Megdöbbentő, mi történik, ha napi két csésze kávét iszol

A kávénak rengeteg rajongója van szerte a világon, és sokan vagyunk, akik legalább napi egy csészével szívesen isznak belőle. Azoknak a többsége, akik igazán szerelmesei a kávénak, általában nem gondolnak arra, hogy milyen egészségügyi előnyei vagy éppen kockázatai lehetnek, hanem egyszerűen azért isszák, mert isteni az íze. Ennek ellenére a kávé máig az egyik legvitatottabb ital. Egy új tanulmány szerint például bizonyos esetekben már napi két csésze kávé elfogyasztása is veszélyes lehet.

Megdöbbentő, mi történik, ha napi két csésze kávét iszol
Fotó: Getty Images /Edward Berthelot

Belegondolva, hogy milyen népszerű itthon is a kávé, egyáltalán nem hangzik jól, hogy az Egészségügyi Világszervezet 1991-ben felvette a kávét a lehetséges rákkeltő élelmiszerek közé. 2016-ban azonban megváltoztatták az álláspontjukat, mivel a kutatások azt mutatták ki, hogy a kávéfogyasztás nem jár együtt a rák kialakulásának nagyobb kockázatával, éppen ellenkezőleg, még csökkenhet is a hajlam. Más szempontból viszont talán mégsem olyan biztos, hogy mindenkinek érdemes napi két csésze kávét innia.

Közel 20 éves kutatás hozott új eredményt

A kávé az élénkítő hatása miatt is nagyon népszerű, és több kutatás is rávilágított már arra, hogy a mértékkel való fogyasztásának egészségügyi előnyei is vannak. Egy új tanulmány szerint azonban, ha magas a vérnyomásunk, napi két vagy több csésze kávé fogyasztása kifejezetten veszélyes is lehet. A Journal of the American Heart Association című folyóiratban megjelent tanulmány során több mint 18 ezer japán állampolgárt - több mint 6500 férfit és több mint 12 ezer nőt - vizsgáltak meg, akik mindannyian 40 és 79 év közöttiek voltak.

A vizsgálat során minden egyes résztvevő egészségügyi állapotát alaposan és folyamatosan vizsgálták, emellett pedig kérdőíveket töltöttek ki, melyekben többek közt az életmódjukról, az étrendjükről és a korábbi betegségeikről is nyilatkoztak. A nem kevesebb, mint 19 éven át tartó kutatás végére 842 résztvevő hunyt el szív- és érrendszeri megbetegedés miatt.

A kutatók természetesen az elhalálozottak számát is figyelembe vették, és a kutatási eredményeiket részletesen megvizsgálva arra a megállapításra jutottak, hogy míg a napi egy csésze kávé fogyasztása látszólag nem növelte a szív- és érrendszeri megbetegedésekből adódó halálozások kockázatát a magas vérnyomással rendelkezők körében, addig a napi két vagy több csésze kávé elfogyasztása már egészen mást mutatott.

A dietetikus véleménye: „Nem mindegy, mikor iszod meg a kávédat!"

Hogyan hathat napi két vagy több csésze kávé?

A kutatás eredményei szerint azoknál, akik napi két vagy több csésze kávét ittak, és eleve magas volt a vérnyomásuk, megduplázódott a szív- és érrendszeri megbetegedésekből adódó halálozás kockázata azokhoz képest, akik nem ittak kávét. A tanulmány vezető szerzője, Dr. Hiroyasu Iso szerint ezek az eredmények azt támasztják alá, hogy a magas vérnyomásban szenvedőknek kerülniük kell a túlzott kávéfogyasztást - ami pedig jelen esetben már két csésze kávéra is igaz. A tanulmány emellett arra is rávilágít, hogy minden olyan italt és ételt értékelni kell, amelyet valaki magas vérnyomással fogyaszt, hiszen egyéb élelmiszerek is kihathatnak a vérnyomásunkra.

Mit érdemes tenned, ha neked is magas a vérnyomásod?

A kutatás eredményeire reflektálva Michelle Routhenstein dietetikus elárulta, ő milyen módszert használ a praxisában arra, hogy felmérje, kinek milyen reakciókat ad a szervezete a koffeinre, különösen a kávéra. Routhenstein azt figyeli, hogy ha a páciensei vérnyomása a kávéfogyasztást követő három órán belül megemelkedik-e. Ha igen, akkor csökkentik az adott mennyiséget a megfelelő adagra, vagy az erek egészsége szempontjából optimálisabb italokat választanak. Ezek a lépések pedig azért is fontosak, mert a magas vérnyomásban szenvedők fokozottan ki vannak téve többek közt a stroke, a szívroham és az aorta aneurizma kockázatának.

Bár a tanulmány szerint napi egy csésze kávé fogyasztása nem jár ugyanezzel a kockázattal, Routhenstein gondolatait figyelembe véve, ha neked is magas a vérnyomásod, jobb, ha te is vigyázol a kávéfogyasztással, főleg, ha nagyobb mennyiségről van szó. Ne felejtsd el azt sem, hogy mindannyiunk szervezete másképp reagálhat, és az aktuális egészségügyi állapotod is fontos. Éppen ezért ha tanácstalan vagy, kérd ki a háziorvosod, a kezelőorvosod vagy egy dietetikus véleményét is, mielőtt a következő csésze kávédat elkortyolgatnád.

Forrás: newsroom.heart.org, eatthis.com, hsph.harvard.edu

Az egészséged kincs, vigyázz rá:

Ez is érdekelhet

Beleszerettem valakibe, akiről kiderült, hogy egy algoritmus

Beleszerettem valakibe, akiről kiderült, hogy egy algoritmus

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói