Ez a leveles zöldség igazi kincs az immunrendszered számára, napi szinten érdemes fogyasztanod
Mostanában egyre többet hallani a magnézium rendszeres fogyasztásának fontosságáról, hiszen többek között csökkentheti a gyulladást, elősegítheti a jó alvást, sőt, az immunrendszert is támogathatja. Mutatjuk, melyik az a leveles zöldség, ami csak úgy hemzseg ettől az esszenciális ásványi anyagtól - és más értékes vitaminoktól!
Ezeket láttad már?
Bár magnézium-kiegészítőket is szedhetsz, még jobb, ha a hagyományos módon jut hozzá a szervezeted: gyümölcsökkel és zöldségekkel teli, magnéziumban gazdag étrenddel. Ennek tökéletesen megfelelő választás lehet például a tökmag vagy a fekete bab, de a legkiválóbb magnézium-forrás a dietetikusok szerint a spenót.
Ez a leveles zöldség ugyanis nemcsak tele van magnéziummal, de sokféleképpen is elkészíthető anélkül, hogy csökkenne a tápértéke. Paula Martin Clares táplálkozási szakértő szerint ráadásul a haj, a bőr és a csontok egészségére is jótékony hatással lehet, hiszen kalciumot, vasat, káliumot, foszfort, B-vitaminokat, valamint A- , C-, E- és K-vitamint is. tartalmaz.
Miért olyan felkapott mostanában a magnézium?
A D-vitaminhoz hasonlóan - amely szintén nagy figyelmet kapott az utóbbi időben - a magnézium is egyike azon tápanyagoknak, amelyekből sokan hiányt szenvednek, pedig a szervezetünknek nagy szüksége van rá: a magnézium ugyanis több száz testi funkciónkért felelős. „Jó állapotban tartja az izmokat és az immunrendszert” - magyarázza Itziar Digón táplálkozási szakértő a Vogue-nak, majd megjegyzi, hogy a fáradtságot is csökkentheti.
Tanulmányok továbbá azt is kimutatták, hogy a vérnyomás csökkentésében is segíthet. Sőt, mivel bélműködést serkentő tulajdonságokkal rendelkezik, a szervezetünk méregtelenítésben is fontos szerepet játszhat.
7 jel, hogy a tested magnézium után kiált, és most azonnal szüksége van rá
Ezért érdemes rendszeresen spenótot enni
A spenótot magas magnéziumtartama miatt (24 mg/ csésze) is ajánlják a szakértők, de számos egyéb tápanyaggal is rendelkezik. Lauren Manaker dietetikus egyenesen „táplálkozási erőműnek” nevezi a leveles zöldséget, ami egy igazi szuperélelmiszer.
Úgy véli, azon kívül, hogy a spenót jó magnéziumforrás, olyan tápanyagokat is találhatunk benne, mint a csontok egészségét támogató kalcium, a szív egészségét támogató kálium, valamint a vas, amely segíti a szervezet oxigénszállítását. A zöldség továbbá gazdag forrása a K-vitaminnak, amely segít a véralvadásban, az A-vitaminnak, amely a bőr egészségéért felel, valamint a C-vitaminnak, amely erősíti az immunrendszert.
Ezen kívül a spenót kiváló rostforrás, és tele van olyan antioxidánsokkal, mint a lutein és a zeaxantin, amelyek támogatják a szem egészségét, továbbá olyan vegyületekkel, mint a nitrátok, amelyek segíthetnek a véráramlás javításában.
És itt még mindig nincs vége: ahogy Olivier Courtin-Clarins orvos a Beauty in My Receptes (Szépség a receptjeimben) című könyvében megjegyzi, a spenót magas rosttartalmának köszönhetően támogatja az emésztést és a jó közérzetét is elősegíti. Sőt, alacsony kalóriatartalma és magas rosttartalma miatt a tanulmányok szerint a vércukorszintet is csökkentheti.
Nyersen vagy főzve érdemes fogyasztani?
Az olyan leveles zöldségek, mint a spenót, nyersen vagy főzve is fogyaszthatók, mivel a főzés nem pusztítja el a bennük található magnéziumot - sőt, a spenót magnéziumtartalma főzés után még növekszik is!
„Igaz, hogy a zöldségek főzés után elveszítenek bizonyos mennyiségű vízben oldódó vitamint, azonban az olyan ásványi anyagok felszívódási képessége, mint a magnézium, a vas és a kalcium valójában megnő a főzés után, mivel a molekulaszerkezetük megváltozik, és így biológiailag jobban hozzáférhetővé válik” - mondja Digón.
Immunerősítő élelmiszerek, amelyeket egy dietetikus soha nem hagyna ki az étrendjéből ősszel
Hogyan illesszük be a spenótot az étrendünkbe?
A spenótot számos módon fogyaszthatjuk. Hozzáadhatjuk a salátákhoz, tésztaszószokhoz, rizses ételekhez, levesekhez, sőt, az omlettedet vagy smoothie-dat is felturbózhatod vele. És hogy mikor érdemes enni? Digón azt javasolja, hogy este fogyasszunk főtt spenótot, hogy elősegítsük az emésztést és a felszívódást a jó alvás érdekében.
Manaker arra azonban felhívja a figyelmet, hogy a spenótban sok az oxalát nevű vegyület, ami hozzájárulhat a vesekő kialakulásához, ha nagy mennyiségben fogyasztjuk. Így ha hajlamos vagy vesekőre, vagy más, jelentős egészségügyi problémáid vannak, azt javasolja, hogy konzultálj az orvosoddal, hogy megtaláld a legjobb módját annak, hogyan tudod a legjobban beépíteni a spenótot az étrendedbe.