Ezeket az ételeket hagyd ki étrendedből, ha 100 évig akarsz élni
A hosszú élet kulcsa nagyrészt az életmódunkban rejlik. Egyáltalán nem mindegy például, mozgunk-e vagy alszunk-e eleget, és persze az is rengeteget számít, mit fogyasztunk nap mint nap. Egy megfelelően összeállított étrenddel nagyon sokat tehetünk egészségünkért.
Ezeket láttad már?
- Az életmód és az étrend alapvetően befolyásolhatja a hosszú élet esélyét.
Bizonyos ételek gyakori fogyasztásával egészségünket és ezáltal a hosszú élet lehetőségét is szabotáljuk. A tápanyagszegény, feldolgozott élelmiszerekben, finomított olajokban, cukrokban gazdag étrend jelentős károkat tehet a szervezetünkben. Nézzük, mi az, amit mindenképp ki kellene iktatnunk mindennapjainkból!
Nem kell mindent megvonnunk magunktól
„Egy jól összeállított étrend nem diéta, nem korlátozás és nem egy „mindent megvonsz magadtól” életforma. Inkább úgy jellemezném, hogy a megfelelő táplálkozással egy nagyon komplex, finoman behangolt rendszer és számos folyamat összehangolt működését segíted, aminek eredményeként nemcsak fiatalon, hanem idősebb korban is energikus, aktív, erős és egészséges vagy" - magyarázza a GLAMOUR-nak Király Éva dietetikus.
Mint mondja, a jól összeállított étrend viszonylag mérsékelt kalóriabevitel mellett maximális tápanyaggal látja el a szervezetet. „Tele van vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket tartalmazó alapanyagokkal, antioxidáns színanyagokat és rostokat tartalmazó növényekkel, zöldségekkel, gyümölcsökkel, komplex szénhidrátokkal, lassú felszívódású, teljes értékű gabonákkal, omega 3-at tartalmazó halakkal, élettanilag kedvező hatású zsírokkal. Egy ilyen étrend nem csak táplál, hanem megelőzi a gyulladásos folyamatokat, védi a bélrendszert, javítja az alvás minőségét, rengeteg energiát, és kiegyensúlyozott érzelmi-mentális stabilitást biztosít."
Egy rosszul összeállított étrenddel viszont ennek az ellenkezőjét érhetjük el. Dolgunkat olykor az élelmiszeripar sem könnyíti meg, a boltok kínálatában sok olyan élelmiszer van, amit egyáltalán nem kellene fogyasztanunk vagy csak nagyon-nagyon ritkán. Nézzük, melyek azok, amelyeket a szakértő tiltólistára tenne!
10 élelmiszer, aminek mindig a konyhádban kell lennie, ha lapos hasra vágysz
Ultra-feldolgozott élelmiszerek
Péksütemények, cukrozott gabonapelyhek, chipsek, ízesített joghurtok, csomagolt snackek: ezek gyorsítják az öregedési folyamatokat, üres kalóriákat tartalmaznak, gyulladáskeltőek és nagyon kedvezőtlen hatással vannak a cukorháztartásra.
Ipari zsiradékok, finomított olajok
Az édesipari termékekben, sós nasikban, konzervekben, és a legtöbb feldolgozott élelmiszeripari termékben lévő, elsősorban növényi zsiradékok tartoznak ide, amelyeknek nagy szerepük van a gyulladásos folyamatok kialakulásában. Eltolják az ideális omega 3- omega-6 zsírsav arányt, rontják a sejtek állapotát és oxidációs folyamatokat generálnak.
Ipari húskészítmények és felvágottak
Nitritek, szulfitok, egyéb adalékanyagok szintén gyulladáskeltő hatásúak, nagy mennyiségű, rendszeres fogyasztásuk pedig karcinogén hatású is lehet.
Finomított kristálycukor
„Itt elsősorban a mennyiséggel van a gond, egyszerűen rengeteget fogyasztunk belőle, észrevétlenül is. Bőven elegendő lenne a szervezetünk számára a gyümölcsök fogyasztásából származó, természetes cukor. Nagyon rászoktattuk magunkat a cukor fogyasztására." - mondja a szakértő.
Mesterséges édesítők egy része
Kedvezőtlen hatásuk van a bélflórára és annak ellenére, hogy nincs szénhidrát-tartalmuk, inzulinválaszt generálnak.