Ezért élnek olyan sokáig a japánok - Szokások, melyeket te is könnyen elsajátíthatsz

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Te is törekszel az egészséges életmódra, vagy legalábbis arra, hogy minél több káros szokástól maradj távol, de még többet szeretnél tenni azért, hogy tovább élj? Nos, ehhez az egyik legnagyobb segítség az lehet, ha azokról veszel példát, akik híresen hosszú ideig élnek: a japánokról. Bár a második világháborút követően Japánban kiemelkedő volt a korai halálozási arány, az évtizedek múltával a világranglista élére kerültek a hosszabb és egészségesebb életet élők tekintetében, pozíciójukat pedig ma is remekül tartják.

Ezért élnek olyan sokáig a japánok - Szokások, melyeket te is könnyen elsajátíthatsz
Fotó: Cottonbro/Pexels

Abszolút jogos tehát az is, hogy egyre többen vagyunk kíváncsiak arra: mégis mi lehet a japánok hosszú életének titka? Természetesen nem kizárólagosan egy dologról van szó: a tudósok úgy vélik, hogy számos olyan tényező van, melyek együttesen segítették Japánt abban, hogy ezt a bravúrt elérje. Szerencsére szinte csupa olyan dologról van szó, amelyet te is könnyen beépíthetsz az életedbe, ezáltal pedig annak is sokkal nagyobb lesz az esélye, hogy minél tovább egészségesen fogsz élni.

Rendszeresen fogyasztanak zöldségeket

A japánok a legtöbb nyugati országgal ellentétben sok friss zöldséget fogyasztanak, mellettük pedig olyan értékes élelmiszerek is folyamatosan jelen vannak az étrendjükben, mint a tengeri algák, az erjesztett szója, a rizs vagy a hal. Ez biztosítja számukra a megfelelő fitokemikáliák, a vitaminok és az ásványi anyagok bevitelét. Így tehát ha te is tovább szeretnél élni, próbáld meg az általad kedvelt fogások nagy részét kiegészíteni különféle zöldségekkel, és a többi kedvelt élelmiszerükkel is bátran kísérletezz.

Egészségesen főznek

A japán konyha remekeinek nagy része párolással, erjesztéssel, lassú sütéssel, serpenyőben sütéssel vagy kevergetve sütéssel készül. Ha pedig egy adott étel elkészül, abból általában nem óriási adagokat esznek, hanem többször szednek keveset. Ha ezeket a módszereket nagyrészt zöldségeknél, rizsnél és halnál alkalmazod, akkor egyből dupla sikert érhetsz el: elegendő rosthoz juthat a szervezeted, méghozzá úgy, hogy közben az ételeket egészséges technikákkal készíted el. Mielőtt pedig azt hinnéd, hogy a kis adagok miatt hamar újra éhesek lesznek, a japánoknak erre is van egy remek módszere: minden étkezés előtt megisznak egy tál levest, így a főétellel együtt már több órára is eltelnek.

Sok teát isznak

A hagyományos japán teák az antibakteriális tulajdonságuknak köszönhetően nagymértékben hozzájárulnak a betegségek elleni küzdelemhez. Ezt pedig a japánok is jól tudják, és ki is élvezik: a nap nagy részében teát fogyasztanak, és azokból is legtöbbször az olyan kifejezetten egészséges opciókat, mint a matcha. Így ha legközelebb teázni támad kedved, szerezz be néhány minőségi japán teát, majd ha megtaláltad a számodra legszimpatikusabb ízeket, fokozatosan próbáld meg azokat a napi rutinod részévé tenni.

Főként friss ételeket esznek

Japán azon kevés országok egyike, ahol az emberek extrán friss élelmiszereket fogyasztanak: olyan szerencsések, hogy már órákkal a gyártás után hozzájuthatnak. A hatalmas termőterületeiknek és az azokhoz viszonyított nem túl nagy népességüknek köszönhetően ugyanis a kereslet és a kínálat általában egyensúlyban van náluk. A friss élelmiszerek pedig hatékonyabban segítenek a szervezetnek, hogy több energiát termeljen és egész nap aktív legyen. Bár idehaza ezt nehézkesebb kivitelezni, amikor csak lehet, próbálj meg minél közelebbi forrásokból - például helyi termelői piacokról - minél frissebb élelmiszereket beszerezni.

5 élelmiszer, ami megrövidíti az életedet, és nem is tudsz róla

5 élelmiszer, ami megrövidíti az életedet, és nem is tudsz róla

Többet mozognak

A japánok szeretnek tömegközlekedéssel ingázni. Felkelnek, elmennek a legközelebbi állomásra, megvárják a vonatot, felszállnak, majd az állomástól gyalog mennek a munkahelyükre. Bár az országban bőségesen vannak autók, azok használata luxusnak számít. Ezáltal eleve aktívabbak, amelynek eredményeképpen több energiájuk van, jobban tudnak összpontosítani a munkahelyükön, és jellemzően az állóképességükkel sincs gondjuk. Vagyis ha eleve nem igazán szeretsz sportolni, már az is nagy előrelépés lehet, ha a napközbeni tevékenységeid során többet mozogsz.

Gyakran járnak kivizsgálásokra

A japánok az 1960-as évektől kezdve teljes körű, magas minőségű orvosi ellátásban részesülhetnek. Ennek köszönhetően sokan évente tíznél és többször keresik fel az orvosukat, hogy aztán különböző kivizsgálásokon és rutinvizsgálatokon vegyenek részt. Így magától értetődik, hogy a japánok minden valószínűsíthető betegségükről jóval azelőtt tudomást szereznek, hogy azok bármilyen súlyos következménnyel járnának. Ez pedig legalább olyan fontos, mint az összes többi egészséges szokás, így még ha nincs is semmilyen észlelt egészségügyi panaszod, évi néhány ellenőrzésen akkor is megéri részt venned.

Forrás: lybrate.com

Még több egészséges szokás, amit megéri elsajátítanod:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Ez lenne rá a bizonyíték, hogy Katalin hercegné jobban van?

Ez lenne rá a bizonyíték, hogy Katalin hercegné jobban van?

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője