A kreativitás fejleszthető - íme 7 bevált módszer a szakértőtől

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A mesterséges intelligencia térhódításának korában a kreativitás, az innováció és a hatékonyság közötti kapcsolat minden eddiginél fontosabbá vált, ezért a Karrier Kedd sorozatunkban sem hagyhatjuk figyelmen kívül ezt a témát. A kreativitás kiaknázásának képessége az eredményesség fokozásában is kulcsfontosságú szerepet játszik. Ez a cikk a kreativitás és a hatékonyság közötti kapcsolatot vizsgálja, és megosztok néhány olyan gyakorlati tippet is, amivel növelheted a termelékenységedet a kreatív oldalad felszabadításával.

Lehetsz kreatív és hatékony egyszerre - eláruljuk, hogyan
Lehetsz kreatív és hatékony egyszerre - eláruljuk, hogyan
Fotó: Getty images/Glamour

A kreativitás és a hatékonyság egymástól eltérő fogalmaknak tűnhetnek, pedig szorosan kapcsolódnak egymáshoz. A kreativitás az innovációt táplálja, friss perspektívát és új ötleteket teremtve. Ha ezeket a kreatív ötleteket hatékonyan hasznosítod és beépíted, akkor optimalizálhatod a munkafolyamataidat, ami végső soron a hatékonyság növekedéséhez vezethet.

A Világgazdasági Fórum 2020-as felméréséből is kiderül, hogy a kreatív gondolkodás egyike azon top tíz fontos készségnek, melyek meghatározóak lesznek az elkövetkező évek során. Kreativitás és innováció nélkül egyszerűen nem beszélhetünk fejlődésről, ezek hiánya pedig idővel stagnáláshoz, majd az eredményesség csökkenéséhez vezet, akár a saját karrieredről, akár egy vállalat működéséről van szó. Hogyan bontakoztathatod ki a kreativitásodat a magasabb szintű eredményesség érdekében? Mutatom!

Alakítsatok ki egy innovatív céges kultúrát!

A kreativitás és a hatékonyság közötti kapcsolat feloldásának első lépése a szervezeten belüli kreatív kultúra kialakítása. Ösztönözd a csapatodat, a munkatársaidat vagy a menedzsmentet arra, hogy a dobozon kívül gondolkodjatok, osszátok meg a legmerészebb ötleteiteket, és támogassátok az eltérő nézőpontjaitok megosztását is. Teremtsetek olyan munkahelyi környezetet, ahol a kísérletezést és a kudarcot a növekedés lehetőségének tekintitek.

Biztosíts időt és teret a kreatív felfedezésre!

Ha úgy érzed, hogy egy fecske nem csinál nyarat, és nem hiszel abban, hogy hatással lehetnél a szervezeti kultúrára, akkor nézd meg azt, hogyan allokálhatsz időt a kreatív felfedezésre a saját munkádban. A hatékonyságra való törekvés során könnyű a merev ütemtervek és a szoros határidők csapdájába esni. Ha azonban időt fordítasz a kreatív felfedezésre, az figyelemre méltó eredményeket hozhat számodra.

Mítosz, hogy 21 nap alatt ki tudsz alakítani egy új szokást, valójában ennyire időre van szükséged hozzá

Mítosz, hogy 21 nap alatt ki tudsz alakítani egy új szokást, valójában ennyire időre van szükséged hozzá

Szánj időt a munkatársaiddal közös ötletelésre, a közös brainstormingra és a kötetlen beszélgetésekre, amelyek arra ösztönzik a kollégáidat is, hogy a határidők kényszere nélkül fedezzetek fel új lehetőségeket akár a napi munkavégzést, egy konkrét projektet vagy a karrierlehetőségeket tekintve. Ha vállalkozó vagy, azt is megteheted, hogy nem csak az időt, de a helyszínt is szabadon megválasztod, hogy a lehető legkreatívabb környezetben sziporkázzanak az ötleteid.

Szervezz közös ötletbörzét a csapatoddal, a stratégiai partnereiddel vagy az ügyfeleiddel egy hangulatos kávézóban, étteremben vagy egy hotelben. Az is remek ötlet lehet, ha elvonultok egy teljes hétvégére, például vidéken, ahol kibéreltek egy közös Airbnb-t vagy hangulatos szállót, és az év kezdetére hivatkozva itt építitek fel a kreatív új évi stratégiát. A környezetváltozás serkentheti a kreativitást. Fontold meg, hogy különböző terekben, irodákban dolgozol vagy beépíted a munkaterületedbe a természet elemeit. Tanulmányok kimutatták, hogy a természetes környezetnek való kitettség fokozhatja a kreatív gondolkodást, ami innovatív megoldásokhoz vezet és hozzájárul a hatékonysághoz.

Az együttműködések ereje

A hatékonyság gyakran az együttműködésekből táplálkozik, és a több funkciót átfogó csapatok az innovatív megoldások táptalajai lehetnek. Ha összefogsz a különböző készségekkel és szemlélettel rendelkező munkatársaiddal, elősegíthetitek a kreatív szinergiát, amely hatékonyabb probléma-megoldáshoz és döntéshozatalhoz vezethet, elkerülve a csoportgondolkodást.

A csoportgondolkodás egy olyan pszichológiai jelenség, amikor az egyének elnyomják önálló gondolataikat a csoport vagy a csoport autoriter vezetőjének általánosan elfogadott véleményével szemben és a konszenzus érdekében. Ennek egyik következménye, hogy a valóságnak csak egyetlen szeletét veszik figyelembe a döntéshozatalnál, ezzel jelentősen torzítva az objektív valóság teljes képét. A csoportgondolkodás súlyos negatív következményekkel járhat. Az egyik legelborzasztóbb példa a csoportgondolkodásra 1941-ben Pearl Harbor megtámadása. Az amerikaiak teljesen felkészületlenek voltak a japánok támadására, mivel egyszerűen nem hitték el a hadiüzenet ellenére sem, hogy a támadás valóban bekövetkezhet. Amikor különböző hátterű személyek, csapatok vagy divíziók dolgoznak együtt, a csoportgondolkodás veszélyes következményei minimalizálhatóak.

Fektess be a folyamatos tanulásba!

Nem lehet eléggé kihangsúlyozni a folyamatos tanulás szerepét, különösen manapság, a hirtelen változó trendek és a globális változások korában A kreativitás és az innovatív megoldások a folyamatos tanulást bátorító környezetben virágoznak. Fektess be pénzt és időt különböző képzési programokba és lehetőségekbe, hogy új készségeket sajátíthass el és naprakész maradj az iparági trendekkel kapcsolatban. Ha tájékozott és jól képzett vagy, akkor alaposabban felkészülsz arra, hogy kreatív megoldásokkal közelítsd meg a kihívásokat, ami végső soron a hatékonyságot növeli.

Fogadd el a kudarcot!

A kreativitás gyakran kockázatvállalással jár, és a kockázattal együtt jár a kudarc és a hibázás lehetősége is. Fejleszd ki magadban azt a gondolkodásmódot, amelyben a kudarcot a sikerhez vezető ugródeszkának tekinted. Aki cselekszik, van, hogy hibázik. A hibákból tanulva a személyek és a szervezetek is fejlődhetnek, tanulhatnak, ami végső soron nagyobb hatékonyságot eredményez a folyamatokban. Gondolj csak Thomas Edisonra, aki a csapatával számtalan lehetséges megoldással próbálkozott, mire feltalálta az elektromos égőt, vagy Elon Muskra, aki szintén számtalanszor kudarcot vallott különböző kezdeményezései során. Mindketten sokat tanultak a hibákból, és azokból tanulva továbbfejlesztették törekvéseiket.

7 agilis módszer, hogy megállíthatatlan legyél 2024-ben

7 agilis módszer, hogy megállíthatatlan legyél 2024-ben

Legyen "kreatív időd”!

Jelölj ki a napirendedben meghatározott időintervallumokat a kreatív gondolkodás számára. Legyen szó az ötleteid összegyűjtéséről vagy személyes projektekről, a kreativitásra kijelölt időszakok létrehozása olyan áttörésekhez vezethet, amelyek pozitívan befolyásolják a hatékonyságodat.

Légy játékos!

Csempészd be a játékosság elemeit a munkakörnyezetedbe is. Vegyél részt olyan tevékenységekben, amelyek örömet okoznak. A játékosság lebontja a mentális korlátokat és felszabadítja a kreativitást. A vidám légkör elősegítheti az együttműködést is, ami hozzájárul a hatékonyabb csapatmunkához. A “gamification” szó jelentése is játékosított tanulást jelent az angol game (játék) és education (oktatás) szavak összevonásával. A gamification módszerei tudományosan bizonyítottak. Gondolj csak a sokak által ismert, népszerű nyelvtanuló alkalmazásra, a Duolingo-ra. Nézz utána, melyek ezek a játékosított módszerek és gondolkodj el azon, hogyan tudsz néhányat beépíteni a munkádba!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Életre kelt az Emily Párizsban a Saint Laurent divatbemutatóján

Életre kelt az Emily Párizsban a Saint Laurent divatbemutatóján

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Tudod, mi az a nászutas betegség? Eláruljuk (x)

Tudod, mi az a nászutas betegség? Eláruljuk (x)

PR

Tényleg felmerülhet a gyanú, hogy megcsal a párod, ha hüvelygombád van? (x)

Tényleg felmerülhet a gyanú, hogy megcsal a párod, ha hüvelygombád van? (x)

PR

Ez a valódi oka a felfázásnak (x)

Ez a valódi oka a felfázásnak (x)

PR

Hihetetlen, de ezért nem kívánt a párom (x)

Hihetetlen, de ezért nem kívánt a párom (x)