8 élethazugság, ami miatt megrekedtnek érzed magad

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A Karrier Kedd sorozatunkban az új évben új témakörhöz érkeztünk: a stresszkezeléshez. Életünk során gyakran találkozunk olyan kihívásokkal és akadályokkal, amelyek elbizonytalanítanak, esetleg amelyeket miatt úgy érezheted, hogy megrekedtél és túlterhelt vagy.

Te mennyire fárasztod el magad mentálisan olyan dolgokkal, amik hazugságokon alapulnak?
Te mennyire fárasztod el magad mentálisan olyan dolgokkal, amik hazugságokon alapulnak?
Fotó: Getty images/Glamour

Meglepő módon sokszor ezt a bizonytalanságot, tehetetlenséget és a megrekedtség érzését nem a külső körülmények okozzák, hanem azok az ismétlődő gondolatai mintázatok, amelyeket tudat alatt mondogatsz magadnak, akár éveken keresztül. Ezek olyan hiedelmek, amelyek meggátolhatnak a cselekvésben vagy éppen olyan reakciókhoz vagy viselkedésekhez vezetnek, amelyeket később megbánsz. Azzal, ha felismered ezeket a negatív hiedelmeket és gondolati mintázatokat, arra is megoldást találhatsz, hogyan oldd fel ezeket.

Az első cikkemben ezért összegyűjtöttem néhány olyan alaptalan hiedelmet, melyek megakadályoznak abban, hogy valóban kibontakoztasd a benned rejlő erősségeket, és amelyek csak felesleges stresszt okoznak.

Majd holnap...

Valószínűleg már veled is előfordult, hogy azt mondtad másoknak vagy épp saját magadnak, hogy majd holnap elkezded. Az edzést, a diétát, a futást. Majd holnap elkezded megtervezni a következő projektet. Majd holnaptól jobb döntéseket hozol. Majd holnaptól máshogy viselkedsz. A cselekvések, teendők és projektek elnapolása, valamint annak az ígérete, hogy majd holnap elkezded a munkát, a tevékenységet egy klasszikus csapda. A holnap ugyanis legtöbbször nem jön el és a halogatás időszaka csak tovább folytatódik. Szabadulj meg ettől a negatív gondolati mintázattól azáltal, hogy azt mondod: “Ma elkezdem.” Egyszerűen állíts be egy időzítőt 5, 10 vagy 20 percre, és foglalkozz csak ennyit a ma a kiválasztott feladattal vagy projekttel. Ha szeretnél egy hatékony módszert megismerni a halogatás leküzdésére, próbáld ki a Pomodoro technikát, amit már egy korábbi cikkemben részletesebben is kifejtettem.

Nem vagyok elég jó

A “nem vagyok elég jó” modern társadalmunk jeligéje is lehetne. A belső bizonytalanságod és a belső kétségeid megállítanak a cselekvésben. Mintegy béklyó, megkötöznek, leláncolnak, így nem csoda, hogy megrekedtnek érzed magad. Kezdd el megfejteni, miből ered és miben gyökerezik a nem vagyok elég jó érzése. Miben nem vagy elég jó tulajdonképpen? Mi számít elég jónak és mi nem? A nem vagyok elég jó azért egy nagyon veszélyes hiedelem, mert az elég jónak nincs konkrét, kőbe vésett mércéje, és ezért évekig a karmai között tarthat ez az elképzelés, és így áldozat-szerepbe helyezheted magad. Segíthet ennek a mintának a feldolgozásában, ha megismered a fejlődési szemléletet, vagyis a growth mindsetet és ráébredsz arra, hogy képes vagy a cselekvésre, képes vagy a tanulásra és a fejlődésre és ennek a folyamatnak természetes része a hibáink és a tökéletlenségeink elfogadása.

„Nem a tudományos pályát ajánlanám, inkább azt a kíváncsiságot és kritikus gondolkodást ami mögötte van” - interjú Molnár Janka Sára elméleti fizikussal

„Nem a tudományos pályát ajánlanám, inkább azt a kíváncsiságot és kritikus gondolkodást ami mögötte van” - interjú Molnár Janka Sára elméleti fizikussal

Nem vagyok képes arra, hogy megváltozzak

A fejlődési szemlélet ellentéte a rögzült gondolkodásmód, vagyis az abban való hit, hogy nem vagy képes arra, hogy megváltozz, hogy tanulj vagy új képességeket sajátíts el. Gondolj csak bele abba, hogy az életben egyetlen dolog van, ami állandó, az pedig a változás. Az évszakok változnak, a trendek is változnak, a legjobb cégek listája is változik és valójában mi is folyamatosan változunk. Te miért gondolod azt, hogy nem vagy képes a változásra? Írj egy listát, mik azok a dolgok az eddigi életed során, amiben már változtál. Például bátrabban kifejezed a véleményed, mint gyerekkorodban? Megtanultál egy idegen nyelvet és most alkalmazod a munkád során? Rendszeresen rendet raksz az otthonodban, pedig korábban ez nem volt rád jellemző? Ki mersz állni a színpadra több ember elé, pedig régebben féltél ettől? Legyőzted az imposztor szindrómádat? Ez csupán néhány példa arra, miben lehet változni. Írd össze a saját listádat!

A pénz minden rossz forrása

Ez a szólás gyakran vezet negatív hiedelmekhez a pénzzel kapcsolatban, és meggátolhatja azt, hogy anyagilag sikeres légy. Fontos megértened, hogy a pénz csupán egy eszköz. Egy olyan eszköz, amit számtalan pozitív módon is fel lehet használni, hogy saját és mások életét is jobbá tedd ez által. Mi, emberek, döntjük el, hogyan alkalmazzuk ezt az eszközt. Neked is hatalmad van afelett, hogy döntést hozz a pénzed felhasználásával kapcsolatban.

A siker egyik napról a másikra következik be

A közösségi média és a mozi gyakran elhitetik veled azt, hogy a siker hirtelen, egyik pillanatról a másikra következik be, és sokszor a szerencsés véletleneken múlik. Ha valóban tanulmányozod az igazán sikeres emberek életrajzait, szokásait és életmódját, akkor azonban látni fogod, hogy a következetes munka, az önfegyelem, a folyamatos fejlődés és a kitartás a nehézségek ellenére mind szorosan kapcsolódnak a sikerhez. Frusztrációhoz és csalódáshoz fog vezetni, ha a gyors átvágásokban és megoldásokban hiszel. Ahelyett, hogy a gyors meggazdagodásra, a sikerre és a legrövidebb fogyókúrákra voksolnál, tűzz ki hosszabb távú és hosszútávú hatású célokat és cselekedj következetesen a céljaid irányában.

Minden megy egyedül is

A függetlenség fontos és értékes tulajdonság, azonban a segítség és a támogatás elutasítása, különösen akkor, ha szükséged van rá, kiégéshez és magányhoz is vezethet. Vedd körül magad támogató hálózattal, kérj segítséget, ha elakadtál valamiben és nem tudod, merre menj tovább. Az együttműködés és a csapatmunka növeli a hatékonyságodat is és jelentősebb sikerhez is vezet.

Minél többet birtokolsz, annál boldogabb leszel

A tárgyak és az anyagai javak halmozása, mint a boldogság egyik jelentős forrása és pillére sokakat egy olyan függőségbe kerget, ami elveheti a figyelmedet az igazán fontos dolgoktól. Bár az anyagiak okozhatnak rövid távon kielégülést és elégedettséget, önmagukban nem járulnak hozzá a tartós elégedettséghez. Hosszú távon a valódi megelégedettség és öröm az élményekből, az emberi kapcsolatokból és a személyes fejlődésből származik. Értékeld újra a prioritásaidat és fókuszálj azokra a tevékenységekre és emberi kapcsolataidra, amelyek értelemmel, kiteljesedés-érzéssel és örömmel ruházzák fel az életedet.

Nem érdemlem meg a sikert

Az imposztor szindróma, vagyis az a gondolat, hogy színészkedsz a munkádban és nem tudsz valódi értéket és eredményeket létrehozni, jelentősen visszavethet abban, hogy elhidd, megérdemled a sikert. Kérdőjelezd meg ezeket a gondolataidat azáltal, hogy összegyűjtöd egy listába, mennyi mindent értél már el eddig az életedben. Befejezted az iskoláidat, nyelvvizsgát szereztél és az is lehet, hogy többször is előléptettek vagy létrehoztál egy saját vállalkozást, több igaz barátod is van, üzleti partnereid, esetleg sok országba eljutottál már stb… Ismerd el az eddig elért sikereredet és erősségeidet, írd is le azokat és bármikor, amikor előkerül ez a gondolat, nézd át a listádat és folyamatosan egészítsd is ki.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Kamilla királyné is pihenőre kényszerül, szünetelteti a nyilvános szerepléseit egy ideig

Kamilla királyné is pihenőre kényszerül, szünetelteti a nyilvános szerepléseit egy ideig

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Tudod, mi az a nászutas betegség? Eláruljuk (x)

Tudod, mi az a nászutas betegség? Eláruljuk (x)

PR

Hihetetlen, de ezért nem kívánt a párom (x)

Hihetetlen, de ezért nem kívánt a párom (x)

PR

Ez a valódi oka a felfázásnak (x)

Ez a valódi oka a felfázásnak (x)

PR

Tényleg felmerülhet a gyanú, hogy megcsal a párod, ha hüvelygombád van? (x)

Tényleg felmerülhet a gyanú, hogy megcsal a párod, ha hüvelygombád van? (x)