Eddig rosszul tisztítottad a párnádat, és nem is tudtál róla

Egy pihe-puha, frissen illatozó takaró alatt születnek a legédesebb álmok, ezért talán nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy mennyire fontos nem csak az ágyneműhuzat, hanem az ágyneműk tisztán tartása is. Sokan nem optimális időközönként és/vagy nem megfelelően mossák párnáikat, ezért most segítünk, hogy elsajátíthasd a legfontosabb tudnivalókat.

Mosás szempontjából nagyon sok múlik azon is, hogy milyen típusú párnáról van szó
Mosás szempontjából nagyon sok múlik azon is, hogy milyen típusú párnáról van szó
Fotó: Image Source/Getty Images

Egy kiadós alvásnál nincs jobb a világon, ahhoz azonban, hogy ezt elérjük, érdemes néhány dologra odafigyelnünk. Ilyen például az elegendő alvásmennyiség, a megfelelő szobahőmérséklet és a kényelmes matrac, de nem szabad megfeledkeznünk az ágyneműről, például a párnád tisztításáról sem. Mondjuk is mit tehetsz annak érdekében, hogy mindig tiszta párnára hajthasd álomra a fejed.

Ezért fontos ennyire tisztítani

A párnák tisztítása két cél szolgál: az egyik az, hogy megszabadítsd a párnát az alvás közben természetesen előforduló lerakódásoktól. Ilyenek a nyál, az izzadság, a baktériumok, a poratkák, a por, valamint azok az olajok, amelyek a bőrödről a párnára kerülnek. Ha a kedvenceddel alszol, akkor a kutya- és macskaszőr is felhalmozódhat. A párnatisztítás másik nagy előnye, hogy segít megőrizni a komfortérzetet azáltal, hogy helyreállítja a párna felületét és tartalmát, azaz felfrissíti az ágyneműt. A tisztátalan párnán való alvás nemcsak kellemetlen, de az asztmás és allergiás tüneteket is súlyosbíthatja.

Minden nap szánj rá időt, hogy felfrissítsd

Az első lépés, hogy minden nap rázd ki a párnádat. Ez azért fontos, mert a töltet így tudja megtartani megfelelő sűrűségét és rugalmasságát. Meleg időben ki is lehet tenni a napra, este pedig behozni: a friss szellő és napsütés semmihez sem hasonlítható illatát érezni fogod, amikor majd ráhajtod a fejed. Arra mindenképpen figyelj oda, hogy ne ütögesd a huzatot. Sokan reflexszerűén csinálják, de tévhit, hogy jót tesz neki, ugyanis károsíthatja a tartalmát. Összegezve ezt a három lépést érdemes követni: a párna kirázása, a huzat rendszeres lecserélése, valamint a párna kimosása és szárítása.

Na de mennyi az annyi?

A mosás növeli a párna élettartamát, azonban fontos megtalálni az arany középutat. A túl sok mosás sem jó, és a túl sok sem; az ideális mennyiség évi két alkalom, maximum pedig négy alkalom. Felesleges ennél gyakrabban mosni, mert úgy sokkal hamarabb elhasználódik. A párnákat általánosságban véve 60 fokon érdemes mosni, de előzetesen mindenképp győződj meg arról, hogy ágyneműd mosható-mosógépben. Ezt az információt a címkéjén találod.

Életed legjobb alvása vár rád - mutatjuk a titkot

Ismerd a tulajdonságait

Ha a párnádon nedves folt van, a tisztítás első lépése a folteltávolító használata legyen, és csak azután dobd a mosógépbe. (Ugyanez a trükk működik a foltok matracról való eltávolításakor is.) Amennyiben a mosógéped elég nagy, úgy érdemes egyszerre két párnát kimosni, ez ugyanis segít kiegyensúlyozni a terhelést, ezzel lehetővé téve a víz és a mosószer hatékonyabb keringését. A párna típusát tekintve pedig mondjuk is, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni.

Pehely vagy toll: a legtöbb pehelypárna behelyezhető a mosógépbe. Mosásához használj hideg vizet és enyhe hatóanyagú mosószert, majd szárítsd meg alacsony hőmérsékleten. (A magas hőmérséklet károsíthatja a töltetet.)

Memóriahab vagy latex: A mosógép rázkódása feltörheti a habot, ezért ezeket a párnákat valószínűleg kézzel kell mosni. Óvatosan porszívózd le a port róla, majd nedves ruhával és kis mennyiségű enyhe mosószerrel tisztítsd meg. Szárítsd meg a levegőn.

Poliészter: Meleg vízzel, kímélő programban nyugodtan moshatod ezt a típusú párnát. Használj hozzá körülbelül 1 evőkanál folyékony szappant.

Ha teheted, szárítsd a szabad levegőn

Mindenképpen cseréld le a párnádat, ha besárgult, csomós benne a töltet és egyre laposabbá válik – annak ellenére is, hogy kimostad. Nagyon fontos, hogy a párna teljesen megszáradjon – különben penészgomba alakulhat ki. Hagyd ki az automatikus szárítás beállítását a ruhaszárítón, mert az érzékelők csak a felületi nedvességet érzékelik, így a párna belül még nedves marad. Néhány száraz törölköző hozzáadása felgyorsítja a dolgokat, illetve használhatsz szárítólabdát is, ami megakadályozza a töltet becsomósodását. Ha jó az idő, szárítsd a szabad levegőn. Bármelyik szárítási technikát is használod, továbbra is ellenőrizned kell a párnában lévő nedvességet. Amennyiben úgy ítéled meg, hogy a párna teljesen megszáradt, jöhet is rá a kedvenc párnahuzatod és a várva várt pihentető alvás!

Forrás: edition.cnn.com, consumerreports.org

Tudj meg többet az alvásról, hogy még kipihentebb lehess:

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: Elsöprő szenvedély a láthatáron - március 26.

Napi horoszkóp: Elsöprő szenvedély a láthatáron - március 26.

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói