A természetes cukortól még senki nem hízott el - Fogadd meg a dietetikus tanácsait

2025. július 30.
Az egészséges táplálkozás kulcsa az egyensúly és a tudatosság, miközben élvezzük az ételeket bűntudat nélkül.
Az egészséges táplálkozás kulcsa az egyensúly és a tudatosság, miközben élvezzük az ételeket bűntudat nélkül.
Fotó: Polina Tankilevitch/Pexels

„Frissít, tisztít, feltölt” – hirdetik a nyári gyümölcsdiéták, miközben talán észre sem vesszük, hogy újra csak kontrollt gyakorlunk a testünk felett. Mert miért is lenne bűn megenni három barackot egymás után? És tényleg kell-e minden nyáron újraindítani magunkat egy szelet dinnye és egy palack citromos víz között egyensúlyozva? A gyümölcs egészséges, de nem mindenható – főleg nem akkor, ha közben az önszeretetet diétatáblázatokban mérjük. A kérdés az: egészséget keresünk, vagy csak újabb szabályokat magunk köré? Kovács Viktória dietetikussal beszélgettünk.

A nyár a gyümölcsdiéták szezonja, de hol húzódik a vékony határ a „friss egészség” és a megszállott kontroll között? Vajon tényleg tisztítunk, vagy csak egy újabb, jól csomagolt önsanyargatásba lépünk bele?

Laposabb has, könnyedebb közérzet, több energia – valahogy ez az, amit mindannyian keresünk, amikor beköszönt a kánikula. És mi lehetne természetesebb út ehhez, mint a gyümölcs? Színes, friss, tele van vízzel, vitaminnal, rosttal – és még csak nem is édesség, de édes. Az álomdiéta, nem? Vagy mégsem.

glamour plusz ikon Mégis ki az a Chappell Roan, akit nem érdemes kihagyni a Szigeten?

Mégis ki az a Chappell Roan, akit nem érdemes kihagyni a Szigeten?

Egyre több szakember figyelmeztet: nem biztos, hogy hosszú távon jót teszünk magunknak, ha csak gyümölcsökre alapozzuk az étrendünket – még akkor sem, ha ezt egyébként „tisztítókúrának” nevezzük. A gyümölcsök magas cukortartalma ugyanis könnyen megboríthatja a vércukorszintünket, ami fáradtsághoz, ingerültséghez vezethet. Emellett a szervezetünknek szüksége van változatos tápanyagokra – fehérjére, egészséges zsírokra, ásványi anyagokra –, amelyeket önmagukban a gyümölcsök nem tudnak biztosítani.

A gyümölcs nem rossz – csak nem minden

Egy-egy gyümölcsnap jól jöhet, különösen, ha az előző napokban kicsit túllőttünk a célon. Az viszont már kevésbé egészséges, ha napokig kizárólag dinnyét vagy barackot majszolunk. Kovács Viktória szerint ilyenkor ugyan sok vitaminhoz és rosthoz jutunk, de legalább ennyi fontos tápanyag fog hiányozni: például a fehérje, ami kulcsszerepet játszik a gondolkodástól az immunrendszerig szinte mindenben. És a zsírról se feledkezzünk meg, ami a szervezetünk alapvető energiaforrása.

A gyümölcsdiéta valójában nem a természet színes ajándéka – inkább egy túlságosan leegyszerűsített válasz egy sokkal komplexebb problémára: arra, hogyan egészségesen egyensúlyozzunk evés és önkontroll között. „Egynapos gyümölcsdiétát javaslok 4–5 étkezéssel, sok folyadékkal abban az esetben, ha napokon át degeszre ettük magunkat egy ünnep vagy nyaralás alkalmával, és úgy érezzük, megteltünk” – mondja a szakember. Hozzáteszi: ideális esetben ez egy nyugis napra esik, amikor tudunk sétálni egy nagyot, és sokat inni – nem rohanás és munkameetingek között történik.

glamour plusz ikon Egy nyár Párizsban: vidéki lány a nagyváros kaotikus forgatagában

Egy nyár Párizsban: vidéki lány a nagyváros kaotikus forgatagában

És hogy mi a helyzet a cukortartalommal? Nos, sokan teljesen indokolatlanul félnek tőle. A dietetikus szerint természetes cukortól még senki nem hízott el – a probléma ott kezdődik, ha minden mást kiiktatunk, csak ezt fogyasztjuk.

Méregteleníteni? Oké, de mivel?

A léböjt- és méregtelenítőkúrák minden nyáron újra és újra felbukkannak, akár egy megunhatatlan divathullám. Elméletben vonzónak tűnnek, ám a gyakorlatban már jóval árnyaltabb a kép. Szakértők szerint ezek a kúrák abból a tévhitből indulnak ki, hogy a testünk „szennyezett”, és belsőleg „tisztításra” szorul. Pedig a test nem egy nyári kert, amit időről időre teljesen fel kellene ásnunk és újraültetnünk.

Májunk, veséink és bélrendszerünk éppen arra hivatott, hogy folyamatosan gondozza és tisztán tartsa magát – méghozzá mindenféle zöld turmix vagy citromos víz nélkül is. Így a „méregtelenítés” inkább jól hangzó marketingfogás, semmint valódi, biológiai szükséglet.

Miért érzünk bűntudatot, ha „túl sok” barackot ettünk?

Igen, a gyümölcs egészséges. És mégis, ha a harmadik nektarin után elbizonytalanodunk, hogy „most már talán túlzásba estünk”, az nem egyedi eset. A bűntudat evés után gyakran nem abból fakad, amit megeszünk – hanem abból, ahogyan gondolkodunk róla. „Az evés körüli bűntudat egy nagyon összetett, pszichológiai okozatú érzés. Gyümölcsdiéták esetén a bűntudat abból is fakadhat, hogy »szabad« enni – sokat, édeset, finomat –, és ez zavarba ejtő. Mert megszoktuk, hogy amit finom, azt korlátozni kellene” – magyarázza Kovács Viktória.

Ráadásul a nyár önmagában is nyomást gyakorol ránk: meztelenebb testek, strandfotók, rövidebb ruhák. És ahogy a „szépség” és a „siker” újra és újra új elvárásokat állít elénk, könnyen válik az evés is egy újabb megfelelési játszmává. A dietetikus szerint azonban a legkeményebb ítélet gyakran nem kívülről jön. Ő úgy fogalmaz:

A nyomást igazából nem a társadalom teszi ránk, hanem az a Nő, aki a tükörben vár.

Az egészség nem egyenlő a kontrollmániával

A clean eating, a böjt, az intuitív táplálkozás – mind remek eszköz lehet, ha nem célként, hanem eszközként használjuk őket. A határ az egészséges életmód és az evészavar között nem is olyan elvont, mint sokan hiszik: pontosan ott húzódik, ahol az étkezés elkezdi kiszorítani az élet más területeit.

glamour plusz ikon Anyák, lányok, tükrök – Így öröklődik a testképzavar generációról generációra

Anyák, lányok, tükrök – Így öröklődik a testképzavar generációról generációra

Ha már stresszelünk azon, hogy mit fogunk enni egy baráti vacsorán, vagy inkább lemondjuk, nehogy „kiborítsuk” a napi étrendünket, akkor lehet, hogy érdemes megállni egy pillanatra. A dietetikus szerint nem az fogja tönkretenni az egészségünket, ha egyszer elmegyünk hamburgerezni, vagy eszünk egy szelet süteményt. A kulcs a tudatosság: hogy ismerjük a testünk jelzéseit, tudjuk, mi a célunk – és tudjuk, mikor kell engedni.

A testünk is nyaralni akar

A nyár nem egy diétás túlélőtábor. Inkább arról kellene szólnia, hogy jól érezzük magunkat a testünkben – a forróságban, a vízparton, a piknikekben. A friss gyümölcsöt nem számolgatni kell, hanem élvezni. Ne zárjuk kalóriatáblázatok közé a szabadnapjainkat, és ne egy újabb diétában keressük az önszeretetet. Adjunk magunknak engedélyt a könnyedségre – és ne csak az ételekben, hanem a gondolkodásban is.

Tehát, bár a gyümölcsök remek kiegészítői egy kiegyensúlyozott étrendnek, önmagukban nem jelentik a hosszú távú egészség kulcsát. Fontos tehát, hogy megőrizzük a mértékletességet, és hallgassunk a testünk jelzéseire, mert a valódi egészség nem a megszállott kontroll, hanem az összhang és a tudatosság eredménye.