Fogyni nem csak fájdalmasan, lemondásokkal lehet - Tomán Szabinával beszélgettünk

Tomán Szabina saját sikerén felbuzdulva döntötte el, hogy a fehérjediéta titkát megosztja a nagyközönséggel is
Tomán Szabina saját sikerén felbuzdulva döntötte el, hogy a fehérjediéta titkát megosztja a nagyközönséggel is
Fotó: GLAMOUR

Dübörög a tavasz, annak minden előnyével és hátrányával: a bikini szezonra készülve mindenki igyekszik a legjobb formájába kerülni. Nem mindegy azonban, hogyan olvadnak le rólunk a téli nassolás alkalmával felszedett kilók: az extrém módszerek helyett érdemes olyan diétára helyezni a hangsúlyt, amely az amúgy is szervezetbe kerülő tápanyagokkal operál. A fehérjediétával kapcsolatos tudnivalókról Tomán Szabinával, a Toman Diet vezérigazgatójával beszélgettünk.

„Hát te, hogy fogytál le? Mesélj, mi a titkod!” – hangzik a gyakran ismételt kérdés, amikor egy rég látott ismerősünk látványos átalakuláson ment át az utóbbi időben. A fogyásra javasolt diétáknak mára se szeri, se száma: a Google keresőbe ütött „diéta” keresőszóra több mint 12 millió oldal ugrik fel, a mintaétrendektől kezdve a könnyű és tartós súlyveszteséget ígérő diétákon át a mostanában gyakran hallott, hangzatos változatokig. (Lásd ketogén- vagy káposztalé diéta.)

A valóság azonban merőben mást mutat, mint a Google-kereső: hiába létezik mára millió, diétás megoldás, azok alkalmazása során (jellemzően) valahol mégis elvérzünk. Tomán Szabina, a Toman Diet tulajdonosa szerint nehezen vagy egyáltalán nem tudjuk mindennapjainkba beilleszteni a javasolt étrendeket, mert vagy nincs időnk, energiánk odafigyelni arra, mit eszünk és mit vásárolunk, vagy nincs meg hozzá a kellő fegyelmezettségünk és kitartásunk. Kivéve, ha emberközeli módon közelítjük meg a fogyást. Ennek pedig egyik legkiválóbb módszere a fehérjediéta.

A mágikus csodaszer: a fehérje

Ahhoz, hogy megértsük a fehérjediéta lényegét, nem árt némi gyorstalpaló a fehérjék szerepéről az étkezésünkben. A fehérje (amelyet a szaknyelvben gyakran proteinként is emlegetnek) a három makrotápanyag egyike a szénhidrátok és zsírok mellett. (Lesarkítva: e három anyagra van szükségünk az életben maradáshoz.) A fehérjék elengedhetetlenek az izmaink felépítéséhez és működéséhez, emellett hozzájárulnak a mozgásszervrendszer egészségéhez, egyúttal fontos szerepet töltenek be az immunrendszer és az agy funkcionalitásában is.

A szénhidrátok ezzel szemben főképp energiát biztosítanak nekünk a mindennapi életben, csakúgy, mint a zsírok, amelyek inkább a nagyobb erő-és energia kifejtések, például sporttevékenységeink során szolgáltatnak nekünk tartós muníciót.

glamour plusz ikon Steiner Kristóf: „Már nem ahhoz mérem magam, hol vagyok ahhoz képest, ahol mások tartanak”

Steiner Kristóf: „Már nem ahhoz mérem magam, hol vagyok ahhoz képest, ahol mások tartanak”

Ami a szükséges mennyiségeket illeti, Szabina szerint fehérjéből 1 grammra, szénhidrátokból pedig 4-6 grammra van szükségünk testsúlykilogrammonként naponta. (Egy 60 kilós nő esetében 240-260 gramm az ideális, de a szakértő szerint a pontos mennyiség a fizikai aktivitástól is függ!) Ezzel szemben a zsírok (ideértve az olajokat is) ajánlott mennyisége egyenlő kell legyen a napi kalóriabevitel harminc százalékával, szem előtt tartva azt, hogy nem mindegy, milyen zsírt fogyasztunk.

Fogyás természetesen: a fehérjediéta

A fehérjediéta meglepően egyszerű gondolaton alapul: az étrendünkben alapvetően is megtalálható tápanyag megemelt mennyisége jelentős segítséget nyújthat nekünk a fogyásban. Maga Szabina is megtapasztalta ezt, amikor a gyermeke születése után felszedett plusz kilók apropóján úgy döntött: elég volt a modellkedés során „megszokott” koplalásból, ideje más megoldás után nézni. Az üzletasszony hosszas kutatás után talált rá a fehérjediétára, amely gyors fogyás mellett fenntartható állapotot ígért. Nem mellesleg még egészségesebbé válhatott általa.

Tomán Szabina a szülés után felszaladt plusz kilóknál döntötte el, hogy elege van az önsanyargató diétákból: más alternatíva után kell nézni
Fotó: GLAMOUR

Szabina szerint a fehérjedús étrend nem csak a súlycsökkenésben játszhat szerepet, hanem segíthet a testzsír csökkentésében és az izomzat erősítésében is. A fehérjék lassan emészthető tápanyagok, amelyek hosszan tartó teltség érzetet biztosítanak, egyúttal felgyorsítják az anyagcserét – magyarázza az üzletasszony.

„Ez azt jelenti, hogy kevésbé érzünk éhségérzetet, és kevesebb kísértést érzünk a nassolásra, ami az egészséges étkezésre való törekvésünket elősegíti. Továbbá, a fehérje a zsír helyett inkább az izomzat építését támogatja. Ezért, ha egy átlagos nő fogyni szeretne, de emellett szeretné megőrizni az izmait, fontos, hogy megfelelő mennyiségű fehérjét vigyen be az étrendjébe. Egy proteinben gazdag étrend tehát több, mint csak egy újszerű diéta: egyaránt segíthet a fogyásban és az izomzat erősítésében is.”

Hatások felsőfokon

Szabina saját fogyása sikerén felbuzdulva döntött úgy, hogy a fehérjediéta titkát szeretné továbbadni azoknak, akik – hozzá hasonlóan – súlyfelesleggel küzdenek, de megunták az önsanyargatást. Így született meg a Toman Diet. „Nálunk, a Toman Diétában nincs szó teljes tápanyagtípus-megvonásról: szénhidrátot és zsírt is bevihetünk (minimális mennyiségben) a megemelt fehérjemennyiség mellett! Fontos, hogy változatos az étrendünk, így a vendégeket nem gyötri éhségérzet, ennél fogva könnyedén tudnak fogyni” – világítja meg a szakember.

glamour plusz ikon „Minden áldott nap, amikor lefekszem hálás vagyok" - interjú Borbély Alexandrával

„Minden áldott nap, amikor lefekszem hálás vagyok" - interjú Borbély Alexandrával

Az üzletasszony szerint minden étrendnél esszenciális, hogy tartalmazza a szervezet számára fontos, valamennyi mikro-és makrotápanyagot, így erre kiemelten ügyeltek termékeik kialakítása során. „Az is fontos szempont volt, hogy a Toman Diet termékek ne tartalmazzanak tartósítószert, mesterséges színezéket és ízfokozókat. Hozzáadott vitaminokkal viszont gazdagítottuk a termékeinket, ezzel is támogatva a szervezetet a fogyásban!” – teszi hozzá a szakember.

A mai világban érdemes lehet az ételérzékenység témáját is beemelni a diétákkal kapcsolatos párbeszédbe. A fehérjediéta kapcsán gyorsan felmerül a kérdés: mi a helyzet azokkal, akik laktóz- vagy tejfehérje érzékenységgel küzdenek? Szabina és csapata erre is gondolt: a Toman Diet ugyanis vegán- és gluténmentes portfólióval is rendelkezik. (A vegán fehérjék például nem tejsavat tartalmaznak, hanem borsó-, rizs-, szója- és sütőtökfehérjét.)

Összességében tehát elmondható, hogy rövid távon ugyan lehet, hogy úgy tűnik, az extrém diétákban rejlik a fogyás kulcsa, ám ha hosszú és (főképp) egészséges életre vágyunk, érdemes kétszer is meggondolnunk, mit várunk el a testünktől és főleg mennyi idő alatt. Ilyenkor (ahogy mindig) helyezzük inkább az olyan módszerekre a hangsúlyt, mint például a fehérjediéta, amely az „egyszerű de nagyszerű” elvvel operál. Higgyük el: a testünk és lelkünk is meghálálja, ha tisztelettel és nem sanyargatással érjük el a vágyott célt.