18+

Felnőtt tartalom

Elmúltál már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található!

Lehet szexelni a terhesség alatt? - Szülész-nőgyógyászt kérdeztünk

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Sokan félnek a várandósság alatt nemi életet élni, pedig alapesetben egyik trimeszterben sem tilos az együttlét. A szülés után viszont mindenképpen javasolt kivárni a hat hetet. Megkérdeztük dr. Pethő Boglárka szülész-nőgyógyász szakorvost, a Babagenetika Egyesület szakértőjét, mondja el a legfontosabb tudnivalókat.

terhes-no-glamour
Alapesetben egyik trimeszterben sem tilos a terhesség alatti szex
Fotó: Getty Images /Flashpop

A legfontosabb, hogy bármilyen terhességet érintő témában elsősorban a nőgyógyászunkkal beszéljünk meg mindent. Vele viszont tényleg mindent, még a legkényesebb kérdéseket is. Például azt, hogy élhetünk-e nemi életet a terhesség alatt, és ha nem, akkor miért nem.

HIRDETÉS

A legtöbbször megengedett

„Nagyon sok kismama fél, hogy a szexuális együttlét hatására vetélés vagy koraszülés következik be. Nincs olyan tanulmány, ami ezt igazolta volna, így zavartalan terhesség esetén néhány kivételt leszámítva nem tilos a szex. Sem a frekvenciában, sem intenzitásban, sem a póz megválasztásában nem kell, hogy különbség legyen – természetesen érdemes azt a pózt választani, ami nagy hassal is kényelmes. Az anális szexet érdemes ebben az időszakban hanyagolni, mivel a terhesség alatt az aranyér kialakulásának egyébként is nagyobb az esélye. Maga az aktus vagy az orgazmus enyhe fokú görcsöket, minimális keményedéseket okozhat, de ezek általában néhány percen belül szűnnek. A szülést az utóbbiak közül egyik sem indítja be." - nyugtat meg a szakember.

Alapvetően azokban az esetekben tilos a szex a terhesség alatt, ha vérzés jelentkezik, illetve, ha bármilyen jele van a fenyegető vetélésnek vagy koraszülésnek. Tartózkodni kell a szexuális élettől, ha idő előtt (a 37. hétnél korábban) kinyílt a méhszáj, megrövidült a méhnyak vagy gyanú van magzatvíz szivárgásra, illetve trimesztertől függetlenül akkor is, ha a méhszájon vagy annak közvetlen közelében tapad a méhlepény.

„Néhány tanulmány felveti, hogy visszatérő vetélések esetén érdemes kerülni a szexuális életet, de az ikerterhesség vagy a lombik ténye önmagában nem indokolja, hogy tartózkodjon egy pár az együttléttől. Ha viszont valaki sokat görcsöl, vagy a fent felsorolt ellenjavallatok valamelyike fennáll, akkor mindenképp kerülni kell a szexet. Szövődménymentes, normál terhesség esetén viszont az első perctől gyakorlatilag a burokrepedésig lehetséges szexuális életet élni. Alapesetben – tehát amikor egyéb ok nem indokolja a szexuális élet tilalmát – a mesterséges megtermékenyítéssel fogant terhességeknél sem a szexuális együttléttel járó fizikai hatás kerülése a fontos. Az extrém fizikai és piszchés terhelést viszont egy szövődménymentes terhesség esetén is szerencsés, ha sikerül elkerülni.” – mondja Pethő Boglárka.

Szülés utáni szex: mikor és hogyan történjen az első?

Szülés utáni szex: mikor és hogyan történjen az első?

Érdemes tisztázni azt is, hogy pontosan mit értünk szexuális tevékenység alatt. A szakorvos szerint a rizikós esetekben is leginkább magának a behatolásnak van nagyobb jelentősége, ugyanakkor a kivételesen veszélyeztetett esetekben az orgazmus által előidézett méhtevékenység is jelenthet rizikót. Ha a várandós korábban is hajlamos volt a hüvelyflóra-felborulásra az együttléteket követően, vagy ha ez a kellemetlenség a terhességi változások hatására jelentkezett, akkor ennek előfordulását csökkentheti az óvszer használat. Abban az esetben, ha bármelyik félnek van valamilyen gyulladásra, vagy akár nemi úton terjedő betegségre utaló panasza, akkor aktuálisan érdemes kerülni a szexuális együttlétet, és mielőbb orvoshoz fordulni!

Szexuális élet a szülés után

A libidó nagysága terhesség alatt is nagyon változatos képet mutat, hiszen azt rengeteg testi és lelki ok befolyásolja mind férfi, mind női oldalról, ez pedig a szülést követően sincs másképp. A szülés utáni hat hét türelmi időt viszont mindenkinek ajánlott kivárni.

„Mindegy, milyen módon történt a szülés, az eseményt követő hatodik héten esedékes nőgyógyászati kontrollvizsgálatig érdemes tartózkodni a szexuális élettől. Körülbelül ennyi idő alatt gyógyulnak be a császármetszés okozta sebek, a gátseb, a hüvelyfalfali sérülés, illetve ekkorra alakul vissza a méh és a méhnyak a terhesség előtti állapotára, és a méhszáj is zárul. Erre az időszakra általában a gyermekágyi vérzés és váladékozás is megszűnik.” Ha az orvos a vizsgálat alapján mindent rendben talál, akkor zöld utat kap a pár, de ez korántsem jelenti azt, hogy a szexuális életük azonnal ugyanolyan lesz, mint a terhesség előtt.

„Szülés után gyakran fordul elő hüvelyszárazság, az általa okozott kellemetlen érzéseket speciális, kúpokkal vagy síkosítóval lehet csökkenteni. A hüvelyszárazság hátterében a szoptatás okozta hormonális változások állnak, ám általában néhány hónap múlva szűnnek a kellemetlen érzések. Fontos hangsúlyozni, hogy a szoptatás önmagában – még akkor sem, ha mellette nem jelentkezik a havi vérzés – nem rendelkezik fogamzásgátló hatással, így, ha a pár nem akar még újabb terhességet vállalni, akkor szoptatás alatt is védekezniük kell." – tanácsolja Pethő Boglárka.

Ha a szexuális élettel járó problémák nem enyhülnek, és a nő számára a szülést követően három vagy hat hónappal is jelentős fájdalommal jár a nemi élet, mindenképpen érdemes felkeresni a nőgyógyászt. Ha a vizsgálat során a szervi ok nem igazolódik, akkor érdemes a fájdalom pszichés hátterét feltérképezni.

Lelki okok a háttérben

A legkézenfekvőbb lelki oka a szexuális élet megváltozásának a testi és lelki kimerültség, a megváltozott életritmus, a megnövekedett stressz, és az, hogy mind az anya, mind az apa fókusza a csecsemőn van elsődlegesen. Az sem mindegy, hogy terhesség alatt tiltott volt-e az együttlét, hogy az anya és az apa hogyan élte meg a várandósságot, a szülést és az azzal járó testi és lelki változásokat. Emellett az is sokat számít, mennyire készülnek fel az első alkalomra, és mennyire érzik feladatuknak, hogy bizonyos értelemben a kezdőpontról újra felépítsék a szexuális életüket. Ha ugyanis arra számítanak, hogy már első alkalommal minden ugyanolyan élvezetes lesz és gördülékenyen fog menni, mint korábban, nagy csalódás érheti őket, ami még görcsösebbé teheti a további próbálkozásokat, amelyek így még kellemetlenebbek lehetnek.

Anya leszel? Mutatunk egy könyvet, ami megválaszolja a kérdéseidet

Anya leszel? Mutatunk egy könyvet, ami megválaszolja a kérdéseidet

Éppen ezért nagyon fontos apró lépésekben haladni, és őszintén beszélgetni arról, kinek mire és hogyan van igénye. Ha nincs valamilyen komoly testi vagy lelki akadály a háttérben, és mindkét fél türelmes és megértő, akkor legkésőbb néhány hónapon belül – ha nem is feltétlenül a korábban megszokott gyakoriságban – helyreáll a szexuális élet is. Ha ez nem történik meg, és a nőgyógyász sem talált okot a háttérben, akkor érdemes szexuálpszichológushoz fordulni. Különösen azért, mert a probléma szőnyeg alá söprése idővel komoly párkapcsolati konfliktust okozhat, és eltávolíthatja a pár tagjait egymástól – akkor is, ha megszűnik a nemi életük, és akkor is, ha a nő a fogát összeszorítva esik túl minden egyes alkalmon.

Az anyává válás újjászületés, és emiatt nem egyszerű dolog. Segítünk!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Elsöprő magyar siker! A Bridgerton színésznője magyar tervező ruhájában pózol

Elsöprő magyar siker! A Bridgerton színésznője magyar tervező ruhájában pózol

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Nem alszol jól? Lehet, hogy a ciklusod az oka - így függ össze a kettő (x)

Nem alszol jól? Lehet, hogy a ciklusod az oka - így függ össze a kettő (x)

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)

Te tudod, melyik nyári arcápolási rutin a legmegfelelőbb a bőrtípusodnak? - Mutatjuk! (x)

Te tudod, melyik nyári arcápolási rutin a legmegfelelőbb a bőrtípusodnak? - Mutatjuk! (x)

Egy isteni, frissítő illat, ami a fülledt nyári napokra is tökéletes (x)

Egy isteni, frissítő illat, ami a fülledt nyári napokra is tökéletes (x)