A világ leghosszabb életű emberei ezekből az ételekből esznek sokat

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Gyakran hallhatjuk, hogy az étrendünknek óriási szerepe van abban, mennyire vagyunk egészségesek, vagy érezzük jól magunkat a bőrünkben. Erre rengeteg tudományos bizonyíték is van, de aligha lehet meggyőzőbb bizonyíték annál, mint annak a szemügyre vétele, hogyan táplálkoznak a világ leghosszabb életű emberei, akik közül sokan 100 évnél is tovább élnek.

Nem véletlen, hogy a hüvelyesek olyan egészségesek
Nem véletlen, hogy a hüvelyesek olyan egészségesek
Fotó: Getty Images /Westend61

Vannak a világon úgynevezett kék zónák - egész pontosan öt: Szardínia, a japán Okinawa, a görög Ikaria szigete, a Costa Rica-i Nicoya és a kaliforniai Loma Linda -, amelyek Dan Buettner író kutatásai alapján arról lettek híresek, hogy a világ leghosszabb életű emberei élnek a területükön. A szép életkorukban pedig minden jel arra mutat, hogy az étrendjüknek is nagy szerepe van.

Rendkívül tudatosan táplálkoznak

A kék zónák lakóinak életmódjában rengeteg hasonlóságot fedezhetünk fel, élükön a tudatos táplálkozással. Általánosságban elmondható, hogy nagyrészt növényi alapú étrendet követnek, és elsősorban különféle szezonális friss zöldséget, gyümölcsöket, valamint teljes kiőrlésű gabonákat fogyasztanak. Ha pedig állati eredetű élelmiszereket fogyasztanak, legyen az hús, hal, tojás vagy tejtermék, azok inkább az ételek ízesítésére szolgálnak, és nem rájuk kerül a hangsúly, vagy pedig ünnepi ételként kerülnek a tányérra.

Figyelnek arra, hogy nagyrészt vizet igyanak, de a többségük teát és kávét, mértékkel, alkalmanként pedig bort is iszik. Általában véve nagy hangsúlyt fektetnek a teljes értékű élelmiszerekre, amelyeket nyersen és főzve is előszeretettel fogyasztanak, a különféle előre csomagolt és feldolgozott élelmiszert, illetve a hagyományos cukrot pedig többségében igyekeznek kerülni. Na de hogy melyek konkrétan azok az élelmiszerek, amelyekből határozottan sokat esznek?

Nagy hangsúly kerül a babra

Az öt kék zóna közül háromban, nevezetesen Ikariában, Okinawában és Nicoyában a bab az étkezések alapvető részét képezi. Ez már csak azért is figyelemre méltó, mert a babnak gyakorlatilag minden fajtája kiváló fehérje-, rost- és szénhidrátforrás. Az Ikariában őshonos fekete szemű bab pedig híres arról is, hogy segíthet megelőzni a rákos megbetegedéseket, a szívbetegséget és a 2-es típusú cukorbetegséget is.

Nem eszel elég egészséges proteint, és eddig nem is tudtál róla

Nem eszel elég egészséges proteint, és eddig nem is tudtál róla

Ha mindezen pozitívumait te is élvezni szeretnéd, akkor a kék zóna diéta szerint naponta fél csésze babot érdemes enned, te természetesen mindig érdemes figyelembe venned azt is, hogy a te szervezetednek kifejezetten mire van szüksége. Ha úgy döntesz, hogy különféle babos ételeknek is helyet adsz az étrendedben, akkor jó választás lehet például egy zöldségekkel teli bableves, a babfőzelék, a babkrém vagy egy poké bowl.

Népszerűek a diófélék

A kék zónák lakói - különösen a Szardínián, Nicoyán és Ikaria szigetén élők - rendszeresen, akár napi 1-2 kis marokkal is esznek dióféléket. Az egyes fajták pozitívumai némileg eltérhetnek, de mértékkel gyakorlatilag bármelyiknek nap mint nap helyet adhatunk az étrendünkben, ugyanis amellett, hogy egészséges zsírforrások, sok más tápanyagot is tartalmaznak. A mandulásban és a földimogyoróban például fehérje, E-vitamin, magnézium és folsav is található.

Szeretik a változatos salátákat

A kék zónák lakói rendszeresen fogyasztanak zöld leveles zöldségeket, gyakran frissen, salátaként. Bár elsőre ránézésre a mindennapi salátafogyasztás talán egyhangúnak tűnik, de valójában annyiféle verziót készíthetünk belőlük, hogy aligha valószínű, hogy ne találnánk magunknak néhány kedvencet. Kedvelt verziók például a roppanós dióval, reszelt sárgarépával, spenóttal, főtt babbal, lencsével, céklával vagy ropogós tofuval készült opciók, amelyek aztán hosszú órákra jóllakottságérzetet adhatnak.

Nemcsak az étrend számít

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a kék zónák lakói nemcsak az étrendjükre figyelnek oda, hanem sok más tekintetben is tesznek a hosszú életért. Egyrészt minden nap igyekeznek aktívak lenni - például úgy, hogy kertészkednek és sokat sétálnak -, fontosak számukra a jó emberi kapcsolatok, a céltudatosság és a stresszoldás előtérbe helyezése is. Ha mindezekre a dolgokra te is figyelsz, annyi biztos, hogy ártani nem fogsz magadnak, nagy valószínűséggel pedig rengeteg előnyre is szert tehetsz.

Forrás: delishknowledge.com, batonrougeclinic.com, sanitarium.com

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Gólyahír, babát vár a gyönyörű magyar modell: Axente Vanessa mesés fotóval jelentette be a baba érkezését

Gólyahír, babát vár a gyönyörű magyar modell: Axente Vanessa mesés fotóval jelentette be a baba érkezését

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője