Életmentő, mégis undorodunk tőle - Egy nélkülözhetetlen mellszívó története

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A mellszívó kifejezéstől körülbelül olyan arcot vágtak a környezetemben élő, még nem szült nők, mintha legalábbis a világ egyik legundorítóbb dolgáról lenne szó. Ezért elhatároztam, hogy egy cikkben ledöntöm ezt a tabut.

A Philips Aventa mellszívó készülékét is kedvezményesen vásárolhatod meg a Glamour-napok Summer Week alkalmával
A Philips Aventa mellszívó készülékét is kedvezményesen vásárolhatod meg a GLAMOUR-napok Summer Week alkalmával
Fotó: Shutterstock

A mellszívó olyan egy szoptató nőnek, mint egy sportmelltartó futás közben. Nélkülözhetetlen és támogat abban, amiben éppen benne vagy. Barátkozzon vele az is, aki még nem szült gyereket!

A szoptatás csodája

Bevallom, megdöbbentem ezen a reakción tanult, tájékozott ismerőseimtől. De azon még jobban megdöbbentem, hogy amikor mesélni kezdtem, mikor is vettem a legnagyobb hasznát ennek a masinának, és mi is történt velem, amikor véletlenül otthon felejtettem, azt mondták, hogy „nem beszélhetnénk inkább másról?”. Ekkor megérett a cikk ötlete.

A szoptatást nagyon egészségesnek tartjuk, és ezt a tudományos kutatások is megerősítik. A kisbaba immunrendszere, emésztése és ezáltal tulajdonképpen minden testi funkciója jobb lehet, ha anyatejjel táplálják, és mellrák megelőző hatása is van a szoptatásnak, pluszban hozzájárul az anya és gyermeke közötti egészséges kötődés kialakulásához.

Persze nem mindenki tud szoptani és nem mindenkinek van teje, ilyenkor lehet a nővérség jegyében valakitől anyatejet szerezni, vagy a ma már nagyon jó tápszerekkel etetni a babát. A magam részéről nagyon szerettem szpotatni, bár a gyermekem születése előtt körülbelül annyit akartam erre gondolni, mint az ismerőseim, akik kikészültek még a mellszívó említésétől is.

Szoptatós szelfik után eljött a mellpumpálás ideje! Glamour

Szoptatós szelfik után eljött a mellpumpálás ideje! Glamour

Ez teljesen érthető, viszont az is, hogy ma már nagyon rosszallóan állok ezen sokakat érintő női témák eltagadásához, medikalizálásához és tabusításához. Ez egy hétköznapi téma, a gyermekeink nagy része anyatejen nő fel és marad életben, miért is tennénk úgy, mintha ez nem így lenne?

Vajon miért is szerettem más funkciójában használni a mellemet, mint ahogy azt előtte megszoktam, dögös dekoltázsként? Mert úgy éreztem, nélkülözhetetlen vagyok, a kisbabám szoptatás közben megnyugszik, elégedett, hogy ezáltal olyan rutinunk van, ami összeköt bennünket. Énidő helyett "miidő", amikor egymás szemébe nézünk és imádjuk egymást, és megszűnik a külvilág. Nagyon elégedetté tett, hogy életben tudom tartani, táplálni tudom, tudok gondoskodni arról az emberi lényről, aki az egyik elgfontosabb nekem a világon.

A masina, ami kiszívja a melledet (szerencsédre)

A szoptatással nagyon egyszerű volt az életem a kisbabámmal, mert bárhová mehettünk, ha eljött az etetés ideje, csak elvonultam valahová (vagy nem), és megszoptattam, aztán mentünk is tovább. Féléves koráig nem adtam neki semmi mást, lévén, hogy én nagyon allergiás típus vagyok a gyermekkori korai hozzátáplálás miatt.

Egyszer azonban, amikor már mást is ehetett és ott is lehetett hagyni a nagyszülőkkel, elmentem egy egész napos konferenciára, és elfelejtettem magammal vinni a "szörnyet", azaz a mellszívót, amit kisebb korában arra használtam, hogy ha kevesebbet szopott, mint amennyi tejem volt, leszívtam a "fölösleget", és egy rövid kiruccanás idejére lefagyasztottam.

Hallottam már a mellgyulladásról, de ekkor sajnos meg is tapasztaltam. Miután egész nap nem szoptattam, nem is szívtam le a termelődő tejet, a meleg időben és a testem melegétől "megromlott" a mellemben lévő tej, magas lázat és szörnyű mellfájdalmat okozva.

Természetesen azonnal hívtam az orvost, hogy ilyenkor mi a teendő, mire azt tanácsolta, hogy szoptatassak, illetve ha a baba nem hajlandó megszabadítani a feleslegtől, akkor le kell szívni a mellemből, akármennyire fáj és kellemetlen is. Így tulajdonképpen ettől a nagyon rossz állapottól is ez a kis masina mentett meg, egy napon belül meggyógyultam, a lázam is elmúlt.

Illegális mellek, avagy szoptass nyugodtan bárhol

Illegális mellek, avagy szoptass nyugodtan bárhol

Ha babát vársz, mindenképpen szerezz be egy nagyon modern mellszívót, mert megelőzhető az, ami velem történt, és sokkal nagyobb szabadságot is ad, ha mindig leszívod és fagyasztod a felesleget, így ott is hagyhatod a babádat rövid ügyintézések idejére. Jaj, milyen nagy öröm is ilyenkor elmenni a postára (még akkor is, ha nincs is dolgod a postán!)

A GLAMOUR-napok Summer Week keretében most kedvezményesen beszerezheted a Philips Avent termékeit.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

A jelszó: most - tökéletes időmenedzsment nem létezik, de a hatékonyság megtanulható

glamour plusz ikon A jelszó: most - tökéletes időmenedzsment nem létezik, de a hatékonyság megtanulható

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Kimerültség, idegesség, feszültség - ha neked is ismerős, itt a megoldás (x)

Kimerültség, idegesség, feszültség - ha neked is ismerős, itt a megoldás (x)

Ezekre a dolgokra figyelj oda, hogy a nyaralás gondtalan legyen! (x)

Ezekre a dolgokra figyelj oda, hogy a nyaralás gondtalan legyen! (x)

Egyszerű használat és ragyogó végeredmény - Ebben a hajfestékben biztosan nem fogsz csalódni (x)

Egyszerű használat és ragyogó végeredmény - Ebben a hajfestékben biztosan nem fogsz csalódni (x)

5 termék, melyektől smink nélkül is ragyogóan szép lesz a bőröd (x)

5 termék, melyektől smink nélkül is ragyogóan szép lesz a bőröd (x)