5 élelmiszer, amivel csökkentheted a rák kialakulásának esélyét a szakértő szerint
Mit szólnál ahhoz, ha azt mondanánk, hogy a testedet már egészen apró lépésekkel is támogathatod, mondjuk úgy, hogy beépítesz néhány élelmiszert az étrendedbe? Egy dietetikus nemrég öt olyan közkedvelt ételre és italra hívta fel a figyelmet, amelyet ő maga is minden nap fogyaszt annak érdekében, hogy egészséges maradjon, és jó eséllyel érted is sokat tehetnek.
Ezeket láttad már?
Nichole Andrews onkológiai szakdietetikus több, mint 15 éve segít a pácienseinek a gyógyulás és a megelőzés útján. Nemrég pedig megnevezett öt olyan élelmiszert, amelyek támogathatják az immunrendszerünket, erősíthetik a sejtjeinket és segíthetnek csökkenteni a rákos betegségek kialakulásának esélyét, és az ő étrendjének is napi szinten a részét képezik - hívta fel rá a figyelmet a Mirror. Mutatjuk, melyekről is van szó pontosan!
Tej
Nichole minden reggel egy pohár tejet iszik, de nem akármilyet! A szakértő szerint az 1-2%-os zsírtartalmú tej a legjobb választás, mert a benne található zsírmennyiség elősegíti a D-vitamin felszívódását, miközben nem viszünk be vele túl sok telített zsírt. A rendszeres tejfogyasztás továbbá a szakértő elmondása szerint bizonyítottan csökkenti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.
Bogyós gyümölcsök
Ha csak egy dolgot vinnél be naponta az agyad, a bélrendszered és az immunrendszered egészségének támogatása érdekében, egy marék bogyós gyümölcs remek választás lehet! Nichole kedvence a málna, nem véletlenül: egyetlen csészényi mennyiségben 8 gramm rost található, ami hozzájárul a mell- és vastagbélrák kockázatának csökkentéséhez is - mondta a dietetikus. De például a szeder, az áfonya és az eper is remek választás lehet.
Teljes kiőrlésű gabonák
Az olyan alapvető élelmiszerek fogyasztásakor, mint a kenyér, a rizs vagy a tészta, Nichole azt tanácsolja, válasszunk a teljes kiőrlésű verziók közül. A magasabb rost- és tápanyagtartalmuk ugyanis segíthet szabályozni az emésztést, ami hosszú távon is fontos lehet a daganatos betegségek elleni védekezésben.
Négyszer nagyobb eséllyel alakul ki nálad demencia, ha ezt a tünetet tapasztalod az éjszaka közepén
Kávé és tea
Sokszor merül fel, hogy vajon mennyire egészséges a rendszeres kávé- és teafogyasztás, de Nichole szerint alapvetően semmi okunk az aggodalomra. Sőt, egyes kutatások szerint a rendszeres kávéfogyasztás csökkentheti a méh- és májrák kockázatát is. Viszont rendkívül fontos, hogy jól időzítsük a kávézást és a teázást, illetve az is, hogy ne essünk túlzásba.
Görög joghurt
A sűrű, krémes görög joghurt nemcsak finom, de fehérjében gazdag is. Nichole ezt az ételt is napi szinten fogyasztja, amiben szerepe van annak is, hogy a kutatások szerint a rendszeres fogyasztása szintén segíthet a vastagbélrák megelőzésében.
Nichole végezetül így fogalmazott: „Tudom, hogy a táplálkozás milyen csodálatos és erőteljes segítséget nyújthat a túlélőknek a jobb kezelési eredmények elérésében és a kiújulás kockázatának csökkentésében. Sajnos annyi téves információ kering odakint, hogy az emberek nem tudnak jól táplálkozni - ezért nagyon örülök, hogy tisztázhatom ezt a zűrzavart, és segíthetek az embereknek, hogy magabiztosan étkezzenek”.
Fontos, hogy tudd, mi jó neked
Mindent összevetve tehát az onkológiai szakdietetikus csupa olyan étel és ital napi szintű fogyasztását ajánlja a rákos megbetegedések megelőzése érdekében, amelyek közül több - ha nem az összes - már most is megtalálható sokunk konyhájában. A legfontosabb viszont mindig az, hogy tisztában legyünk vele, számunkra pontosan mi a jó, és a saját aktuális egészségi állapotunkhoz igazítsuk az étrendünket, ehhez pedig akár egy dietetikustól is érdemes lehet segítségét kérnünk.