Hatszorosára növelheted a rák kialakulásának kockázatát, ha így iszod a kávédat

2025. augusztus 24.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Szereted a kávédat forrón, gőzölgősen kortyolni? Akkor sajnos rossz hírünk van: egy friss brit kutatás szerint lehet, hogy ez a szokás egészségügyi kockázatot rejt. Vagyis nemcsak az számíthat, mit iszunk, hanem az is, hogyan. Ha rendszeresen nagyon forrón fogyasztjuk a kávét vagy a teát, az komoly kockázatot jelenthet az egészségünkre nézve.

A túl sok kávé árthat egészségünknek
A túl sok kávé árthat egészségünknek
Fotó: Shutterstock
  • Egy brit kutatás kimutatta, hogy a nagyon forró italok fogyasztása növelheti a nyelőcsőrák kockázatát.

Az Express nemrég arról számolt be, hogy a több mint 450 ezer brit résztvevő adatait vizsgáló tanulmány szerint azok, akik napi nyolc vagy több csésze nagyon forró kávét vagy teát isznak meg, akár hatszor nagyobb eséllyel is szembesülhetnek egy komoly daganatos betegséggel – a nyelőcső laphámrákjával –, mint azok, akik inkább langyosan vagy melegen isszák az italaikat.

Sokat számít, mennyi forró italt iszol

A már említett kutatás többek közt rávilágított arra, hogy nemcsak az ital hőmérséklete, hanem a fogyasztás gyakorisága is komolyan befolyásolhatja a nyelőcső laphámrák (ESCC) kialakulásának esélyét.

Már napi négy csésze nagyon forró ital is több mint kétszeresére növeli a kockázatot. Napi hat-nyolc csésze esetén ez a szám már 4,75-szörös, míg nyolc vagy több csésze esetén nagyjából hatszorosára nő a daganatos megbetegedés kialakulásának esélye azokhoz képest, akik melegen vagy langyosan fogyasztják az italaikat.

A kutatásban résztvevőket arra is megkérték, értékeljék, milyen hőmérsékleten szeretik a teát vagy a kávét. A válaszadók 17%-a jelölte be a „nagyon forró” opciót, míg 66,5% „forrón”, 15,3% pedig „melegen” szereti az italát. A tudósok szerint a „nagyon forró” az esetek többségében 65°C fölötti hőmérsékletet jelent, ami már bőven elég ahhoz, hogy rendszeres fogyasztás esetén sejtszintű károsodást okozzon a nyelőcső érzékeny nyálkahártyáján.

Jó, ha tudod: létfontosságú szervet tehet tönkre egy életre, ha rendszeresen éjfél után fekszel le aludni

Jó, ha tudod: létfontosságú szervet tehet tönkre egy életre, ha rendszeresen éjfél után fekszel le aludni

Ezért olyan veszélyesek

A szakértők ugyan még nem tudják teljes bizonyossággal, mi áll a forró italok és a nyelőcsőrák közötti kapcsolat hátterében, de egyre több kutatás mutat rá arra, hogy a hő önmagában is károsító tényező lehet. Egy, a British Journal of Cancer folyóiratban publikált tanulmány szerzői így fogalmaztak:

„Megállapítottuk, hogy az Egyesült Királyságban azoknál a tea- és kávéfogyasztóknál, akik az italaikat forrón vagy nagyon forrón kedvelték, magasabb volt az ESCC előfordulási aránya azokhoz képest, akik nem fogyasztottak meleg italokat vagy inkább langyosan itták őket.”

Bár a pontos biológiai mechanizmus még nem ismert, a kutatók szerint valószínű, hogy „a nagyon forró italok rendszeres fogyasztása sejtsérüléseket okoz, amelyek hozzájárulhatnak a nyelőcsőrák kialakulásához.”

Ez a sejtsérülés folyamatos irritációhoz, gyulladáshoz, majd idővel rákos elváltozások kialakulásához vezethet. Ezt a feltételezést egy állatkísérlet is alátámasztja, amely megállapította, hogy a 70°C-os víz elfogyasztása tumorösztönző hatást fejtett ki patkányok nyelőcsövében.

Jobb, ha elővigyázatosak vagyunk

Ezek a kutatási eredmények egybecsengenek egy 2019-es iráni tanulmánnyal, amelyben szintén azt figyelték meg, hogy a 60°C-os vagy annál forróbb teát rendszeresen fogyasztók körében nőtt a nyelőcsőrák előfordulása. Az ottani kutatás különösen releváns, hiszen Iránban hagyományosan forrón isszák a teát – ahogy sokan Európában is, különösen a hidegebb hónapokban.

A Cancer Research UK elemzése szerint a legtöbb ember szerencsére általában nem ilyen forrón issza az italát – hacsak nem szándékosan fogyasztja közvetlenül forrázás után. A szervezet szakértői megnyugtatóan hozzáteszik: „Ha néhány percig hagyod hűlni a teádat ivás előtt, akár a főzés közben, vagy hideg tejet adsz hozzá, valószínűleg nem növeled a nyelőcsőrák kockázatát.” Mindent összevetve tehát, ahogy a legtöbb dolognál, itt is az arany középút lehet a megoldás: élvezd a kedvenc italaidat, de előbb hagyd őket egy kicsit hűlni!

Glamour Napok Banner
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Vilmos herceg új portréján furcsa dolgot szúrtak ki a kommentelők, eddig ez senkinek nem tűnt fel

Vilmos herceg új portréján furcsa dolgot szúrtak ki a kommentelők, eddig ez senkinek nem tűnt fel

Így segíts egyetlen díszgömbbel másokon idén karácsonykor (x)

Így segíts egyetlen díszgömbbel másokon idén karácsonykor (x)

Nincs ajándékötleted? Így lesz a bizonytalanságból tökéletes karácsonyi meglepetés (x)

Nincs ajándékötleted? Így lesz a bizonytalanságból tökéletes karácsonyi meglepetés (x)

Nyerj az osztályodnak profi sminket a szalagavatótokra! (x)

Nyerj az osztályodnak profi sminket a szalagavatótokra! (x)

Ezekkel pillanatok alatt elérhető a 'flash effect' bőrápolási trend (x)

Ezekkel pillanatok alatt elérhető a 'flash effect' bőrápolási trend (x)