon fontos és erőt adó része a gyógyításnak, különösen, ha traumatikus élményekről beszélünk."

Így segíthet az írás a mentális egészség fenntartásában

Hogyan végezz írásterápiát?

Az első és legfontosabb, hogy keress fel egy terapeutát „Az írás időnként elsöprő érzelmeket és fizikai érzéseket válthat ki, ezért jó, ha ilyenkor egy képzett szakember van mellettünk, aki segíteni tud a felmerülő problémák megoldásában” – mondja Haigh. „Abban is nagy erő lakozik, ha egy megbízható személy tanúja lesz a történetednek; olyasvalaki, aki szeret és támogat téged. Ez segíthet csökkenteni a szégyenérzeted a traumatikus élményeiddel kapcsolatban.” Ideális esetben az írást egy öngondoskodási gyakorlat követné, vagy valami olyasmi, ami a testi egészségedre is jótékony hatással van. „Általában akkor szeretne valaki írásterápiát csinálni, amikor utána tud némi fizikai mozgást is végezni, például sétálni, futni vagy táncórára menni” – mondja Plummer.

Kell neked?

Egyesek számára magától értetődő, hogy egy traumatikus eseményt szóban feldolgoz valakivel, akiben megbízik. De „nem mindenki tudja szavakkal kifejezni magát egy személyes beszélgetés során” – mondja a szakember. És ez teljesen rendben van. Ha inkább belső feldolgozó vagy – azaz a naplóírást, az edzést vagy a meditációt szereted használni megküzdési stratégia gyanánt -, akkor az írásterápia különösen hasznos lehet számodra. Egyeztess erről egy szakemberrel, aki személyre szabott tanácsokkal lát majd el téged az írásterápiát illetően is. Addig is pedig, amíg eljutsz eddig a lépésig, bátran vezess naplót és kezd el a gyógyítói munkát már ma!

Forrás: glamourmagazine.co.uk

Szentelj időt a mentális egészséged megőrzésére:

Ez is érdekelhet

Divatbakiból lett elsöprő trend a sztárok körében - a kivillanó melltartó már a meztelenruhát is letaszította a trónról

Divatbakiból lett elsöprő trend a sztárok körében - a kivillanó melltartó már a meztelenruhát is letaszította a trónról

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

PR

Lehet, hogy ezért utasítja el a közeledésünket a párunk (x)

Lehet, hogy ezért utasítja el a közeledésünket a párunk (x)

PR

Strandszoknya, túranaci vagy capri short - ezt viseld idén nyáron! (x)

Strandszoknya, túranaci vagy capri short - ezt viseld idén nyáron! (x)

PR

Megcsalásra gyanakszol? Ezek lehetnek az árulkodó jelek (x)

Megcsalásra gyanakszol? Ezek lehetnek az árulkodó jelek (x)

PR

Társkeresési pánik: a stressz nem csak a férfiakat ijesztheti el (x)

Társkeresési pánik: a stressz nem csak a férfiakat ijesztheti el (x)