Ezzel a zseniális trükkel elkerülheted a másnaposságot: mindössze néhány falatra van szükséged hozzá ebből az ételből
Veled is előfordult már, hogy egy hétvégi buli után másnap kellemetlenül érezted magad? Egy kicsit többet ittál, mint tervezted? Szakemberek szerint van egy egyszerű módja annak, hogy megelőzzük a másnaposságot: csupán egyetlen élelmiszert kell elfogyasztanunk alkoholfogyasztás előtt.
Ezeket láttad már?
Meglepő trükkel állt elő egy szakember azzal kapcsolatban, hogyan előzhetjük meg a másnaposság kellemetlen tüneteit. Szerinte a titok a sajtban rejlik, ez az az élelmiszer, amit érdemes elrágcsálnunk, mielőtt alkoholt fogyasztunk. Ki is fejtette, hogy miért.
Egy kis sajtevés a buli előtt sokat segíthet
Kiderült, melyik az a nasi, amit érdemes azelőtt fogyasztani, hogy elmennénk bulizni. Dr. Neena Chandrasekaran közösségi oldalán elárulta, ez az a snack, ami magas fehérjetartalma miatt ideális az alkoholfogyasztás előtt. „Ha éjszakai kiruccanásra készülsz, és tudod, hogy fogsz alkoholt inni, indulás előtt egyél sajtot, ezzel csökkentheted a másnaposság kockázatát" - idézi a szakértő szavait Mirror.
Kalciumot és B-vitamint tartalmaz
Minek köszönhetően mindez? A sajtok fehérjét, zsírt, összetett szénhidrátokat tartalmaznak, amelyek bevonják a gyomrot, csökkentik az alkohol felszívódását. A sajt segít a szervezetnek az alkohol jobb anyagcseréjében és megelőzi a máj károsodását. A sajt tele van B-vitaminnal és kalciummal, ezáltal pótolja a tápanyagokat, amelyek az alkoholfogyasztás során kiürülnek a szervezetből.
A kalcium segíti az ideg- és izomműködést, a B-vitamin pedig szükséges az energiacseréhez, így szervezetünk hiányt szenvedhet, ha az alkohol által ezek kiürülnek. A szakember hozzáteszi, természetesen elítéli az alkoholfogyasztást, a legjobb, ha nem is iszunk ilyen italokat, de ha mégis kicsit kiengedjük a gőzt és iszunk, mindenképp próbáljuk ki a sajtot előtte.
5 villámgyorsan elkészíthető reggeli, ami megszünteti a sóvárgást és még a fogyást is segíti
Érdekesség, hogy korábban már egy másik kutatás is hasonló eredményekre jutott. A The Journal of Clinical Medicine című folyóiratban megjelent tanulmányban arról számoltak be, hogy azok, akik alkoholfogyasztás előtt nagyobb mennyiségben ettek-ittak olyan fogásokat, amelyek cinkben és B-vitaminban gazdagok, sokkal kevésbé voltak másnaposak.
Krónikus betegségeket is okozhat az alkohol fogyasztása
A szakemberek egyébként tényleg nem győzik hangsúlyozni, mekkora károkat tehet szervezetünkben az alkoholfogyasztás. Az alkohol jó eséllyel válthat ki gyulladást a szervezetünkben, ami számos krónikus betegséghez, például 2-es típusú cukorbetegséghez és rákos megbetegedésekhez is vezethet.
Hamar észreveheted a pozitív hatásokat, ha leszoksz róla
Bár az utóbbi években nagymértékben nőtt a fiatal nők alkoholfogyasztása, és Magyarországon továbbra is az alkoholfüggés a legelterjedtebb szenvedélybetegség, egyre többen tartanak év elején úgynevezett száraz januárt, tehát egy olyan hónapot, amikor egyáltalán nem fogyasztanak ilyen italokat. Van, akinek olyan jól sikerül a fogadalom, hogy végül teljesen lemond róluk. Az alkoholról való leszokás számtalan pozitív egészségügyi hatással járhat, javulhat az alvásunk minősége, szebb lehet tőle a bőrünk és az energiánk is több lehet.
