Ha ez a 10 tünet igaz rád, azonnal fordulj orvoshoz, mert gyomorrák állhat a háttérben

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Manapság sem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy ha bármilyen okból nem érezzük magunkat jól a bőrünkben, furcsa fizikai tüneteink vannak, akkor feltétlenül forduljunk orvoshoz. Hiszen akár kisebb, akár nagyobb probléma áll a panaszaink mögött, minél előbb kiderül, miről van szó pontosan, annál nagyobb a gyógyulásra. Igaz ez még az olyan súlyos betegségek esetén is, mint a gyomorrák.

A gyomorrák jelenlétét számos tünet jelezheti a testedben
A gyomorrák jelenlétét számos tünet jelezheti a testedben
Fotó: Polina Zimmerman/Pexels

A gyomorrák az egyik leggyakoribb rákos megbetegedés világszerte. A gyomor bármely részén kialakulhat, a rákos sejtek pedig kontrollálhatatlanul növekedhetnek a gyomorban. Különösen rémisztő, hogy kezelés nélkül daganatot képezhet, amely átterjedhet a közeli szervekre, például a májra és a hasnyálmirigyre is. Már csak ezért is rettentően fontos, hogy ha bármilyen esetleg rá utaló tünetet észlelsz, azonnal fordulj orvoshoz!

Mi áll a gyomorrák hátterében?

A gyomorrák akkor alakul ki, ha genetikai mutáció, elváltozás következik be a gyomorsejtek DNS-énen. A DNS az a kód, amely „megmondja” a sejteknek, hogy mikor kell növekedniük, és mikor kell meghalniuk. A mutáció következtében a sejtek gyorsan növekednek, és ahelyett, hogy elhalnának, daganatot képezhetnek. Ha pedig a rákos sejtek megelőzik az egészséges sejteket, át is terjedhetnek a test más részeire, áttétet képezhetek.

Hogy mi okozza a mutációt, a kutatók mind a mai napig nem jöttek rá, azonban megállapítottak jó néhány tényezőt, amelyek növelhetik a gyomorrák kialakulásának a valószínűségét. Ilyen a zsíros, sós, füstölt vagy pácolt ételekben gazdag étrend, a gyümölcsökben és zöldségekben szegény diéta, a dohányzás, a túl sok alkoholfogyasztás, az elhízás és az is, ha a családi kórelőzményben szerepel a gyomorrák.

Számos tünet utalhat rá

Rengeteg olyan panasz jelentkezhet nálunk életünk során, amely számos betegségre utalhat, így a legfontosabb, hogy ne gondoljunk egyből a legrosszabb opciókra. Mégis borzasztóan fontos, hogy ha úgy érezzük, valami nincs rendben velünk, bármilyen furcsa, bosszantó, vagy akár jelentéktelennek is gondolható panaszunk van, akkor minél előbb forduljunk orvoshoz, és vizsgáltassuk ki magunkat alaposan.

glamour plusz ikon Magyar orvos hozhat áttörést a rák gyógyításában - Dr. Bánhegyi Róbert Jánossal beszélgettünk

Magyar orvos hozhat áttörést a rák gyógyításában - Dr. Bánhegyi Róbert Jánossal beszélgettünk

A gyomorráknak is vannak enyhébb, illetve súlyosabb tünetei, de bármelyiket is tapasztalod, fontos, hogy azonnal fordulj szakemberhez. Sok esetben különféle autoimmun betegségek, ételérzékenységek is állhatnak a kellemetlenségek hátterében, de egy biztos: bármi is legyen a panaszok forrása, jobb, ha minél előbb kiderül, hiszen egészen addig, amíg ez nem történik meg, egyre csak romolhat az egészségi állapotod.

Gyomorrák esetén legtöbbször az alábbi tünetek jelentkeznek:

  1. fájdalmas vagy égő érzés a gyomornál
  2. gyomorégés vagy emésztési zavar
  3. kellemetlen teltségérzet kis mennyiségű étel elfogyasztása után is
  4. hányinger és/vagy hányás
  5. étvágytalanság és/vagy fogyás
  6. a has duzzanata
  7. megmagyarázhatatlan fáradtság vagy gyengeség
  8. vér a hányásban
  9. fekete színű széklet
  10. véres széklet

A szűrővizsgálatok is borzasztóan fontosak

Még ha nem is tapasztalsz semmilyen tünetet, egészséges életmódot folytatsz, és úgy érzed, energikus vagy, egy dolgot akkor is mindenképpen tegyél meg: rendszeresen vegyél részt szűrővizsgálatokon, és nemcsak a gyomorrák, hanem minden más betegség megelőzése vagy mielőbbi felismerése érdekében. Már csak azért is, mert rengeteg olyan betegség létezik, amely nem jár egyből könnyen érzékelhető vagy komolynak tűnő tünetekkel, közben viszont egyre csak rombolják az egészségedet.

De előfordulhat az is, hogy kiderül egy olyan probléma, ami könnyen és gyorsan kezelhető vagy szinten tartható, ellenben ha nincs is róla tudomásod, akkor különféle súlyos megbetegedésekhez, például gyomorrákhoz is vezethet. Az egészségednél nagyobb kincs nincs, így tényleg nap mint nap próbáld meg a lehető legtöbbet megtenni azért, hogy minél tovább meg tudd őrizni!

Forrás: cancer.org.au, mayoclinic.org, my.clevelandclinic.org

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

A ruhadarab, ami a legerősebben szennyezi a környezetet mégis mindenki gardróbjában ott lapul

glamour plusz ikon A ruhadarab, ami a legerősebben szennyezi a környezetet mégis mindenki gardróbjában ott lapul

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Most megmutatjuk, mi az a program, ami nélkül nincs „Girls' night” - Íme! (x)

Most megmutatjuk, mi az a program, ami nélkül nincs „Girls' night” - Íme! (x)

Te is irodai munkát végzel? - Így válassz okosan szemüveget (x)

Te is irodai munkát végzel? - Így válassz okosan szemüveget (x)

Baki a csajos nyaraláson: rossz ötlet volt az intimmosakodó (x)

Baki a csajos nyaraláson: rossz ötlet volt az intimmosakodó (x)

Nem tudod, hogyan pakolj be mindent a bőröndbe? - Ezzel a 3 lépéssel biztosan semmi nem marad otthon! (x)

Nem tudod, hogyan pakolj be mindent a bőröndbe? - Ezzel a 3 lépéssel biztosan semmi nem marad otthon! (x)