Élelmiszerek, amelyeket soha ne melegíts újra

Többet főztél, mint amennyit egyből megettél volna? Teljesen természetes, hogy az ételt betennéd a hűtőbe, hogy aztán felmelegítsd, ha megéhezel. De azért óvatosan, mert bizonyos élelmiszerek esetében ez a művelet veszélyeket rejt magában.

Nem minden étel alkalmas arra, hogy újra megmelegítsd
Nem minden étel alkalmas arra, hogy újra megmelegítsd
Fotó: Getty Images/Enrique Díaz / 7cero

Jól tudjuk, hogy az élelmiszerek tárolása létfontosságú szerepet játszik abban, hogy biztonságosak és finomak legyenek. Miért is rontanánk el ezt a folyamatot azzal a rövid idővel, amíg az adott élelmiszert újramelegítjük? Ezekből inkább főzzünk kevesebbet, amit egyből meg is eszünk, hiszen mivel főként mindennapi élelmiszerekről van szó, könnyen belefuthatunk abba, hogy számunkra is kellemetlen panaszokat okoznak. Méghozzá úgy, hogy valószínűleg nem is sejtjük, hogy tényleg az elfogyasztásuk rontotta el a gyomrunkat.

Tojás

Igaz, hogy a tojás gazdag fehérjeforrás, és alapvetően egészséges élelmiszer, de ha megfőzve vagy megsütve újramelegítjük, azzal komoly egészségügyi kockázatoknak tehetjük ki magunkat. A rántotta és az omlett egyébként is frissen az igazi, azokból mindig annyit készíts, amennyi egyből el is fogy, a főtt tojásból pedig ha marad, tedd hűtőszekrénybe, és később hidegen fogyaszd. Ha újramelegíted, a magas nitrogéntartalma miatt növelheti a rákos megbetegedések kialakulásának a kockázatát.

Gomba

Az ásványi anyagokban gazdag gomba tipikusan olyan élelmiszer, amelyet tényleg jobb egyből az elkészítése után elfogyasztani. Egyáltalán nem is ajánlott még hűtőszekrényben sem tárolni, hogy másnap elfogyasszuk, mivel a benne található fehérjék szerkezete az újramelegítés által megváltozhat, ami komoly problémákat okozhat az emésztőrendszerünkben. Ha sehogy sem tudod kiküszöbölni, hogy maradék keletkezzen és a hűtőbe kerüljön, akkor is maximum másnap, és hidegen fogyaszd el.

Rizs

Meglepő, de bizony előfordulhat, hogy az újramelegített rizs is problémákat okozhat. A Foods Standards Agency szerint akár még ételmérgezésünk is lehet tőle. Ennek oka a Bacillus cereus nevű, rendkívül ellenálló baktérium jelenléte, amit a hő ugyan elpusztít, de spórákat termelhet, és ezek komoly gyomorpanaszokhoz vezethetnek. Ez legvalószínűbben akkor fordulhat elő, ha az újramelegített rizst szobahőmérsékleten még állni hagyjuk. Ha viszont újramelegítés után gyorsan megeszed, nagy valószínűséggel szerencsére nem lehet baj.

Az ital, amit tilos étkezés után fogyasztanod, pedig rendszeresen teszed

Nitrátban gazdag zöldségek

Ha spenótot vagy bármilyen zöld leveles zöldséget, sárgarépát, fehérrépát vagy akár zellert készítesz, semmiképp se melegítsd újra a mikrohullámú sütőben. Ezek az aránylag nagy mennyiségű nitrátot tartalmazó zöldségek ugyanis újramelegítve rákkeltő tulajdonságúvá válhatnak. A spenót például nagy mennyiségű vasat tartalmaz, ami az újramelegítésekor oxidálódhat. A vas oxidációja pedig szabad gyököket hoz létre, amelyekről ismert, hogy számos súlyos betegség kialakulásához ihozzájárulhat.

Hidegen sajtolt olajok

Az egyik legjobb omega-3 zsírsavforrásnak az olyan hidegen sajtolt olajok számítanak, mint a lenmagolaj, az olívaolaj és a repceolaj. Az omega-3 zsírsavak azonban nagyon érzékenyek a hőmérsékletre, 40 °C felett egyenesen szétesnek és avas lesz az ízük. Éppen ezért a fogyasztásuk előtt soha ne melegítsd fel egyiket sem. Ha pedig olyan ételeket gazdagítanál velük, amelyekből szinte biztos, hogy maradni fog felmelegíteni is, akkor ezekkel az olajokkal inkább locsolj meg egy adag friss salátát, és úgy élvezd a jótékony hatásaikat.

Forrás: food.ndtv.com

Még több egészséges étkezési tipp:

Ez is érdekelhet

Csodás tavaszi rózsaszín körmök, ha egy klasszikust felvirágoztatnál

Csodás tavaszi rózsaszín körmök, ha egy klasszikust felvirágoztatnál

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói