Ha így iszod a kávét, a zsírégetés is sokkal könnyebb lesz!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Talán már te is hallottad azt a felvetést, hogy ha fogyni szeretnél, akkor bizony kávét is érdemes innod. Világszerte rengeteg ember tesz így, és tagadhatatlan, hogy a koffein, ami miatt sokan egyébként is fogyasztjuk, elképesztően sok fogyókúrás termékben megtalálható. De vajon miért? Valóban könnyebb lehet a zsírégetés csupán azáltal, ha megiszol egy csésze kávét?

Ha így iszod a kávét, a zsírégetés is sokkal könnyebb lesz!
Fotó: alvarez / Getty Images

Egészen elképesztő, de manapság sokmillió csésze kávét isznak meg az emberek világszerte. Így a kávé mostanra gyakorlatilag a világ második legnépszerűbb itala lett a víz után. Ebben rengeteg tényező közrejátszik, mind közül is az egyik legerősebb pedig a már említett koffein, amelynek bizony tényleg lehet szerepe abban, hogy könnyebben égessünk el zsírt, de a tartós fogyáshoz vezető út azért nem ilyen egyszerű.

HIRDETÉS

Sokat számíthat, mivel iszod

Bár sokan mondják, hogy nem kell foglalkozni a kalóriák számolgatásával ahhoz, hogy lefogyjunk, azt mindenképp érdemes szem előtt tartani, hogy a kalóriáknak kikerülhetetlenül szerepe van a fogyási céljaink elérésében. Ugyanis még ha nem is foglalkozunk azzal, mennyi kalóriát viszünk be, fogyni akkor fogunk tudni, ha több kalóriát égetünk el, mint amennyit beviszünk.

A kávé feketén olyan szempontból máris nagyszerű választás, hogy mindössze néhány kalóriát tartalmaz csészénként, és bár sokan megfeledkezünk róla, önmagában is lehet igazán ízletes. Így egy jó minőségű kávénál nem feltétlenül kell abban gondolkodnunk, hogy miután kitöltjük, felöntjük tejjel és rakunk bele cukrot. Ha pedig egyikkel sem számolunk, az máris akár mínusz 60 kalóriát is jelenthet, ami napi három csésze kávé mellett már 180-nal kevesebb kalória lehet.

A koffein többféleképpen is segíthet

Ami a koffeint illeti: egy, a Food & Function című folyóiratban közzétett tanulmány szerint képes fokozni a termogenezist, vagyis azon folyamatok sorát, amely fenntartja a testünk hőmérsékletét. Ez azért is fontos, mert minél több hőt termel a szervezetünk, annál több kalóriát égetünk el, és annál közelebb kerülhetünk a fogyási céljainkhoz. De ott van az a tény is, hogy a koffein nagy energialöketet ad, ami arra készteti a szervezetet, hogy több zsírt égessen el.

Isteni kávé készül ezzel a furcsa hozzávalóval

Isteni kávé készül ezzel a furcsa hozzávalóval

Egy, a Journal of the International Society of Sports Nutritionben megjelent tanulmány pedig azt hangsúlyozza, hogy a lehető leghatékonyabb zsírégetés érdekében 30 perccel edzés előtt érdemes meginnunk egy nagy csésze kávét. Ezen vizsgálat szerint még jobb, ha egy aerob edzésről van szó, amit késő délutánra, 16 óra utánra időzítünk. Utóbbit egyébként jó néhány másik tanulmány is megerősíti, vagyis hogy egy délutáni edzéssel jó eséllyel több zsírt égethetünk el, mint egy reggelivel.

Az anyagcserére és az éhségérzetre is hat

A kávé koffeintartalmának előnyei közé sorolhatjuk még azt is, hogy felpörgeti az anyagcserét, méghozzá a kutatások szerint több, mint 10%-kal is fokozhatja. Ez a zsírégetést is megkönnyíti. A kávéban található klorogénsav pedig híres arról, hogy elnyomja az étvágyat, így segíthet abban is, hogy elkerüljük a túlevést. Ami ebben az esetben még fontos: minél világosabb a kávé pörkölési profilja, annál több klorogénsavat tartalmaz, tehát annál jobban elnyomja az étvágyat.

Ne csak a kávé számítson

Ha a kávét önmagában, feketén iszod, vagy maximum egy kis tejjel, növényi itallal vagy mondjuk némi fahéjjal ízesíted, akkor egy abszolút alacsony kalóriatartalmú italnak számít, amely a zsírégetést, ezáltal pedig a fogyást is megkönnyíti. Fontos azonban, hogy tényleg ne csak a kávéra támaszkodj, ha fogyni szeretnél. Eleve jobb cél, ha egy egészségesebb, kiegyensúlyozottabb életmódra törekszel, amelynek a velejárója aztán a fogyás is lehet.

Ennek érdekében nap mint nap próbálj meg figyelni arra, hogy jó minőségű, minél kevésbé feldolgozott, és amikor csak lehet, friss élelmiszerek kerüljenek a tányérodra, ne feledkezz meg az elegendő folyadékbevitelről, a rendszeres testmozgásról, de kulcsfontosságú az is, hogy eleget és jól aludj. Ha mindezekre a dolgokra fokozatosan jobban tudsz ügyelni, ráadásként pedig kávézol is, akkor onnantól már a fogyási céljaid elérése is könnyebb lesz.

Forrás: bbc.co.uk, wearelittles.com, fastcompany.com

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Keira Knightley álomszép meztelenruhája maga a megtestesült elegancia

Keira Knightley álomszép meztelenruhája maga a megtestesült elegancia

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

A nyári bőrápolás 5 leggyakoribb tévhite, amiket sose kövess el (x)

A nyári bőrápolás 5 leggyakoribb tévhite, amiket sose kövess el (x)

Töredezett a hajad? Ez a hajápoló csodákra képes (x)

Töredezett a hajad? Ez a hajápoló csodákra képes (x)

Eleged van a sötét karikákból? Elképesztő, mit tud ez a korrektor (x)

Eleged van a sötét karikákból? Elképesztő, mit tud ez a korrektor (x)

Így válaszd ki a tökéletes randi helyszínt – szuper ötletekkel jövünk (x)

Így válaszd ki a tökéletes randi helyszínt – szuper ötletekkel jövünk (x)