5 módszer, hogy sokkal könnyedebb legyen az életed, még a legnagyobb nyomás közepette is

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

El tudod képzelni, hogy úgy hozod ki magadból a maximumot, hogy közben nem görcsölsz és nem szakadsz bele a feladataidba, hanem jól érzed magad? Hogy könnyedén veszed az akadályokat, és élvezed az életet, de úgy igazán? Kertész Lilla szervezetpszichológus szerint a kötelességek ellátása, a karrier és a könnyedség nem zárják ki egymást, sőt!

5 módszer, hogy sokkal könnyedebb legyen az életed, még a legnagyobb nyomás közepette is
Fotó: Getty images/Glamour

Mi okoz stresszt? Például az, ha nehézségekkel kell szembenéznünk. A NEHÉZ-ség szóban pedig benne van, hogy mi is maga a nehézség: valami, ami nehéz. Valami, ami ránehezedik a vállunkra. Nehézség az is, amikor terheket cipelünk. Nehézség az is, amikor érezzük, hogy nyomás alatt vagyunk. A magyar nyelv ilyen, és ehhez hasonló módokon fejezi ki a nehézség jelentését szemléletes módon.

De mi a nehézség ellentéte? A KÖNNYED-ség!

  • Amikor úgy érzed, tisztán tudsz gondolkodni.
  • Amikor felszabadultnak érzed magad, mintha szárnyalnál.
  • Amikor meg tudod élni a flow-t, vagyis az áramlás pszichológiai élményét.
  • Amikor képes vagy igazán megélni a jelen pillanatot.
  • Amikor a hiány helyett a bőségre fókuszálsz, és hálás vagy azért a sok jóért, ami már most is az életedben van.
  • Amikor az órák perceknek tűnnek, annyira elmerülsz egy-egy tevékenységben.

De vajon hogyan tudsz több könnyedséget vinni az életedbe? Mutatok néhány technikát:

Tervezz bele az idődbe üresjáratokat!

Ha telezsúfolod a kalendáriumodat teendőkkel, időpontokkal és találkozókkal, akkor nem lesz időd magadra és a lelki békédre. Ha szeretnél több könnyedséget megélni az életedben, akkor szervezz be olyan órákat és napokat, amikor feltöltöd az energiaraktáraidat, és amikor élvezheted a semmittevés örömét. Annak a szabadságát, hogy azt csinálsz, amit csak akarsz.

Nincsenek terhek, szoros határidők és kötelezettségek. Ahogyan az elektronikai eszközeidet is rendszeresen fel kell töltened, hogy használni tudd őket, vagy ahogyan az autódat is meg kell töltened üzemanyaggal, úgy a testednek és a lelkednek is szüksége van a feltöltődésre. Ehhez érdemes biztosítanod azokat az órákat és napokat, amikor ezt megteheted. A munkahelyi naptáradban se feledkezz meg erről!

4 apró szemléletváltó gondolat, ami túlzás nélkül megváltoztatja az életedet

4 apró szemléletváltó gondolat, ami túlzás nélkül megváltoztatja az életedet

Fókuszálj a lényeges dolgokra!

A leggazdagabb és legsikeresebb emberek is tudatosan szánnak időt a leglényegesebb dolgokra, például a gondolkodásra. Warren Buffet, a világ legismertebb befektetője is időt szánt a naptárában az olvasásra és a gondolkodásra. Ezt tartotta az egyik legfontosabb tevékenységének, ami hozzájárult a sikeréhez.

Ha folyamatosan csak pörögsz és a rutinszerű feladataidat végzed, akkor egy idő után nem lesz meglepő, hogy a kiégés jeleit tapasztalhatod magadon. Kérdezd meg magadtól a következőt:

  1. Melyek a legfontosabb feladataid, amelyek a valódi eredményeket hozzák?
  2. Melyek az időrabló feladataid, amelyek nem hoznak jelentős eredményeket?

Ha az időd nagy részében olyan feladatokat végzel, amelyeknek nincs számottevő hozzáadott értéke az életedhez vagy a munkádhoz, akkor itt az ideje ezen változtatni. Változtasd meg a munkavégzési módodat, és kezdd a napodat az igazán fontos feladatokkal, amelyek a legészrevehetőbb eredményeket hozzák.

Minden mást hagyj a teendőlistád végére! Ha úgy érzed, hogy sosem érsz a teendőid végére, akkor legalább azokat a teendőket hagyd ki, amelyeknek egyébként sincs túl nagy hozzáadott értéke. Ez a különbség aközött, hogy jól csinálod a dolgokat vagy a jó dolgokat csinálod.

Biztosíts magadnak extra időt!

A sietettség egyik oka a részletekben rejlik. Lehet, hogy te is azok közé tartozol, akik reggel elviharzanak az otthonukból és rendetlenséget hagynak maguk után? Talán te is az utolsó pillanatban indulsz el egy előre lefixált megbeszélésre? Akkor érdemes lehet extra időt hagynod magadnak arra, hogy befejezed a reggeli elpakolást, illetve extra időt arra is, hogy nyugodtan el tudj indulni.

Az extra 10-15 perc, amit magadnak hagysz, sokat segíthet, hogy elkerüld a felesleges idegeskedést. Kezdd el arra edzeni magad, hogy 10-15 perccel korábban feküdj le aludni, és ennyi fővel korábban kelj. Számos sikerkönyvben javasolják, hogy a nap első óráját fordítsd olyan tevékenységekre, amelyek megalapozzák a napodat. Ilyen lehet a meditáció, az edzés, motiváló könyvek olvasása vagy egy energetizáló és felfrissítő arcápolási rutin is.

2 órával a repülő indulása előtt hagytam el a személyimet, mégis felszálltam arra a gépre

2 órával a repülő indulása előtt hagytam el a személyimet, mégis felszálltam arra a gépre

Tedd a monoton feladatokat játékosabbá!

Az én-vezetés pszichológiai modelljének is egyik meghatározó stratégiája az, hogy felruházod az unalmas vagy kellemetlen feladatokat kellemes aspektusokkal. Ha nem tudod elkerülni, hogy olyan feladatokkal foglalkozz, amelyek nem kedvedre valók, akkor dobd fel ezeket a tevékenységeket! Hallgass zenét például a monoton irodai feladatok elvégzése során, hallgass podcast-eket vagy hangoskönyveket takarítás és rendrakás közben!

Ha home office-ban dolgozol, hozz létre egy inspiráló otthoni környezetet. Szerezz be hangulatvilágítást és ergonomikus bútorokat (több cég támogatja az ergonomikus, otthoni munkavégzést, ezért érdemes lehet utánaérdeklődnöd ennek a munkahelyeden), rendezd be az íróasztalodat neked tetsző módon!

A teljesítmény áll életed középpontjában?

Ha a teljesítményt helyezed elsődleges értékké az életedben, akkor könnyen úgy érezheted, hogy eltemet téged a felelősségek, kötelességek és teendők végeláthatatlan áradata. Ha a teljesítményt helyezed elsődleges értékké az életedben, az életed értékességét egyenlővé teszed azzal, hogy mennyi elemet vagy célt pipáltál ki a listádon.

5 bevált módszer, ami csökkenti a stresszt, megváltoztatja az életed, és amúgy az ókori görögöknek köszönheted

5 bevált módszer, ami csökkenti a stresszt, megváltoztatja az életed, és amúgy az ókori görögöknek köszönheted

Fontos, hogy felismerd, nem vagy azonos teljesítményeddel. Nem ez határozza meg az értékedet és és a szerethetőségedet sem. Nem attól leszel elég jó, ha minden tevékenységben kiváló vagy, és nem is attól, ha nem hibázol. A szeretet és a teljesítmény között nem lehet párhuzamot vonni. Bár fontos a teljesítmény és jó érzés eredményeket elérni és produktívnak lenni, mégsem ez teszi igazén teljessé az életünket.

Gondold át, miért vágysz ennyire a teljesítményre. Mi van emögött? Gondolkodj el azon, mi az még, ami igazán fontos az életedben a teljesítmények mellett. Mi tölt fel igazán? Melyek azok az értékek, amelyek valóban az első helyen állhatnak?

Számos lehetőséged van arra, hogy fokozatosan könnyedebbé tett az életedet, és felszabadulj olyan terhek alól, amelyeket sokszor saját döntésből cipelsz magaddal. Emlékezz arra, hogy a változás egy folyamat, így a könnyedséget is fokozatosan tudod visszahozni az életedbe.

Szerzőnk, Kertész Lilla szervezetpszichológusként és business coach-ként dolgozik, hogy startupokat, kis-és középvállalkozásokat, valamint azok vezetőit támogassa a fejlődésben, az üzleti és egyéni hatékonyság növelésében. Fő területe az én-vezetés, vagyis annak kérdése, hogyan tudjuk irányítani saját életünket, illetve hogyan válhatunk csapatok, egész szervezetek, valamint önmagunk eredményes és tudatos vezetőivé.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

7 rosacea elleni krém, ami tényleg működik a szakértő szerint

7 rosacea elleni krém, ami tényleg működik a szakértő szerint

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője