Kiderült erről a reggeli italról, hogy több ezer gént képes megváltoztatni a testedben
Gondoltad volna, hogy egy egyszerű reggeli ital több ezer gént befolyásolhat az immunsejtekben? Ezáltal fogyasztása kihathat a vérnyomás és a cukoranyagcsere szabályozására és a gyulladások csökkentésére is.
Ezeket láttad már?
A narancslé fogyasztása nemcsak a benne található C-vitamin miatt fontos. Kiderült, hogy nagyobb hatása van a szervezetre, mint gondolnánk. Nézzük, mire jöttek rá a szakemberek egy friss tanulmány segítségével!
Kicsi, mégis jelentős változásokat hozhat
Bár a narancslé sokak számára csak a reggeli rutin része, a tudósok szerint sokkal nagyobb hatással lehet a szervezetünkre, mint korábban gondoltuk. Egy friss tanulmány szerint rendszeres fogyasztása megváltoztathatja az immunsejtjeinkben több ezer gén működését. Ezeknek a géneknek a jelentős része részt vesz a vérnyomás szabályozásában, a gyulladások csökkentésében és a cukoranyagcsere szabályozásában. Ezek a folyamatok mind-mind kritikus fontosságúak a hosszú távú szív- és érrendszeri egészség szempontjából.
A mostani kutatásba bevont felnőttek két hónapig minden nap 500 ml tiszta pasztőrözött narancslevet ittak. A szakemberek azt találták, hogy 60 nap elteltével szervezetükben a stressz alatt aktiválódó, gyulladással kapcsolatos gének kevésbé bizonyultak aktívnak. Az a gén, amely a vese nátrium-visszatartó képességét befolyásolja, szintén alacsonyabb aktivitást mutatott. Ezek összhangban vannak a korábbi eredményekkel, amelyek szerint a narancslé rendszeres fogyasztása csökkenti a vérnyomást fiatal felnőtteknél.
A kutatók szerint ezek az eredmények arra utalnak, hogy a narancslé kicsi, de jelentős változásokat idézhet elő a szervezet szabályozó rendszereiben, ami az erek ellazulásához, a gyulladás csökkentéséhez és a szív egészségének védelméhez vezet.
Javítja a memóriát és véd az Alzheimer-kór ellen a hírességek kedvenc étrend-kiegészítője
Az Euronews azt írja, a narancsban található flavonoid (hesperidin) antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságait már régóta ismerik a szakemberek. Az új tanulmány azt is kimutatta, hogy ez a természetes összetevő befolyásolja az olyan folyamatokat, mint a magas vérnyomás, a koleszterinegyensúly és a cukoranyagcsere.
Már korábbi tanulmányok is pozitív eredményről számoltak be
Korábbi tanulmányok egyébként már rámutattak, hogy a narancslé csökkentheti az inzulinrezisztenciát és az LDL-koleszteriszintet. Az inzulinrezisztencia a cukorbetegség előtti állapot egyik legfontosabb mutatója, míg a magas koleszterinszint növeli a szívbetegségek kockázatát.
Egy másik tanulmányban, amelybe túlsúlyos résztvevőket vontak be, rávilágítottak, hogy a több héten át tartó napi narancslé fogyasztás enyhén csökkenti a szisztolés vérnyomást és növeli a HDL, azaz a jó koleszterin szintjét. Bár ezek a változások kicsinek tűnhetnek, az évek során jelentős hatással lehetnek a szív egészségére.
Korábban kiderült az is, hogy a narancslé befolyásolja az energiafelhasználást, az intercelluláris kommunikációt és a gyulladásos folyamatokat. Egy hónap elteltével a vérnarancslét fogyasztó önkénteseknél növekedés mutatkozott a rövid láncú zsírsavakat termelő bélbaktériumok számában. Ezek az anyagok összefüggésbe hozhatók az egészséges vérnyomással és az alacsony gyulladásos szinttel.
Egy metabolikus szindrómában szenvedő emberek bevonásával készült tanulmányból pedig kiderült, hogy a narancslé javítja az endoteliális funkciót, ami az erek relaxációs és tágulási képességét jelenti. A jobb endoteliális funkció a szívroham kockázatának csökkenésével jár.
Bár egyes tanulmányok nem találtak jelentős változásokat a HDL-ben és a trigliceridekben, az általános tendencia az, hogy a narancslé csökkenti a gyulladást, elősegíti a véráramlást és javítja a szívbetegségek kockázati mutatóit.
5 hétköznapi étel, ami egy életre tönkreteszi az arcbőröd szépségét és egészségét
További érdekesség, hogy egy brazíliai narancslégyárban végzett tanulmány megállapította, hogy az ott dolgozók alacsonyabb apo-B-szinttel rendelkeztek, amely a szívroham kockázatát növelő koleszterint szállító részecskék mutatója.